Sommerferiefrokost d.16. juni 2021 på Hotel Hvide Hus/ Comwell
Dette arrangement var det sidste inden sommerferien.
41 medlemmer deltog i en meget stemningsfuld frokost, som også havde deltagelse af Køges borgmester Marie Stærke.
Efter en velkomsttale af Hans Birk nød vi køkkenchefens gode mad og hygge nogle timer.
Næste møde efter sommerferien er planlagt til d.4. august.
Se billeder fra arrangementet: 2021 – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Generalforsamling mm d. 9.juni 2021 i Rådhusstræde.
40 medlemmer deltog i den årlige generalforsamling, som normalt er planlagt til at finde sted i marts.- men denne gang udsat pga. Corona restrektioner.
Separat referat er udarbejdet .
Efter generalforsamlingen blev der gennemført en workshop med det mål at få listet ideer til efterårets arrangementer.
5 grupper arbejde med opgaven og præsenterede hver især deres forslag.
Ideerne vil blive sammenskrevet og brugt i detailplanlægningen.
Grupperne arbejdede entusiastisk med opgaven, og der kom utrolig mange ideer frem.
Svæveflyvning del 2 ved Søren Taarnhøj onsdag, den 2. juni 2021.
For nogle uger siden holdt Søren T. et foredrag om svæveflyvningens lyksaligheder og teknikaliteter som et online videomøde.
Til foredraget hørte en del 2, som skulle være den praktiske del af foredraget – altså op og flyve.
Denne del 2 blev så gennemført onsdag, den 2. juni 2021 med mødestart på Kongsted Svæveflyveplads kl.10:00. Derpå fulgte en rundvisning på pladsen med besigtigelse af hangarer og fly. Efter rundvisningen var der fælles frokost for deltagerne, inden der skulle flyves fra kl. 12:00.
For de fleste af os var det en luftdåb i svævefly.
Vi fik godt smørrebrød og hyggeligt samvær over frokosten, som i øvrigt var den første fælles begivenhed efter lettelse af Corona restriktionerne – det var første gang, at vi var så mange samlede uden for de virtuelle skærmmøder / og foredrag – det var meget, meget rart.
Kl. 12:00 startede flyvningen for de 25 medlemmer, som havde tilmeldt sig en svæveflyvetur. Der var beregnet 4 personer i luften i timen, og det blev overholdt på bedste vis, således at flyvedelen blev afsluttet kl. ca. 15:00.
Vi var tilsmilet af et fantastisk vejr, høj sol og ganske få skyer – vindretningen var rigtig og tilpas i styrke, så alle flyvninger blev gennemført på smukkeste måde.
At høre medlemmerne tale om oplevelsen efter landing var rigeligt til at fortælle, at det havde været en superoplevelse.
Kort efter vores mødetid kl. 10:00 landede 3 veteranfly – 2 eksemplarer af Chipmunk og 1 KZ-fly (dansk bygget fra Kramme & Zeuthen).
Flyene blev besigtiget og klappet, og piloterne fortalte anekdoter om flyene og deres egne oplevelser med flyene.
Da veteranflyene lettede for at flyve hjem, gennemførte de 2 Chipmunks en længere gang luftakrobatik, som på fornemste måde demonstrerede flyenes og piloternes dygtighed i luften. – Det var en fantastisk oplevelse.
Besøget sluttede kl. ca. 15:30 efter en dag, som var ganske eventyrlig.
Tak til Søren Taarnhøj og de frivillige i svæveklubben, som var med til at få alt til at fungere.
Vi var ca. 40 medlemmer, som deltog.
Se billeder fra arrangementet: 2021 – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Medlemsmøde d.26. maj i Rådhusstræde med foredraget:
Krigskirurg i historisk tilbageblik – Desert Storm 1991, Bosnien 1993 og Afghanistan 2004 af Ebbe Dag Christensen.
Hans Birk bød velkommen til dette første fysiske møde i Rehabiliteringscenteret efter den lange nedlukning.
Ebbe Christensen der de seneste 5 år har været medlem af HC Greve, fortalte herefter om sig selv og sin baggrund.
Han er oprindelig uddannet som officer og blev senere lægeuddannet.
1965 til 1972 var han Linie officer i Kamptropperne og fra 1972 til 1988 Reserve officer.
1979 til 1987 Speciallæge uddannelse og 1987 til 1991 Overlæge i Sverige og Tyskland
Fra 1991 til 2004 deltagelse Desert Storm, Bosnien og Afghanistan som kirurg/officer.
EC fortalte herefter om sin deltagelse i Dessert Storm, som startede i januar 91 med træning i England i bl.a. gaskrig – og senere omfattede 3 måneders arbejde på et Britisk felthospital i Saudi Arabien. Hospitalet, som kunne håndtere 700 indlagte, var indrettet i en tidligere lagerhal. – Vi så en del billeder fra stedet og operationsbilleder af skader, som hospitalet behandlede.
EC konkluderede at Koalitionen var godt forberedt på operationen og at man havde overvurderet fjenden.
Herefter hørte vi om hans deltagelse i Bosnien i 1993, hvor han funktion var kirurgisk overlæge.
EC viste et kort over de berørte lande og han gav et historisk overblik over baggrunden for krigen.
Hovedkvarteret for den danske mission var placeret i tidligere Vintersport hotel i Sarajevo, som vi så en række billeder fra. – Samt fra områdets byer, felthospitaler, Sniper Alley.mv. EC fortalte også en gribende hændelse om et børnehjem, som var blevet forladt af personalet – og børnene overladt til deres egen skæbne.
EC’s oplevelser i Bosnien karakteriserede han som en ubehagelig konfrontation, hvor idealismen forsvandt. Mange danske soldater som deltog, er i dag ramt af PTSP.
3.brændpunkt, som EC havde deltaget i, var i Afghanistan i 2004.
Vi hørte om den historiske udvikling i landet fra det Britiske nederlag i 1842, statskuppene i 1973 og 1979 frem til borgerkrigen – og den USA´s ledede koalition i 2001 til 2012, hvor DK deltog – og i 2006 til 2012 var i Helman og kostede mange danske soldaters liv.
EC viste en del billeder hospitalet hvor EC arbejdede inkl. en del billeder fra de skader, som blev behandlet.
EC’s refleksion fra udstationeringen var at indsatsen gav mening, og at han ville gøre det igen. Dog vil han have foretrukket, at man havde banket de slemme drenge først og derefter hjulpet befolkningen (som han havde stor respekt for).
Foredraget var yderst spændende og præget af hans personlige mod og holdninger – også politiske.
40 medlemmer deltog i mødet.
Videomøde onsdag den 12. maj – KØS Museum for kunst i det offentlige rum – ved museumsdirektør Ulrikke Neergaard.
For første gang i Hemingway Køges 3-årige historie blev et aftalt videomøde ikke gennemført. Årsagen var, at Ulrikke Neergaard måtte melde afbud, fordi der i nat havde været en hændelse på museet, der krævede hendes tilstedeværelse.
Ulrikke Neergaard vil vende tilbage på et senere tidspunkt med sit foredrag.
Tiden blev i stedet brugt til forskellige informationer om klubbens kommende arrangementer.
Hans Birk meddelte, at vi har fået lov til at vende tilbage til Rehabiliteringscenteret fra og med 26. maj – hvis der ikke sker ændringer i restriktionerne. Det er faktisk en glædelig begivenhed, og det markerer samtidig, at der dermed er gået 1 år med videomøder i klubben. Der er derfor en stor tak til Steen og Michael, som med et stort arbejde har sørget for, at teknikken har virket både for os deltagere og foredragsholderne.
Carsten Langes legat har delt ud af legater og har i år ramt klubben med et beløb på kr. 3.000,00 (2020 = kr. 5.000,00). Beløbet indgår i de øvrige tildelinger og vil blive brugt til aktiviteter fremover.
Kommende arrangementer:
- Generalforsamling afholdes 9. juni i Rehabiliteringscenteret. Forslag til dagsordenen skal fremsendes senest 3 uger før og mødeindkaldelse vil være senest 2 uger før. Nærmere info følger.
- Søren Tårnhøj informerede om 2. juni med svæveflyvning. Søren har kontakt med flere piloter i svæveflyveklubben; disse vil være behjælpelige på flyvedagen. Søren gjorde opmærksom på, at deltagere i flyvningen vil være ulykkesforsikret (passagerulykkesforsikring) gennem Dansk Svæve Flyver Union. Trafikstyrelsen godkender et sådant arrangement. Der udsendes udførligt program for dagen, hvor der gives tider for ankomst, rundvisning, frokost og flyvning. Der er styr på alt – undtagen vejret! Søren efterlyser hjælp til opstilling i forbindelse med frokosten.
- Eigil informerede om de 2 næste vandreture. Fredag, den 14. maj mødes vi på p-pladsen bag Lellinge Kirke og vandrer derfra på en spændende tur på åsen langs med åen først på nordsiden og retur ad sydsiden. Afslutningsvis køres der til Braunstein til den sædvanlige evaluering / 19. maj er der fælles vandring på åsen ad 3 forskellige ruter: a) direkte til Café Åsen / b) kortere tur til Grundtvigs grav og derefter til Café Åsen / 3) en længere tur til afslutningen af åsen og derefter retur til Café Åsen. Vi mødes på Køge Torv kl. 10:00 og samles alle på Café Åsen kl. 11:15 .
- Før sommerferien slutter vi med en frokost den 16. juni. Sted og tid oplyses senere.
- Status på vacciner. De flest deltagere i mødet (vi var 27 i alt) havde fået 1. eller 2. stik. Der var ideer og råd til den nemmeste måde at opbevare sit Corona pas på sin smartphone til hurtig fremvisning på værtshuse o.l. Alternativt kan passet printes. Der er 14 dages karenstid efter 2. stik mht adgang mv. En dansk app skulle lande sidst i maj – senere kommer et EU-pas.
- Gode råd om steder for kviktest og PCR-test – hurtighed og fremkommelighed.
- Hans birk takkede for i dag – en dag med en god dialog om forskellige emner, da vores foredrageholder var forhindret.
Videomøde onsdag d. 5. maj 2021 – med foredraget Mezzogiorno. “Mennesker og mirakler under Syditaliens sol” – ved Cecilie Marie Meyer.
