Gentofte tirsdag – kommende møder

Vi mødes tirsdage fra 10.00 til 12.00 i Frivilligcentret, Byens Hus, Hellerupvej 24, 2900 Hellerup.

28.01.2020

Jens Hage

Hvad der kan tænkes,

kan tegnes

Vi får besøg af Jens Hage – kendt fra Berlingske, hvor han siden 1980 med sin karakteristiske streg har leveret dagens tegning med sin vinkel på dagsaktuelle begivenheder.

Jens Hages indlæg handler dels om hans liv som tegner, og dels om hvad der sker i hjernen, når vi skal have idéer på kommando. Hjernens evne til at danne billeder – hvad der forsinker, og hvad der befordrer, forskellen på at tænke lodret og vandret og glæden ved at bo i et land, hvor ofrene kan grine med.

Jens Hage kommer ind på kategorierne karikatur, illustration og politisk satire.

04.02.2020

Overenskomstforhandlinger i Danmark

– set indefra

Vores medlem Jørgen Vorsholt var DA formand fra 2002 til 2011 og formand for Entreprenørforeningen (nu dansk Byggeri) fra 1998-2002. Jørgen har således deltaget i flere overenskomsters tilblivelse.

Med sin personlige erfaring giver han os et indblik i processen, forhandlingernes planlægning og gennemførelse, hovedorganisationernes og forligsinstitutionens roller.

11.02.2020

Klokken 10.45 til 13.00

Besøg i den københavnske synagoge

 

Synagogen er ejet af Det Mosaiske Troessamfund, der i 2014 skiftede navn til Det Jødiske Samfund i Danmark, og som udøver en ortodoks praksis.

Synagogen i Krystalgade blev indviet i 1833, og i 1885 blev bygningen tilføjet et port- og trappehus, som skabte det nuværende indgangsparti. Der er plads til 420 mænd og 256 kvinder i synagogen, hvor sidstnævnte har sæde på balkonen efter gammel jødisk skik. 

Bemærk mødetid SENEST 10.45 ved indgangen Krystalgade 12, København K.
KUN adgang for forhåndstilmeldte 

18.02.2020

Dialog i interessegrupper

Vi samles igen ved borde opdelt efter interessegrupper og fortsætter samtalerne fra 14.01.2020.
Vær med i dialogen – også selv om du ikke var med sidst. Vi fastholder emnerne denne gang – men vil senere etablere møder med andre emneborde.

Emnerne er:
Arkitektur.
Historie
Musik – jazz – klassisk
Politik
Rejser/kultur
Samfund
Økonomi

25.02.2020

”Du skal le og filosofere”

Om autonom tænkning

Vores medlem Arne Mørch fortæller om autonom tænkning.
Det er svært at blive voksen, fordi man dermed selv skal vælge og selv skal tage ansvar. For mange er det nemmere at lade andre bestemme over sig for eksempel gennem religion, tradition eller gennem andre mennesker.  I antikken opstod der imidlertid tanker om at man faktisk godt selv kunne. Det hele byggede først og fremmest på verdens første atomteori, og filosoffen Epikur tog fat på at udforme det hele i praksis. Det førte til utrolige indsigter, tanker som har domineret verden lige siden gennem humanismen og demokratiet.
Herhjemme er Poul Henningsen og Ivan Malinowski inspirerende eksempler på den autonome tænkning. Men pas på! Foredraget vil indeholde både oplysende og provokerende eksempler på den måde at tænke på.

03.03.2020
Plus-alderen – ældrestyrken i det danske samfund
Monica Krog-Meyer

Monica Krog-Meyer fortæller har forladt DR efter mere end 40 års radio på P3, P4 og P5.

I 2010 udkom hendes bog ”Plus-alderen – vi bliver jo bare ved!”. 
Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.

Monica fortæller om moderne pensionister, der ofte fortsætter et aktivt, nysgerrigt og temmelig privilegeret liv. Hun fokuserer blandt andet på mod på nyt arbejde, at starte egen virksomhed og nærmest opleve en anden ungdom, nu hvor børnene er i gang med deres eget liv og tiden er ens egen.

10.03.2020

Ulrik Friis: Svæveflyvning

Den ultimative oplevelsessport

 

Forestil dig, at du alene ved hjælp af naturens kræfter kan flyve langt og højt over landskabet! Umuligt? Nej, det er hverdag for svæveflyvepiloter.

Ulrik Friis fra styregruppen fortæller om svæveflyvning – den ultimative oplevelsessport, hvor alene udsigten er nok til, at man aldrig mister lysten til at svæveflyve.

Ved at udnytte opadgående luftstrømme kan du i et moderne svævefly tilbagelægge lange strækninger, krydse landsdele og holde dig i luften i mange timer. Svæveflyvning åbner en verden af spændende oplevelser, hvor du selv sidder i førersædet.

I forbindelse med mødet vil der være mulighed for at booke sig ind på en prøveflyvning en anden dag.

17.03.2020

Liv i antikken

Henrik Højgaard

Vores medlem, Henrik Højgaard (cand. mag.), holder oplæg om dagligt liv i oldtidens romerske imperium. Mange har hørt om – og sikkert besøgt – steder, som har været en del af det store Romerrige, og er blevet betaget af datidens formåen. Hvad man umiddelbart ser i dag er ofte store bygningsværker som fx Colosseum, mens det kan være vanskeligere at finde spor af betingelserne for det daglige liv. Der fokuseres også på, hvad civilisationer er, og hvorledes de kan gå til grunde – med tråde til vores egen tid. Foredraget understøttes af forskelligartede slides.