Hans Birk bød velkommen, og derefter introducerede Asbo Cecilie Maria Meyer.
Cecilie fortalte om baggrunden for sin store interesse for Syditalien – en interesse, som opstod i forbindelse med en gymnasiestudierejse med tog til Rom i 1997.
Efterfølgende blev det fulgt op med et studium på Københavns Universitet, hvor Cecilie blev cand.mag. 2006 som historiker / humanist. Hun har senere etableret sig som selvstændig forfatter, foredragsholder og journalist med et enormt kendskab til Italien og særligt til Syditalien.
Cecilie fortalte levende, begejstret og fascinerende om sin store forelskelse i Syditalien – det var tydeligt, at det kom fra hjertet.
Formålet med dagens møde var at øge kendskabet til Syditalien med det store potentiale – som vi i Danmark måske kunne lære noget af.
Hvem er syditalienerne? – hvad er Syditalien?
Cecilies store interesse for Syditalien blev også båret af at være sammen med sin kæreste og svigerfamilie.
Turen ned over Posletten var vidunderlig – besøg i Firenze, som fascinerede dybt med sin kunst, arkitektur og kirker, hvilket fik Cecilie til at mene, at ”Italien skulle fylde resten af mit liv”.
Forløbet kom videre med sprogskole i Firenze – cykeltur sydpå til regionerne Lazio og Campania sammen med en ven fra sprogskolen.
Cecilie læste et afsnit op fra sin bog (”Mezzogiorno”), som meget varmt illustrerede oplevelserne ved at være i Italien. Det blev også tydeliggjort, at der er en forskel på syd og nord i mentalitet, kultur og økonomi.
Syditalien udøver en stor tiltrækningskraft for norditalienerne – syden rummer alt det gode i livet.
Et ophold på sprogskole i Salerno øgede kendskabet til det italienske sprog og kulturen.
Der hersker mange fordomme mellem nord og syd og også blandt danskere, som mest har rejst i Norditalien.
Historisk ved vi, at grækerne allerede for ca. 2800 år siden kolonialiserede Syditalien, Sicilien og Sardinen. Megen kultur, arkitektur, tempelruiner og folketro spores tilbage til den græske periode.
Efter grækerne kom en byzantinsk periode med arabisk kultur som fremherskende (moskeer – viden om hydraulik – ingeniørkunst – matematik). Palermo var i denne tid den anden vigtigste kulturby.
Romerriget satte også sit præg på hele Italien på alle områder af kultur mv.
Omkring 1000 – tallet kom normannerne til Syditalien og satte ligeledes store aftryk i kulturen.
1300 – 1800 – tallet var domineret af spaniere og franskmænd, som på sin vis var med til at denne grundlaget for en samlet og mere moderne stat. Dog var der store landområder, som blev styret feudalt af vicekonger og storbønder, og der ses måske starten på den omfattende korruption for at opnå noget og måske også starten på mafiaen.
I 1700 – tallet var Napoli en stærkt industrialiseret by bl.a. med den første italienske jernbane (7 km lang) – også i forhold til andre steder i Europa.
Der bor ca. 20 mio. mennesker i Syditalien – den officielle arbejdsløshed er på 18% (der er store mørketal = 40 – 45%).
Vi har Europas ældste gennemsnitsalder for mennesker = 83 år.
Der satses på turisme (der er god plads) – servicefag, landbrug og industri. Generelt er det billigere at bo i Syditalien.
Syditalienerne har stor bevidsthed om krop og måden at leve livet godt på. Fordøjelsen spiller en stor rolle i livet – mad skal spises i den rigtige rækkefølge – fordøjelsen er et vigtigt samtaleemne. Den sociale intelligens er meget stor, hvilket illustreres af fænomenet at der bliver promeneret 2- 3 gange hver dag. Promenaden er stedet, hvor man i stiveste puds udveksler begivenheder og knytter kontakter – evt. med henblik på job. Man styrker familien og det lokale fællesskab. I øvrigt sørger man for rent socialt aldrig at være alene – selv ikke ved frisørbesøg og tur i bus.
Der holdes også siesta i Syditalien (bruger helst ikke ordet – har deres eget ord), og den varer fra ca. 13.30 til 17:00.
Bag de lukkede døre og vinduer skærmes man mod sol og dæmoner, spiser sin frokost, hviler på sin seng, tager en lur eller ser TV. Tiden står nærmest stille – går måske endda baglæns.
Mange af de ritualer, som man lever med, stammer helt tilbage fra de tidligere folkefærd i Syditalien – måske har grækerne givet det største aftryk på folketroen (overtro og tro på det overnaturlige).
Danske kunstnere blev fascineret af Syditalien – H.C. Andersens eventyr ”Skyggen” er inspireret af en rejse til Syditalien.
Et ledemotiv i Syditalien er, at mange ting ikke bliver færdiggjort (”det ufærdiges kunst”) fx bygninger og veje mm. At det fungerer således, stammer måske også fra den græske periode, hvor fx templer ikke blev færdiggjort og ved senere erobringskrige fik de lov at tå – der var ikke noget at plyndre. Ofte ses stilladser i byerne ved ikke færdiggjorte huse efter jordskælv (mafiaøkonomi?).
Liv og især død spiller en stor rolle. Man bruger aktivt folketroen ”for en sikkerheds skyld”. Opklæbede dødsannoncer på plakatsøjler i gaden – åbne sakse i skuffer (ikke klippe livets snor over) – amuletter med en lille mand med bukkehorn som underkrop (fertilitet) – ikke gå med vådt hår udendørs – passe på trækvinde.
Familien er en fæstning mod det onde og en stor del af livets sammenhold.
Cecilie læste på filmstudie i Salerno, og der viste familiekendskab udseende (gennemgående lidt mørkere i huden)”styrke”: du behøver ikke at komme til forelæsninger – du behøver ikke at komme til eksamen – du får alligevel højeste karakter”. Man bruger alle kontakter. Stor forskel fra Danmark til Syditalien!!
Der er fordomme både fra nord til syd og omvendt. Der er stor forskel på nord og syd – nord ser nok en del ned på dem i syd (”bor i huler” og er dovne). En del mennesker fra syd søger arbejde i nord, men kan ikke helt blive frigjort fra deres sydlige oprindelse. Der er en forskel i kultur, i klima, i udseende (mørkere hud).
Cecilies fortælling var en stor kærlighedserklæring til Syditalien – det skinnede nærmest ud gennem skærmen.
Cecilie arrangerer rejser til Syditalien, men de er i år udsolgt. Man kan blive skrevet på venteliste. Turene arrangeres mere med henblik på at møde mennesker mere end ruiner. At opfatte miraklet med de migranter, som har skabt sig en levevej og mødet med menneskene i almindelighed.
Vi 39 deltagere i mødet lærte om og hørte en på en varm og kærlig omtale af et område i Italien, som vi måske ikke kendte så godt. Cecilie vidste meget og gav meget af det til os.
Cecilies blog og hendes mailadresse (hvor man kan bestille hendes bog).findes på hendes præsentation på vores hjemmeside.
Tilmeldte til svæveflyvning er nu på 25 personer – der vil evt. blive oprettet en venteliste. Der vil komme nærmere info om arrangementet.
Næste uge program er KØS – museet for kunst i det offentlige rum – nærmere info følger.
Videomøde Onsdag den 28. april 2021 – “mine erfaringer og oplevelser med at arbejde med Sovjetunionen/Rusland som marked i perioden 1978-1986 og igen i perioden 1992-2001” – ved Povl Knudsen.
Indledningsvist til dette referat skal det anføres, at lydforbindelsen fra Povl Knudsen var præget af udfald og hakken i gengivelsen, hvorfor dele af foredraget kan mangle i referatet.
Povl Knudsen arbejdede som salgsingeniør for forskellige telekommunikationsfirmaer og rejste i den forbindelse i 35-40 år rundt i verden. Sovjetunionen skulle afprøves som salg-/købsled, og derfor blev der i 1975 arrangeret en rejse i lejet bil fyldt med dyrt udstyr med henblik på at deltage i nogle symposier i Polen, Tjekkoslovakiet, Ukraine og Sovjetunionen.
Billrejsen blev præget af en del vanskeligheder såsom problemer ved grænseovergange (total splitning af bil og udstyr), benzinkuponer, elendige og hullede u afmærkede veje, svært at finde spisesteder mv.
Alle forbindelser i Sovjet skulle arrangeres med det sovjetiske indenrigsministerium, som krævede alle aftaler overholdt på det strengeste. Foredrag på symposierne blev holdt på engelsk, og PK undrede sig over, at der på et symposium var ca. 25 strikkedamer til stede, men sagen var, at betaling til Ministeriet var efter antal deltagere!!!.
Turen i bil til Moskva foregik af kilometerlange ensomme veje gennem et stort slettelandskab – trist.
Der skulle til rejsen til Sovjet veksles et antal dollars til rubler – disse blev der ført streng kontrol med.
Den ”sorte” vekselkurs i Moskva var langt bedre.
Ved alle møder både ved symposier og ved samtaler / forhandlinger efterfølgende var der altid en repræsentant fra KGB til stede.
I det hele taget var rejsen gennem Sovjetunionen præget af en del restriktioner og plager: kontrol af bilen og personer – politistop – ukendskab til benzinkuponer – grænseovergangsproblemer – forhandlinger uden gode tolke – ingen beslutninger fra de sovjetisk mødedeltagere – indtagelse af megen vodka både ved møder og de mere private sammenkomster bagefter – bestikkelse og korruption.
Alt skulle godkendes af det sovjetiske telekommunikationsministerium, og det tog tid.
At skabe handelsforbindelser i Østeuropa havde sine store vanskeligheder, men det lykkedes at skabe gode forbindelser til Ungarn, hvor der blev etableret en millionomsætning. Ungarere var i Østeuropa de bedste at handle med.
Det eneste virkelige salg i sovjettiden blev foretaget af KGB, som jo var interesseret i enhver form for telekommunikationsudstyr, måske specielt det, der kunne anvendes til aflytning.
I 1992 oprettede PK et telefirma i Skt. Petersborg, som skulle handle med betalingskorttelefoner, og hvor der skulle betales med kort (som vi også kendte herhjemmefra). I 1994 blev der oprettet et joint venture selskab med både bl.a. danske investorer og en bestyrelse, som bestod også af sovjetiske personer (som forstod at skumme fløden til sig selv med procenter af alle handler): ”betonrussere” med gammeldags økonomisk tankegang.
Senere støtte unge meget veluddannede russiske unge mennesker til – de var ekstremt dygtige til noget med IT.
Efter 5 år blev direktøren udskiftet til en mere vestligt orienteret person, som også talt flydende engelsk.
I 1998 vandt firmaet en licitation på betalingskorttelefoner byen Ufa i en størrelse af 35 mio. kroner. Det gik dog ikke så godt, for samme år væltede den russiske økonomi, og rublen blev kraftigt devalueret.
I 2001 blev selskabet overtaget af et stort russisk teleselskab, og det var samtidig med, at mobiltelefoner bredte sig også i Rusland. Dermed mindskedes interessen for kortbetalingstelefoner. Kortene til telefonerne er senere blevet et samlerobjekt.
Povl Knudsen anskueliggjorde i sit levende foredrag med mange anekdoter om de oplevelser han og hans fæller kom ud for, og at der både med handel og privat er / var en stor mentalitetsforskel fra Danmark til Rusland.
Man kunne næsten tale om et vodkahandelsdiplomati.
Da vi var flest til foredraget, var vi 30 personer.
Hans Birk meddelte, at der i forbindelse med næste nyhedsbrev lørdag, den 1. maj vil være en invitation til tilmelding til en svæveflyvetur.
Næste uges program vil være et besøg i Syditalien.
Videomøde onsdag den 21. april 2021 – en pilgrimsvandring på Caminoen – ved Jens Nyborg
Jens Nyborg har før besøgt os for at fortælle om Ældresagens virke. Besøget denne gang skulle være en fortælling om Jens Nyborgs oplevelser ved at gennemføre pilgrimsrejsen også kaldet Caminoen.
Oplægget til ideen om at gennemføre Caminoen skyldtes oprindeligt en svær sygdom med efterfølgende knæoperation og en artikel i dagbladet ”Børsen” om Caminoen. Udover artiklen i ”Børsen” læste JN en del bøger om emnet og følte sig inspireret, styrket og parat til at gennemføre Caminoen.
Oprindelsen til pilgrimsrejsen (Caminoen) stammer fra legenden om apostlen Jakob som få år efter Jesus blev halshugget som martyr. Legenden fortæller videre, at Jakobs afsjælede legeme blev ført til Spanien og ligger i katedralen i Santiago di Compostella.
Allerede fra 800 – tallet startede de første pilgrimsrejser til Jakobs kiste og havde det religiøse formål at søge tilgivelse for synder. Man kunne vandre selv eller betale andre for at tage turen. Oprindelig blev kisten sat i et kapel i en skov og næsten glemt, men omkring år 800 blev den genopdaget og ført til katedralen, og dermed startede den store katolske propagandamaskine. Rejserne var veltilrettelagte allerede dengang og der var undertiden tale om næsten arrangerede pakkerejser. Det kan undre, at man ikke valgte Rom eller Jerusalem som mål for en pilgrimsrejse, da Caminoen var berygtet for overfald fra røvere, ulve og andre grimme ting.
Selv fra Danmark med afskibning fra Ribe var der deltagere i pilgrimsrejsen.
Antallet af rejsende er steget voldsomt med årene med deltagelse af nationaliteter fra hele verden. Den sidste optælling viser, at der i 2020 deltog 347.578 personer.
JN øvede i et par måneder før turen med flere ugentlige vandreture herhjemme, men glemte at gå med rygsæk!
JN gennemførte turen i 2011 fra 26.09 til 18.10, og målet var at gå ca. 20 km om dagen. Hele ruten er på 700 km. JN startede i Pamplona og havde regnet med forholdsvis lave temperaturer, men blev overrasket af dagtemperaturer undertiden op til 35-40 grader, men til gengæld var nætterne meget kolde – måske helt ned til frysepunktet.
JN fik vandret 550 km, da han ”snød” ved et par gange at tage bus eller være med i en taxa.
Mad og drikke skulle man selv sørge for, og det kunne være en blandet oplevelse afhængig af nærværende kroer eller indkøbsmuligheder.
Overnatninger foregik i private eller kommunale herberger af meget varierende kvalitet og priser.
Undervejs var der rig lejlighed til at møde mennesker fra andre nationaliteter – flere fra Europa – fra Korea til Canada. Det var en meget spændende del af turen.
JN viste en del billeder fra turen, og de viste nogle landskaber, hvoraf de fleste var meget tørre – JN krævedes meget vand til turen. Der var billeder af meget fattige landsbyer – større og mere velholdte byer.
Før pilgrimsturen indhentes et caminopas, som stemples i de herberger, hvor man overnatter. Ved fremvisning af det stemplede pas ved turens afslutning, får deltageren et Caminobevis.
Ved sin levende fortælling med en del anekdoter fik Jens Nyborg formidlet, at det havde været en dybt fascinerende oplevelse både med hensyn til mennesker og natur og landskaber at gennemføre Caminoen.
31 af medlemmerne deltog i mødet.
Hans Birk takkede Jens Nyborg.
Styregruppen har indhentet tilladelse fra Køge Kommune til at anvende det en del af det tildelte kommunale beløb til vores svæveflyningsdag.
Næste uges foredrag vil omhandle tiden før Sovjets opløsning og tiden derefter.
Nærmere info i det kommende nyhedsbrev.
Videomøde onsdag den 14. april 2021 – ved formand for Folketingets Ældreudvalg – Jane Heitmann (V) MF
Hans Birk bød velkommen og fortalte Jane Heitmann om Hemingway Club, som var ukendt for hende. Positiv modtagelse.
Michel Dehn introducerede Jane Heitmann og begrundede hendes besøg med ønsker om reformer / ændringer på ældreområdet – der skal være en ordentlig kvalitet.
Ud over at være formand for Folketingets Ældreudvalg er JH Venstres psykiatriordfører, ældreordfører og med til at udpege medlemmer af Etisk Råd.
Set fra et helikopterperspektiv bliver vi flere og flere ældre, hvoraf en stor del vil være fysisk og mentalt sunde langt op i årene og have et længere erhvervsaktivt liv. Dog forudses det, at der vil tilstøde flere og flere diagnoser specielt mht. demens, kræftsygdom og livstilssygdomme.
JH tog udgangspunkt i sin egen mor, som er 75 år og dermed aldersmæssigt (boomere) ligesom de fleste medlemmer i Hemingway Club. Moderen er stadig erhvervsaktiv i reduceret form som mange af tilsvarende i aldersklassen. Hun har dog en stor bekymring: ”Hvad vil der ske, når jeg ikke selv kan mere?” Vil der være tilstrækkelig omsorg / plejemulighed / hjælp.
Flere gange blev dokumentaren fra TV2 nævnt: de skrækkelige eksempler på elendig tilgang til ældre borgere.
På sin vis har borgerne en velfærdskontrakt med det offentlige system / staten: borgeren har arbejdet i mange år – staten betaler tilbage med pleje og omsorg. Kontrakten bygger på tillid mellem parterne.
Dokumentaren udstillede i høj grad manglende på værdig optræden – omsorg og en forrået kultur nogle steder i ældreplejen.
Coronaepidemien har sat fokus på pårørendes indflydelse på plejehjemmene – pårørende ønsker at blive lyttet til og taget alvorligt ifb deres ældre familiemedlemmer.
Der arbejdes med planer om at etablere plejehjemsbestyrelser / pårørenderåd på alle plejehjem. Meningen er, at rådene skal være med til at forbedre kulturen på plejehjemmene / have indflydelse på bl.a. ansættelser af medarbejdere.
Der arbejdes også med forslag om at give frit valg til plejehjem. Nu findes der 2 slags: private eller kommunale plejehjem / det er forskelligt fra kommune til kommune. Frit valg, fordi vi som borgere har forskellige præferencer til pensionistlivet.
Der skal være et opgør med kassetækning – væk fra systemtænkning – det er mennesker, det handler om. Det er ikke altid, at den ene hånd ved, hvad den anden gør.
Tilgangen til pleje for borgere med plejebehov kan være meget forskellig. Der er 3 hjørner i tilgangen: statslig – regional – kommunal, og det er ikke altid at kommunikationen mellem de 3 parter fungerer. JH nævnte et eksempel med en mere end 80 – årig kvinde, som fik sin ægtefælle hjem i privaten efter en hjerneblødning – han havde ble på, men ingen havde informeret hende, og kommunen havde ikke fået besked fra hospitalet. Det skal ændres: de 3 parter skal tale sammen. IT – systemer skal ændres, så alle plejeinstanser / hospitaler / regioner / kommune og praktiserende læger kan trække på de samme data.
Til efteråret 2021 skal regeringen fremlægge et forslag til en sundhedsreform. Der vil her være forslag om etablering af sundhedshuse i de enkelte kommuner – huse, som varetaget alle former for efterbehandling af en borger efter fx sygehusophold.
Det vil være en god ide, hvis der på plejehjemmene blev arbejdet med sundhedsfaglige kompetencer / større mangfoldighed hos den enkelte medarbejder / tværfaglige kompetencer og åbne for en anden organisering end det er tilfældet i dag på mange plejehjem. At oprette små teams kunne være vejen frem.
Der føres tilsyn med de enkelte plejehjem, og der en nu åbnet mulighed for, at pårørende kan klage over / anke en afgørelse fra tilsynet, hvis der ikke sker ændringer på plejehjemmet.
Det svirrer med mange gode ord på området, men der skal handling til. Det betyder ikke kun økonomisk forstærkning, men også kulturændring på hele området: holdninger / tale dansk / værdighed / skabe et værdisæt for ældre menneskers liv og ophold på plejehjem.
Indslag fra medlemmer gav JH gode ideer til sit arbejde på området – bl.a. kunne der ude i Europa være problemer med det blå Sygesikringskort – der er nogle steder ukendskab til det. At etablere en svømmehal ifb sundhedshuset.
Vi skal tænke, at et plejehjem er et hjem for borgeren / et privat bosted, og at den ældre borger også er et menneske med samme rettigheder som alle andre.
Hans Birk takkede for indlægget, og Jane Heitmann var yderst tilfreds med oplevelsen – specielt, at der blev klappet af hende.
Det var et meget fint videomøde med en meget fin foredragsholder og da vi var flest, var vi 31 deltagere.
Mere info i næste nyhedsbrev om mulighed for at vende tilbage til Rehabiliteringscentret og kort info om næste møde: Pilgrimsrejse / Caminoen..
Eigil gjorde opmærksom på næste vandretur på fredag, den 16.04. kl. 10:00 ved rytterstatuen (uden hest) på Køge Torv.
VIDEOMØDE onsdag den 7. april 2021 – foredrag om Kurderne og Kurdistan – ved journalist og forfatter Deniz Serinci.
Deniz Serinci har besøgt os før med et foredrag om Tyrkiet. DS er dansk – kurder med opvækst og skolegang i Esbjerg (både dansk og tyrkisk skole). DS er uddannet journalist. DS er også forfatter og inviteres af både de trykte medier og synlige medier til at kommentere forhold i Tyrkiet og ”Kurdistan”.
Et egentligt ”Kurdistan” eksisterer ikke. Kurderne lever i områder i det sydøstlige Tyrkiet, i det nordøstlige Syrien og den nordlige del af Iran og Irak. Det anslås, at der findes ca. 35 mio. kurdere i de forskellige områder. Det er undertiden svært for kurderne i deres forsøg på at få dannet en stat, da der mangler opbakning fra Vesten. De implicerede stater er ej heller interesseret i, at der dannes en selvstændig kurdisk stat – det vil give problemer med andre folkeslag i staterne.
Helt enighed blandt kurderne er der heller ikke – der er fx 4 forskellige flag, som ved deres farver angiver forskelligheden. Sæt 2 kurdere sammen, og der opstår et skænderi! Enighed i de forskellige kurdiske politiske partier er heller ikke på plads.
Gennem de seneste 70 – 80 år har der flere gange været forsøg på at danne en selvstændig kurdisk stat – der har været oprør, som er slået ned – der har skiftevis været støtte fra Vesten og det modsatte (alt efter interesser / olie).
I de forskellige kurdiske områder er der delvist selvstyre af varierende grad -styret / overvåget af den egentlige stat.
Israel anerkender ”Kurdistan” som en selvstændig stat, og på sin vis gør Danmark også, da vi anerkender Irak som selvstændig stat, og Irak giver kurderne udstrakt selvstyre – bl.a. også med stor økonomisk støtte.
På grund af de mange forsøg på etablering af en selvstændig stat med støtte fra forskellige lande i verden og disses landes tilbagetrækning af støtten, føler kurderne sig svigtede og forrådt.
Kurderne er sunnimuslimer (80 – 85%) og betragter religion som et privat anliggende (er sekulære).
Forskellige magthavere (Sovjetunionen / ayatollah Khomeini mv) har lovet selvstændighed, men trukket løfterne tilbage i forhold til interesser.
Hvad binder kurderne sammen?: Sprog / samme hudfarve (mellemøstligt udseende) / religion (sunnimuslimer) / følelser (patriarkalske normer (æresdrab – tvangsægteskaber) – stærkt familiesammenhold.
DS viste 2 videoer med interview af en dansk mandlig konvertit og IS – kriger samt en dansk-marokkansk kvinde (uddannet i Danmark), som sad i fængsel / fangelejr bevogtet af kurdere.- Et højaktuelt emne, ifb de nuværende problemer med hjemtagning af dansker i fangenskab. De ønskede begge at komme ud af fængsel/fangelejr med deres børn, som er danske statsborgere med deres børn. Manden er dansk statsborger – hun er ikke.
Økonomi: oliefelter – støtte til flygtningelejre fra FN og USA – handel – Irak og penge fra de andre centralregeringer – skatteopkrævning.
Mht. Fremtiden for en kurdisk stat: DS anser det som meget vanskeligt at danne en kurdisk stat pga. af de kaotiske tilstande på tværs af landene og den manglende støtte / interesse fra Vesten.
Hans Birk takkede og afrundede og orienterede om de næste datoer, som vil fremgå af kommende nyhedsbreve.
Michael Dehn introducerede næste uges program: Formand for Folketingets sundhedsudvalg: Jane Heitmann.
25 medlemmer deltog.
Videomøde onsdag d. 24. marts 2020 med foredrag af Søren Taarnhøj om svæveflyvning.
Søren Taarnhøj som er medlem af Hemingway Club Køge blev introduceret af Asbo Holse, som fortalte, at Søren har fløjet jagerfly, charterfly, rutefly og svævefly. Der blev gengivet en nærmest poetisk oplevelse ved at se nordlys og solopstigning højt over skyerne. Søren har fløjet siden 15-årsalderen.
Som pensionist dyrkes svæveflyvning intensivt efter 55 år i luften.
Sørens medlemskab af Øst Sjællands Svæveflyveklub kan give medlemmer af HC Køge mulighed for at komme op at flyve / prøve en tur. Foredraget var en introduktion til en udflugt til klubben, som planlægges senere på året.
Svæveflyvningens tiltrækningskraft ligger i det fascinerende i at opleve den fantastiske udsigt og altomsluttende stilhed.
Flyvningen foregår i meget aerodynamisk designede fly, og flyvningen kan sammenlignes med det, som især musvåger og måger kan med deres svævning.
Det handler meget om at aflæse vejret / finde opdrift (termik) / se f.eks. efter fugleflokke.
Øst Sjællands Svæveflyveklub ligger i Kongsted mellem Faxe og Rønde. Oprindeligt fløj man fra forsvarets flyvepladser, men da kontrakten blev opsagt, måtte man selv finde og finansiere købet af egen plads. Det blev så i Kongsted. Pladsen rummer start- / landingsbane / klubhus / værksted og hangar. Alt byggeri udføres ved frivillig arbejdskraft af klubbens medlemmer.
Flyene i klubben er delvist ejet af klubben og delvist privatejede.
De første svævefly i Danmark blev bygget i 1944 i flere forskellige hjem efter tyske tegninger. De blev bygget i træ og lærred. Senere blev der bygget fly med delvis stålkonstruktion og nu bygges de i glasfiber. Der er bygget fly op til en værdi af 2,2 mio kr.
Klubbens ældste fly er 30 år gammelt og har 40.000 starter og 6500 timer bag sig.
Uddannelse til svæveflyverpilot kan klares på ca. 70 timer – først med instruktør og efter bestået fagseksamen (Trafikstyrelsen) og praktisk prøve, må der flyves solo. Det kan ske allerede som 14-årig. Et svæveflycertifikat kan erhverves for ca. kr. 20.000. Det siger noget om, at det er en meget sikker sport.
Klubben har også et motorsvævefly / en hybrid både med motor og svæveegenskaber.
Klubben ejer 6 fly i glasfiber og 1 i træ/lærred. Det ene fly har et vingefang på 25 meter – kun 4 meter mindre end et alm. rutefly.
Klubben er selvfinansierende med lidt støtte fra kommunen.
Svæveflyet trækkes op af et selvbygget dieseltrukket spil monteret på en gammel, ombygget øl lastbil og med en 1000 meter lang nylonwire – det fungerer. Svæveflyet trækkes op til ca. 400 meters højde, hvor linen frigøres og termikken holder flyet oppe.
Flyet kan også trækkes op af et motorfly, men det er en dyr løsning.
Der findes svævefly med en monteret opklappelig motor – de kan selv flyve op til termikhøjde. Termik kan forklares som virkningen af en varmluftballon.
Det perfekte svæveflyvevejr findes med cumulusskyer med opadgående luft (termik) nedenunder. Søren gav en glimrende forklaring på vingens udformning, og at flyet på grund af vingens udformning ”suges op”.
Den længste tur i Danmark er på 750 km.
I flyet er der nogle vigtige sikkerhedsinstrumenter– bl.a. et variometer, som er med til at angive op/ned flyvning.
Søren gav en kort gennemgang af flyvningens udviklingshistorie fra Leonardo da Vinci til og med brødrene Wright., og dermed menneskets trang til at besejre luften.
Et fly karakteriseres ved forskellige glidetal alt efter konstruktion (rutefly betegnes også med glidetal) og med tiden er flyene udviklet med større og større glidetal.
Del 2 af foredraget vil være et tilbud om at melde sig til at prøve en svæveflyvetur.
Program følger senere, men vil nok starte kl. 09:30 og slutte kl. ca. 16:00 den valgte dag.
Der var nogle spørgsmål om lægetjek (hvert 2. år. og praktisk prøve). Søren har svævet til Bornholm i hybridflyet via Sverige.
Hans Birk takkede Søren for det meget spændende foredrag og informerede om næste uges møde, som sandsynligvis bliver udendørs med start kl. 10:00 – mere info senere.
På toppen var vi 34 deltagere i mødet.
Se Sørens præsentation på linket: Svæveflyvning – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Videomøde onsdag d. 17. marts med fokus på forsikringssvindel – ved skadeinspektør Johnn Esbensen, Alm. Brand.
Johnn Esbensen arbejder som skadesinspektør ved Alm. Brand sammen med 15 andre m/k – er 48 år – bor i København – er uddannet politibetjent og har gjort tjeneste ved flere specialafdelinger i politiet. Lige fra patruljebetjent til PET.
Forsikringssvindel: Kan være opdigtet som iscenesat indbrud / fingerede færdselsuheld / selvpåførte skader (amputation). Eller overdrevne skader ved ægte hændelser / ægte, men gamle skader (biler) / ægte, men overdrevne ménskader.
Forsikring anses som en tillidserklæring mellem selskab og forsikringstager, og selvrisiko er til for at forhindre anmeldelse af mindre skader (sparer administration mv).
På europæisk plan menes, at ca. 10% af anmeldte skader er svindel – dog i Danmark ca. 3-5%. Der udbetaltes i 2020 43 mia. kr. i erstatning, og ca. 810 mio. kr. blev opdaget som svindel
I 2018 blev der behandlet mere end 5000 sager om svindel, og desværre ses et stigende antal.
Det er en god ide med tidligere politibetjente som skadesinspektører. Skadebehandlere sender mistænkelige sager til skadesinspektørerne, som så undersøger og har digitale løsninger – / programmer til hjælp.
Svindelsager kan omfatte tingskader og personskader.
Ved personskader kan der blive tale om personobservation i det offentlige rum ved mistanke om overdrevne mén – aldrig privat.
Ved tingskader kan der være tale om løsøre / biler / rejser, hvor der er opdigtede og fiktive overdrivelser / urigtige oplysninger og evt. falske bilag.
Den typiske svindler er for 2/3 vedkommende mænd og de unge svindlere fylder mest – Københavnerne er de værste og bornholmerne de mindst svindlende!
Danskerne er generelt ikke så svindlende, og befolkningen forventer, at forsikringsselskaberne gør en indsats for at forhindre svindel.
Vær opmærksom på bilforsikring i forbindelse med børn og brug af bil. Tjek police.
Der blev givet en del eksempler på forsøg på forsikringssvindel, hvor falske bilag / overdreven opgørelse af stjålne effekter / manglende samarbejde – datoforfalskning / billedforfalskning / tyverier fra varebiler (der skal være tegn på voldeligt opbrud – tyve kan være digitalt dygtige (startspærre mv.) / fingerede biluheld – færdselsuheld.
Skadesinspektørerne arbejder på mange felter og søger ofte på de sociale medier, hvor mange afslører sig selv. Nogle sager bliver afvist og nogle bliver politianmeldt.
Domstolene ser strengt på forsøg på forsikringssvindel, og der blev nævnt både strenge betingede og ubetingede domme.
Ved personskader blev nævnt en hestepiges uheld ved fald fra hest og påfølgende krav om stor erstatning. Billeder på sociale medier viste en pige i fuld vigør både på hest og motorcykel.
Nytegnet forsikring i forbindelse med uheld på rejse blev afvist.
Selvamputation af 2 fingre og del af håndryg ved brændekløvning (påstand) blev efterforsket og personen var forsikret i flere selskaber. Dom: 1 år og 6 måneder og ingen erstatning.
Det er strafbart at indgive falsk anmeldelse til politi / lave dokumentfalsk / begå assurandørsvig (påsat brand) / bedrageri.
Der florerer på nettet firmaer, som hjælper ved forsikringsanmeldelser – både solide og sobre – og så de andre.
Ved enhver mistanke fra skadesbehandlerne skal der foretages en objektiv vurdering – der er skærpede regler for overvågning – mavefornemmelser kan være en hjælp.
Hans Birk afrundede med tak til foredragsholderen og Søren Tårnhøj informerede kort om næste uges møde: svæveflyvning – nærmere info følger.
Der deltog 36 medlemmer i mødet. Det er flot.
Videomøde onsdag, d. 10. marts 2021 med foredrag om Stevns Erhvervsråd (SE) ved erhvervschef Thomas Christensen.
Tomas Christensen, 47 år, er uddannet cand. Oecon., og har siden 2005 arbejdet med erhvervsservice og erhvervsfremme: vækst – netværk – udvikling.
Stevns Ervhvervsråd er et privat foretagende med et meget stærkt og profileret samarbejde med Stevns kommune.
SE har udarbejdet et værdigrundlag – er med i Danmarks erhvervsfremmesystem – strategier for erhvervsudvikling- og politik – har udarbejdet Stevns Evolution / nye strategier fremadrettet.
Værdigrundlaget er at hjælpe med at skabe lokale private arbejdspladser / grundlag for vores velfærd / hjælpe ejerledere med at skabe den ønskede virksomhed / inspirere / til glæde for Stevns.
Der arbejder i høj grad med at danne klynger, som kan gå tæt på fokusområderne / skabe bæredygtige virksomheder / skabe arbejdspladser på Stevns. SE opretter målrettede erhvervsnetværk / er meget opmærksom på UNESCOs verdensarv og FN’s verdensmål / øge turisme (arbejdspladser) og oprette udviklings- og vækstforløb for ejerledere.
Det sker gennem et samarbejde med Stevns kommune / skabe godt erhvervsfremmemiljø / skabe synlighed på alle felter og være stærkt udviklingsorienteret.
SE er med i Danmarks Erhvervsfremmesystem med tilhørende fokuspunkter (se slide).
I region Sjælland er fokuspunkter (også i SE): øget produktivitet / øget konkurrence / forbedret og ændret erhvervsstuktur / skabe store virksomheder med evt. eksportmuligheder.
SE er startet i 2011 efter flere forhandlingerne mellem kommune og erhverv. Der er nu økonomisk støtte fra EU til SE.
Det vigtigste formål er at skabe netværk og samarbejde mellem virksomheder med interesse i erhvervsudviklingen i Stevns kommune.
SE har 4 fastansatte medarbejdere og undertiden hyres freelancere og projektansatte.
De meget vigtige indsatsområder er forretningsudvikling / erhvervsvenlighed / udvikling af Stevns.
Indsatsen nytter – set over en 2-årig periode: omsætningen i virksomhederne er steget / beskæftigelsen er steget / økonomisk vækst er steget og evaluering viser, at virksomhederne føler sig styrket.
En erhvervsanalyse viser 10 observationer (se slide) mht. Stevns udvikling – især skal der satses meget på turisme. Faktisk er Stevns erhvervsområder blevet skånet under Coronaperioden – få konkurser (har klaret sig forbavsende smertefrit), men der er også mange virksomheder i bygge-anlæg.
Strategier for 2019 – 2022: information – arrangementer – viden – sparring – øget kommunal service og rammevilkår – iværksætteri – synlighed – udvikling.
Der er flere prioriterings- og fokusområder for 2019 – 2022 (se slide).
Evolution: bygge oven på den nuværende base – udnytte de mange aktører (ca. 120) på flere områder (også kreative) – samarbejde med Verdensarv Stevns og Stevns kommune – nye samarbejdsmuligheder – udnytte den stærke faglighed.
Fremtidens globale lokalsamfund: samarbejde om UNESCO (verdensarv) og FN’s verdensmål: oplevelsesøkonomi / fødevare & landbrug / outdoor, events, sport / hotel, shelter, B&B / Industri og produktion / musik, teater mv.
Særligt arbejde med klyngetilgang: netværk / innovation / markedsføring / udvikling og forretning.
Der er stor aktørbegejstring og også fra Stens kommune til arbejdet i SE.
Der satses især på holdindsats – synergi – tydelighed.
Der var spørgsmål om havne, og man tror, at Bøgeskoven (havn) vil udvikle sig.
Der var ros til klyngetankegangen – der arbejdes på at skabe et visionsnetværk. Et besøgscenter nævntes også = tiltrækning af turister.
Stevnsfortet stilles der også skarpt på.
Hans Birk rundede af med tak og bemærkninger om hjemmesiden og ønsker gerne mere trafik på den.
Der var i alt 29 deltagere.
Næste møde: onsdag den 17. marts: Forsikringssvindel – nærmere info følger.
Videomøde onsdag, den 3. marts 2021 indeholdt emnet Køge Kommunes arbejde med ældreområdet – herunder Ældrerådet – ved ældre- og sundhedschef Maiken Ruders.
Dagens foredrag var en genoptagelse af Maiken Ruders besøg i januar, hvor spørgsmålet om Corona situationen kom til at skubbe emnet ud.
Derfor fik vi det oprindelige foredrag i dag, men inden da en kort opsummering af situationen i Køge kommune: Smitten er svagt stigende fordelt bredt på alle samfundsgrupper.
Vaccination af grupperne 1 og 2 er stort set færdiggjort, men der opfordres stærkt til at holde øje med sin e-Boks med meldinger fra Regionen om vaccinationstilbud.
Foredraget i dag indeholdt en stor mængde data og statistikker som fx, at der pt er 12.000 borgere 65+, hvoraf ca. 14% har behov for hjemmehjælp.
Prognoser viser, at i 2032 vil der være så stort et behov for hjælp til ældre (ca. 21.000 60+), at det vil svare til, at 80% af en skoleklasse skal uddannes til og beskæftiges med ældrepleje. Jo ældre – jo mere hjælp ønskes / kræves.
Der er en stigende tendens i opgaver, da en del er udfaset fra sygehusene.
Man forsøger i kommunen at rekruttere personale til ældreområdet, og det er succesfyldt og nødvendigt, da det stigende antal borger over 65+ skaber behovet.
Andelen af faste medarbejdere øges, således at der undgås vikarer i størst muligt omfang.
Velfærdsforvaltningen arbejder på, at kommune og borger skal være sammen om løsninger: ”Det skal være enkelt at være borger – så det er nemt at være menneske”.
Der arbejdes med 4 søjler: Borgernes ønsker – løsninger i fællesskab – lade personalet slippe fagligheden fri – finde enkle, smidige og effektfulde løsninger.
Velfærdsområdet dækker: Hjemme- og sygepleje (personlig pleje / medicindosering mv) – muligheder for hjælpemidler vurderes – plejeboligheder – sundhed (træning / rehabilitering mv.).
Ældre- og sundhedsudvalget er det bestemmende politiske udvalg.
Seniorrådet er på valg til i efteråret 2021. Deltag i afstemningen. Seniorrådet er en vigtig sparringspartner for Ældreudvalget, rådgiver og kan selv tage opgaver op.
Som sundhedstilbud kan nævnes: seniorfitness 50+ / motionsfodbold (bevæg dig for livet) / Kurser for pårørende med henblik på at klare sig i hverdagen med en kronisk syg, dement fælle / lær at tackle kronisk sygdom – smerter / rehabiliteringsforløb til borger med kroniske sygdomme / rygestopkurser (meget populære).
Den overordnede målsætning for forvaltning og politikere: ”Flere gode leveår i eget hjem”.
Der er formuleret en Værdighedspolitik (for borgeren): livskvalitet / selvbestemmelse / kvalitet (tværfaglighed og sammen hæng i plejen (samarbejde med FOA og KL) / Mad og ernæring / værdighed i plejen / pårørende / ensomhed / samarbejde med frivillige (vågekoner, demenshjælp, idræt mv) / aflastning af pårørende.
Fokusområde for 2021:
Covid19 / Fremfærd (slip fagligheden fri – brug borgeren)
Øget rehabiliterende indsats / selvstændigt liv
Fremme anvendelse af sygeplejeklinikker med sårpleje, blodtryksmåling, medicindosering mv. (resurser er bedre anvendt der, end med plejere i biler på landevejen). Klinikbesøg anses som bedre end hjemmebesøg.
Tidlig opsporing ved hjælp af kunstig intelligens.
Formålet med kunstig intelligens er ved hjælp af algoritmer og statistik fra læger og sygehuse at opspore borgere i højrisiko.
Målgruppen er 65+ / borger med hjemmepleje.
Gevinst: øget livskvalitet.
Løsning: indbygges i det kommende omsorgssystem.
Der satses også på øget brug af velfærdsteknologi: skærmbesøg / teknoteket på biblioteket / digital medicinhusker / træning via app / sensor på krop / robotstøvsuger / vakse-tørretoiletter.
Resurserne skal bruges bedst / alt vil ikke være, som det plejer – der vil være en udvikling. Stadig varme hænder, men mere velfærdsteknologi.
Der er ernærningsteam (diætister, demensteam mv.) Der er fokus på pårørende. Kommunen har pt ikke samarbejde med private udbydere mht. plejehjemspladser.
Det højeste antal deltagere i foredraget var 34 personer.
Næste uges foredrag vil være ”besøg” af Stevns Kommunes Erhvervschef – noget om Stens kommune.
Hans B. opfordrede igen til øget besøg på vores hjemmeside.
Motionsgruppen og kystfiskergruppen er i gang med nye tiltag efter restriktionslettelserne.
Videomøde onsdag, den 24. februar 2021 / del 2 – ”Fake News” ved Freddy Christiansen.
Det vil være en fordel at læse referatet af 10.02.2021 af første del af dagens foredrag.
Dagens foredrag vil dog indeholde lidt resume af foredragets del 1.
Freddy Christiansens interesse for ”Fake News” begyndte i forbindelse med Donald Trumps informationer, som ofte var stærkt fejlbehæftede / løgnagtige.
Der blev rokket ved barnetroen / tilliden til de kendte medier som radioavisen / aviser / TV – nyheder.
Studier af Trump og Putin satte gang i undersøgelser = hvad er det, der sker?
”Fake News” er båret af falske og løgnagtige oplysninger. Hvis du tror på det du læser / ser / hører, kan alt formidles til dig.
Eksempler: Bill Gates med chips i covid19 -vacciner / HPV – vaccinen meget farlig / GMO – produkter livsfarlige m.m.
Filmen ”Jagten” illustrerede tydeligt, hvor svært det er at ændre påstande / frembragte postulater.
Vi får oplysninger fra politikere, virksomheder, organisationer, som ofte prøver at skabe mistro hos modtagerne: det kan ofte være spin – falske nyheder – misinformation – propaganda – konspirationsteorier.
Sandt og falsk bliver ofte blandet, og intet er tilfældigt – alt kommer til at hænge sammen og er dermed svært at aflæse.
Det er umådeligt vigtigt at opdyrke sin kritiske sans og viden i forbindelse med ”Fake News”.
Stærke eksempler på ”Fake News” blev skabt af russiske internettrolde (universitetsstuderende) som med statsstøtte frembragte en masse urigtige oplysninger på nettet. De blev modtaget af mange og troet på.
Det er vigtigt at opøve sig i at spotte de falske nyheder – at styrke sin kritiske sans – at være kildekritisk og søge information i flere forskellige medier.
At flere og flere tror på falske nyheder, kan skabe stor usikkerhed og på lang sigt være en fare for demokratiet.
Den bedste vej frem mod at modvirke falske nyheder er uddannelse – uddannelse – uddannelse.
Falske nyheder indeholder forskellige grader af løgne – hvad er sandt, hvad er falsk? – hvad er objektivt – hvad er subjektivt? Hvad er misinformation / hvad er forklædt nyhedsinformation?
Undersøgelser har vist, at der i befolkningen er en stigende mistillid til Folketing og politikere. Meget opstår på de sociale medier, hvor alle kan skrive / meddele sig og dermed sprede falske nyheder. Desværre har det vist sig, at de ældre (vores alderssegment) er mest påvirkelig for ”Fake News”
Konklusion: Vær kritisk med hensyn til alt, der høres i medier / læses i aviser og måske specielt på de sociale meder (SOME).
Kommentarer:
Kan der lovgives imod ”Fake News” på verdensplan? = en gigantisk opgave.
Vi må søge at gøre det i Danmark og EU.
Vi må erkende, at vi endnu ikke har set det værste / toppen af isbjerget.
Det kan blive en uhyggelig og spændende fremtid, vi går i møde på dette område.
Der deltog 24 medlemmer i foredraget.
Og så noget helt andet: Freddy Christiansen informerede om, at Greve Hemingway Club snart fylder 5 år. Det fejres med virtuel fællessang og kaffe og kage.
Hans birk vil i løbet af ugen informere mere om den færdige hjemmeside og næste uges videomøde.
Videomøde onsdag, den 17. februar 2021 om Tivoli A/S og dets historie ved Lars Adler Petersen, direktør for B2B Sales & marketing i Tivoli.
Om Lars Adler Petersen: Bor i Køge / 42 år og ansat i Tivoli i 4 år. Læst på OUH bl.a. med spansk og været ansat i hotelbranchen en del år hos de store spillere inden han kom til Tivoli.
De viste slides vil blive lagt på vores hjemmeside.
Tivoli er 178 år gammel og blev startet af Georg Carstensen i 1843. Han var direktør i 5 år, men blev ”fyret” pga. deltagelse i krigen og prøvede så at starte et konkurrerende etablissement på Frederiksberg, som ikke holdt længe.
Tivoligarden blev etableret i 1844, og i dag omfatter den begge køn. Gardisterne får en gratis musikuddannelse, og flere er gået videre i den musiske retning som voksne.
Tivoli ændrer sig hele tiden:
Nimb kom til i 1909 og blev i 2008 / 2017 omdannet til hotel med 38 værelser.
Den gamle rutchebane blev bygget og taget i brug i 1914.
1944 blev koncertsalen i Tivoli udsat for schalburgtage, men er senere genopbygget og genindviet i 1956.
1994 startede Tivoli med at åbne ved juletid, hvilket er blevet en stor succes.
Tivoli har nu åbent en stor del af året (10 måneder) med flere nye arrangementer – fx Halloween.
En større udbygning med Tivolihjørnet blev færdig i 2017 med Nimb / Food hall / Illum.
Tivoli har ca. 18.000 aktionærer – bl.a. Augustinus Fonden og Scandinavian Tobbacco Group.
I 2019 var omsætningen ca. 1,5 mia. kroner – meget tilfredsstillende og der var ca. 4,7 mio, gæster.
Der var før Corona ca. 850 fuldtidsansatte og ca. 2850 på deltid.
En del af virksomhederne i Tivoli ejes af Tivoli, mens andre har lejet sig ind og betaler fast leje samt en procentdel af omsætningen.
Hotelbranchen i København er meget afhængig af Tivoli, idet mange gæster lejer sig ind for at gå i Tivoli.
Tivoli arbejder ud fra 4 søjler:
1) Haven / gæster / blomster / juletræer / der bruges 21 mio. i den store gartnerafdeling (50 personer) på blomster.
2) Forlystelser, som der er 31 af. Her fornyes hele tiden. Noget nedlægges – andet opstår.
3) Restauranter.
4) Kultur: Ballet / Fredagsrock / Copenhagen Phil / Tivoligarden.
Tivoli har samarbejde med forskellige hoteller og virksomheder mht. at bruge Tivolis logo / brand – indtægtskilde.
Corona har betydet meget for Tivolis omsætning. Haven var lukket 5 måneder i 2020, og det kostede dyrt på omsætningen. Medarbejdere måtte fyres.
Tivoli har valgt nøje at følge myndighedernes restriktioner og bruger bl.a. ½ mio, kroner på mundbind.
Var ude i god tid med egne restriktioner.
Klarede sig bedre i 2020 end forventet. Fik del i hjælpepakkerne og dermed lønkompensation.
Der forventes et underskud i 2021 på ca. 175 mio. kroner, men der er en stærk pengekasse.
Der har været mange flere danske gæster, da hotellerne er lukket for gæster – bl.a. amerikanske, som bruger Tivoli meget.
Haven har lært meget af restriktionerne og i den forbindelse været meget innovativ og udviklingsparat. Der satses nu på at hive flere gæster ind i ugens løb frem for kun i weekender.
Der kommer en ny burgerrestaurant med navnet GASOLINE GRILL / det gamle Vise Vers Hus (Biergarten) bliver til ANARKIST i samarbejde med ROYAL UNIBREW.
Færgekroen er revet ned, men genopbygges 1:1 til sommeren 2021.
Under H.C. Andersen Slottet skabes en uhyggelig / scary kælder med navnet VILLA VENDETTA. Mange ideer er i støbeskeen, men sagsbehandlingen er langsommelig i Københavns Kommune, og så er der problemer med undergrunden (Metro mm.).
Der budgetteres med underskud i 2012, men sæsonerne 2022 / 2023 påregnes at give overskud.
Der påregnes investeringer på ca. 100 mio. kroner. Der er etableret røgfrie områder, og der satses nu på bæredygtige initiativer.
Tivoli håber på at åbne igen 21. marts 2021.
35 deltog i videomødet.
Næste uge fortsættes foredraget om ”Fake News” med en opsummering af det allerede udførte.
Hans Birk omtalte en relancering af hjemmesiden. Nyhedsbrevet vil komme til at ligge på hjemmesiden, men meddelelse med link udsendes.
Der blev opfordret til at bruge chatten.
Videomøde onsdag, den 10. februar 2021 med foredrag af Freddy Christiansen (Hemingway Club Greve) over emnet ”Fake News”.
Freddy Christiansen har været med i Hemingway Club / Greve siden 2015 og er med i styregruppen der.
Der er i Greve / Karlslunde flere afdelinger af Hemingway Club med tilsammen ca. 200 – 250 medlemmer.
Foredraget i dag var en opdatering af et tidligere foredrag op til nu februar 2021
Fake News er et ”tudsegammelt” begreb – første gang benyttet / kendt / omtalt i forbindelse med den amerikanske borgerkrig (1864).
At vi bemærker det nu, skyldes hovedsageligt den afgåede amerikanske præsident Donald Trump, som var en flittig bruger af begrebet lige til hans afgang – og stadigvæk.
Vi får vore nyheder fra radioavis – tv – nyheder – aviser og må hele tiden vurdere, hvad der er falsk, og hvad der er rigtigt. Tror vi / Tror vi ikke på det?
Hvad kan vi tro på: hvad er fup og svindel, og hvad er rigtigt.
Spekulation: Er der en sammensværgelse mellem Donald Trump og Putin?
Var Rusland ind over valget i 2016 af DT.?
Var de russiske internettrolde meget med i skabelsen af Fake News?
Eksempler på Fake News: Bill Gates vil fremme sin forretning – HPV – vaccinen er skadelig / farlig – oplysninger om GMO (fødevarer) – alt florerer på nettet.
Hvad og hvem skal vi tro på? Vi modtager hele tiden informationer fra politikere – virksomheder – organisationer.
Specielt er det amerikanske fænomen Qanon (spreder rygtet om ”Den dybe Stat”). Sammensværgelse af Bill Gates – Hillary Clinton – en pædofiliring – jøder) specialist i Fake News.
I de danske nyheder har der været meget grelle eksempler på Fake News – specielt om kendte personer (politikere mv.).
De mange ”troende” på Fake News vurderes at være ret uuddannede og uoplyste.
Hvordan spotter man de falske nyheder: Vær kritisk – sammenlign i flere medier ved tvivl – spørg omkring – lær at skelne – vær især opmærksom på nyheder i de sociale medier.
Den tiltagende usikkerhed (tro / ikke tro) om fakta kan være undergravende for vort demokrati.
Det kan være svært at skelne, men en vej kan være at sørge for oprustning af uddannelse af alle.
Kommentarer: Får vi alt at vide / udelades noget? Hvilken interesse kan journalister / medier have i at bringe /plante historier? = vær kritisk.
På dette tidspunkt måtte foredraget afbrydes pga tekniske problemer.
Fortsættelse forsøges på et senere tidspunkt med afslutning og konklusion.
Der var ca. 45 deltagere i mødet.
Næste uges møde handler om Tivoli – nærmere information senere.
Videomøde onsdag d. 3. februar 2021 med foredrag af Palle Maag og Mogens Toftegaard Olsen over emnet: Et projekt i Uganda.
Vi havde ”besøg” af 2 af vore egne medlemmer som foredragsholdere.
2 meget billedligt gørende og i Afrika engagerede mennesker, som med en del humor fik virkeliggjort projektet for os tilhørere.
Et antal slides illustrererede glimrende forløbet i Kampala. Indholdet af foredraget omhandlede etablering af en virksomhed, som med støtte fra Danida kunne uddanne svejsere i rustfrit stål og producere emner af svejset rustfrit stål.
Palle (med 6 års arbejde i Afrika) og Mogens (ejer af Karise Kleinsmedie) med mange rejser i Afrika fostrede ideen om at etablere en uddannelse af rustfri svejsere i Uganda, med henblik på at få en virksomhed op at køre med egne uddannede svejsere – som så senere kunne fungere andre steder.
Et samarbejde med Danida om et B2B projekt blev igangsat, og hvor der skulle skabes et samarbejde mellem en dansk virksomhed og en kommende i Kampala / Uganda.
I samarbejde med Den danske Ambassade i Kampala skulle der findes en lokal virksomhed, som kunne indgå i projektet – det lykkedes simpelthen ikke – de tilbudte værksteder var meget, meget ringe.
På vej til at opgive fik man kontakt med et japanskstøttet uddannelsessted – Nakawa Institute – og kunne på deres område opføre et værksted, som kunne indrettes til uddannelse af svejsere med speciale i rustfri svejsning. Værkstedet / virksomheden blev døbt Karise Kleinsmedie Uganda Ltd. (KKUL). En fagligt meget dygtig medarbejder fra Danmark (Michael) blev ansat til at varetage både uddannelse, salgstilbud, salg og drift af virksomheden – Michael flyttede til Uganda med sin familie og var super til jobbet.
Danidas støtte løb kun i 3 år og 5 mio. kr., så derefter skulle der gerne være mulighed for profit og overgive / sælge firmaet til lokale kræfter.
Hele projektet kostede meget papirarbejde / bureaukrati både i Uganda og her i DK – især da virksomheden begyndte at give profit ved slutningen af de 3 år. En ansøgning til Udviklingsministeriet om forlængelse af projektet både tidsmæssigt og økonomisk blev afslået, men Slagelse Tekniske skole gik dog ind i et samarbejde om uddannelsen.
Virksomheden søgte at specialisere sig i at producere mælkekøletanke til lokale mejerier mv., og der var stor jubel, da Ugandas første producerede køletank kunne monteres på en lastbil. Den blev købt af en kvindelig mejeriejer. Indvielse og aflevering var virkelig en fest med mange honoratiores.
Som en del af støtten fra Danida forpligtede KKUL sig til at have et socialt ansvar, undervise i ligestilling og reproduktion (kondomer var tilgængelige) samt kulturelle arrangementer.
Ved slutningen af de første 3 år begyndte virksomheden at give profit, men kunne ikke fortsætte uden økonomisk støtte. En opgivelse af det hele kom på tale. Og undervejs var dr mange problemer og udfordringer, som skulle løses – og det gjorde man.
Det gjorde ond at måtte opgive hjertebarnet, og da der var investeret ca. 1 mio kr. af egne midler, var der kun den udvej at sælge. Det lykkedes at finde en lokal aftager, som videreførte arbejdet. Efter et års tid blev det dog videresolgt til et fransk firma mhp svejsning af olieledninger – det blev dog aldrig til noget. KKUL fik gennem en Trade Fair udstilling kontakt med flere aftagere, fik besøg af landets præsident og præmie for bedste display. Det må siges at være succesfyldt.
Projektet fik for de 2 foredagsholdere en anden afslutning end forventet og planlagt, idet det ikke kunne videreføres.
Som resultat af deres erfaringer mener man, at et sådant projekt helst løber over 5-6 år med større økonomisk og faglig støtte.
Der var 33 deltagere i mødet.
Hans Birck informerede kort om næste uges møde: ”Fake News” ved en foredragsholder fra Greve HC.
Videomøde onsdag, den 27. januar 2021 med foredrag af direktør for Connect Køge over emnet: Connect Køges arbejde med udvikling af Køges erhvervsliv og turisme.
Allan Munch blev ansat i Connect Køge i august 2019. Uddannet landmand, men har været ansat i Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer samt i kommunalt og regionalt regi.
Bor i Roskilde, men er meget fascineret af Køge og derfor meget dedikeret om Køges muligheder.
Foredraget blev ledsaget af en del meget instruktive slides, som kan ses på den lokale hjemmeside: Connect Køge – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Connect Køge er dannet af Køge Kommune og Køge Erhvervsudviklingsråd (Erhvervsfond), som alle skal være aktive medspillere i udviklingen af Køges erhverv, turisme, uddannelsesmuligheder og fremtidsmuligheder.
Udvikle forslag til tiltrækning af de rigtige virksomheder og den rigtige handel i byen. Der skal arbejdes på tværs af kommune og erhvervsliv bl.a. ved at der holdes fyraftensmøder og morgensamlinger (virtuelt) med erhvervsvirksomheder og alle interesserede fra byens virksomhedsliv.
Intet er fredet. Der skal tænkes på stor udvikling af turismen, kulturen, Køge Festuge m.v.
Styrke håndværksfagene ved at tiltrække de rigtige virksomheder og uddanne den nødvendige arbejdskraft. Få lokket folk med Ph.d.-uddannelser til Køge for at styrke virksomhederne. Det er der et stort potentiale i.
Connect Køge arbejder med at se på de nuværende etablerede tiltag, og undersøge mulighederne for at se ind i fremtiden og øge udviklingsmulighederne.
Køge ligger meget fint og interessant for at tiltrække nye virksomheder ved bane, havn, natur, motorvej, men infrastrukturen (lokale veje) kunne godt behøve et stort løft.
Det gælder om at tiltrække nye borgere ved at sørge for gode boliger og arbejdspladser og kulturtilbud.
Der er utroligt mange ønsker og forslag til en videreudvikling af byen fremover.
Nogle områder i byen er udset til fokuseret udvikling: Køge Nord, Bellingeparken, Køge Idrætspark, Ll. Skensved og der satses på både produktionsvirksomheder, procesvirksomheder og science virksomheder.
Udviklingsfremtiden har stort fokus for Connect Køge og spørgsmål fra deltagerne omhandlede forretninger, cafeer, Bornholmsfærgen, infrastruktur mm.
De på et tidspunkt max 35 deltagere fik en enormt fokuseret og grundig gennemgang af Køges muligheder både her og i fremtiden ved en meget dedikeret og vidende foredragsholder.
Hans Bich takkede og informerede kort om næste uges foredrag ved 2 af vore egne medlemmer.
Videomøde onsdag, den 20. januar 2021 med foredrag af journalist og forfattet Deniz Serinci over emnet ”Tyrkiet før og nu”.
Deniz Serinci er født i Esbjerg, har gået i dansk og tyrkisk skole og har studeret i Aarhus og Odense. Er bachelor i historie og cand.mag. i journalistik. Har skrevet flere bøger om Tyrkiet, tyrkiske og mellemøstlige forhold samt deltaget i debatprogrammer på TV og skrevet artikler i dagspressen, og der bl.a. rejst i Syrien og fået gennemført interview med ”terrorister” – helt usædvanligt overhovedet.
Efter velkomst af Hans og Carsten gennemgik Deniz Serinci ved hjælp af informative slides Tyrkiets historie fra det tidspunkt, hvor Kemal Atatyrk overtog magten i Tyrkiet. En grundig gennemgang af Atatyrks reformer udviste en tydelig sekularisering af det tyrkiske samfund fra top til bund. En del islamistiske regler og påbud blev afskaffet (herunder påbud for kvinder om at bære tørklæde / adskillelse af politik og religion og en tydelig hældning mod vestlige forhold). Atatyrks motto var: ”Et folk, et sprog”, men hvor jøder og kristne fik ret til egen religion og sprog.
Atatyrk brød med den gamle tankegang om at oprette et nyt Osmannisk rige. Var meget fremskridtsvenlig og reformivrig. Forholdet til kurderne blev ikke forbedret under Atatyrk. Altid store konfliktet mellem kurdere og tyrkere. Tyrkiet består af mange forskellige folkeslag fra mellemøsten og sydøsteuropa – et kludetæppe og dermed et land, som er meget svært at forene.
Havde der været folkeafstemning om Atatyrks reformer, havde den overvejende muslimske befolkning stemt imod.
Efter Atatyrks død i 1936? gik militæret ind for at fastholde reformerne – specielt adskillelsen af politik og religion. Forskellige politikere forsøgte at ”overtage” Tyrkiet, men hvis ikke de overholdt militærets krav, blev de fjernet.
Tiden med Erdogan efterfulgte nogle år med konflikter mellem forskellige politiske opfattelser.
Erdogan havde en tid som semiprofessionel fodboldspiller, men fik interesse fro politik og i tæt samarbejde med Gülen (nu set på som terrorist og i landflygtighed i USA) fik Erdogan banet sig vej frem til magten og nuværende leder af Tyrkiet. Har været borgmester i Istanbul med forbud mod alkohol på kommunale beværtninger o.l.
Forholdet til Gülen blev senere fjendtligt, og Gülen måtte flygte fra Tyrkiet.
Undervejs har Erdogan snoet sig mellem forskellige holdninger (nationalister – religiøse – egne holdninger) frem mod en styrkelse af magten. Ca. halvdelen af tyrkerne stemmer på Erdogan og hans parti (valgsvindel ikke konstateret). Erdogan har ”reformeret” nogle af Atatyrks reformer – kvinder skal nu bære tørklæde.
Erdogan styrer med hård hånd dagspresse og TV -/radiostationer – 95% af de offentlige medier er styret af Erdogan og hans parti AKP.
Kritikere bliver fængslet og i mange tilfælde tortureret.
Erdogans forhold til vesten er meget anstrengt. Medlemskab af EU er ikke fremmest på hans liste, selvom PKK (kurdisk parti) anses af EU som en terrororganisation. Våbenkøb i Rusland kunne være en slags hævn mod USA og NATO.
Efter kuppet i 2016 (anført af nogle militærpersoner samt andre fra det civile samfund) – et kup, som blev forhindret af bl.a. andre folk i militæret, kom en masse arrestationer af ca. 150.000 personer fra dommerstand, lærere, universitetsfolk, journalister og andre såkaldte kritikere af styret. Nogle blev tortureret og fik lange fængselsstraffe og kunne ikke få arbejde efter løsladelse.
Erdogans hemmelige politi menes at have stikkere i europæiske lande – herunder Danmark. De rapporterer til Tyrkisk politi.
Der er også sket gode ting under Erdogan: forbedring af levestandard, infrastruktur, sygehuse. For tiden er den økonomiske situation dog stærkt forværret.
Erdogan har nu siddet på magten i 19 år, og det gør han ganske trygt.
Andre partier i Tyrkiet har svært ved at forenes om at yde samlet modstand mod Erdogan.
EU har brug for Tyrkiet (standsning af immigrantstrømme og eksport / 47% af Tyrkiets import kommer fra EU). Tyrkiet har brug for EU bl.a. pga. de mange turister, som bringer valuta til landet.
En del spørgsmål fra tilhørerne fik svar, som viste, at styret anses for at være stabilt, og at medlemskab af EU ikke står højest på Tyrkiets dagsorden. Der er for mange uenigheder og konfliktmuligheder.
42 deltagere var med på videomødet, herunder et par medlemmer fra Greve, som fik noget med hjem om afholdelse af videomøder.
Vi fik et utroligt, grundigt, vidende, givende og meget oplysende om ”Tyrkiet før og nu” – og meget at tænke over. Vi havde en stærk foredragsholder med en del specialviden – det var supergodt.
Hans Birk sluttede mødet af med information om de modtagne tilskud fra Køge Kommune og en kort intro om næste uges videomøde: ”Connect Køge / Allan Munk”
Et medlem rettede en tak til styregruppen for rigtig gode initiativer.
Videomøde onsdag, den 13. januar 2021 med fokus på ældreområdet i Køge kommune ved chef for ældreområdet Maiken Ruders.
Maiken Ruders har været chef for ældreområdet i Køge i ca. 2 år, og før da været oversygeplejerske på Sjællands Universitetshospital.
Maiken Ruders har det overordnede ansvar for koordinering og udrulning af vaccinationer i Køge kommune.
Mødets indhold skulle have været de nævnte fokusområder, men på grund af den herskende Coronavirus blev indholdet af og emnet for mødet drejet til at handle om vacciner og vaccinationer.
Kommunen får besked fra Region Sjælland, når det er tid til vaccinationer i Køge for de udvalgte grupper i den rækkefølge, som det skønnes nødvendigt.
De nuværende gruppeinddelinger for vaccinationer kan ændres, og det har kommunen ingen indflydelse på. Der er i øjeblikket 2 mulige vacciner, og en tredje fra Astra-Zeneca er på vej til at blive godkendt af Sunhedsagenturet i EU, hvilket så også vil dække Danmark.
Der er en mindre virkningsgrad i vaccinen fra Astra-Zeneca, men den skønnes fuldt ud forsvarlig.
Vaccinationaspiranten har ingen indflydelse på, hvilken vaccine, der tilbydes injiceret. Der gives den vaccine den pågældende dag, som Regionen tildeler, og så må man tage den.
Der skal nemlig vaccineres med den samme vaccine 2 gange med 3 – 4 ugers interval.
På nuværende tidspunkt kan der ikke gives svar på, hvornår og hvor der skal vaccineres.
Der var fra deltagerne i mødte mange spørgsmål om vaccinerne og den påfølgende udrulning.
Der blev også stillet spørgsmål om Smittestopapp-en. Den føles ikke helt forståelig og nem at betjene, og ej heller, om den dækker fuldstændig de kontakter, der skal informeres, hvis man er smittet. Er man overhovedet i tvivl, skal man blive testet, og hvis man er positiv, skal man underrette alle de kontakter, man har været i nærheden af. Giv også besked i app-en.
Det var en rigtig god foredragsholder og spørgsmålsbesvarer, vi havde i Maiken Ruders – smilende og imødekommende.
På grund af, at vaccinationsemnet optog hele mødet, blev det besluttet, at Maiken Ruders vil deltage i et kommende videomøde med fokus på det oprindeligt annoncerede indhold – nærmere om dette senere.
Hans Birk informerede om, at der til næste videomøde vil være gæster fra andre Hemingway klubber, som gerne vil deltage for at ”lære” om videomøder.
31 medlemmer deltog i mødet.
Videomøde d.6. januar 2021 med foredrag af Jens Nyborg om Ældre Sagen i Køge
Jens Nyborg blev medlem af Ældre Sagen i 2010 og har været formand siden 2015.
Jens startede med at give et historisk tilbageblik på Ældre Sagen.
Foreningen blev startet i 1986 af Bjarne Hastrup med et mål om at få 10.000 medlemmer og nåede hurtigt 90.000. En egentlig rekruttering startede i 1987 og er nu resulteret i 900.000 medlemmer, fordelt på 205 lokalforeninger.
Grundlaget for foreningen var Ensomme gamles værn (EGV), som var startet i 1910 (og stadig eksisterer som fond) I tresserne blev aktiviteten udviklet via private midler og det offentlige, som gradvist tog over.
Herefter talte Jens om Køgeafdelingen som tæller 7.700 medlemmer og sammen med Borup tæller ca. 10.000. Det er overvejende kvinder som er medlem.
Foreningen har lokaler på Nørre Boulevard i Køge og tilbyder en række aktiviteter og hjælp til medlemmerne. Jens fremhævede specielt Bisidderrollen som vigtig i forbindelse med besøg af visitatorer og besøg hos speciallæger. Desuden blev besøgstjenesten nævnt som vigtig i foreningens arbejde. Sidstnævnte er meget krævende rent organisatorisk.
Der er tilknyttet 110 frivillige i Køge (og 50 i Skovbo).
Udover interesseaktiviteter bliver der afholdt 2 udflugter om året, og senest har ”Danmark spiser sammen” været en stor succes.
I kontakten til Køge kommune er der nedsat et koordinationsudvalg som repræsenterer både Køge og Borup.
Foreningens økonomi er baseret på en omsætning på 400-450.00 kr. Der modtages forskellige tilskud fra b.la. kommunen og hovedafdelingen samt egenbetaling, og der søges løbende diverse fonde.
Hovedudgiften er omkostninger til husleje på ca. 100.000 kr. pr. år. Jens udtrykte et stort ønske om et samlingssted for alle kommunens foreninger – et frivillighedshus, som findes i en række andre kommuner.
Foredraget gav et godt billede af Ældre sagens rolle, aktiviteter og udfordringer – og dens afhængighed af frivillige.
28 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d.9. december 2020 med foredrag af Palle Maag
Palle Maag holdt foredraget Afghanistan – gæstfrihedens land, med udgangspunkt i hans personlige oplevelser i landet som udstationeret projektmedarbejder i 2000.
Palle startede med at vise en stemningsfyldt video fra Afghanistan, med billeder af befolkningen og naturen – ledsaget af lokal musik.
Palle startede herefter sin præsentation med nogle facts om landet, der nu har været i krig i 40 år. Han fremhævede landets centrale beliggenhed med de omkringliggende lande, som alle (sammen med stormagterne) havde politiske, økonomiske og religiøse grunde til at få indflydelse i landet. – Vi hørte om centrale begivenheder og de skiftende magtstrukturer gennem historien.
Han nævnte også de sociale forhold. Herunder den store børnedødelighed (68 ud af 1000), og at kun 40% af befolkningen på 40 mio. indbyggere kunne læse og skrive.
I februar 2000 blev Palle udsendt af Den Danske Afghanistan Komite som administrator i et sundhedsprojekt i Herat, som b.la. var støttet af Danida. Vi så billeder fra byen, som gav et indtryk af befolkningen og dens levevilkår – og så hørte vi om arbejdet i sundhedscenteret og de praktiske udfordringer med arbejdet. Palle fremhævede den tilfredshed han havde haft med løbende at se frugten af arbejdsindsatsen.
En del af arbejdet omfattede også et mineprojekt som b.la. bestod i at undervise befolkningen – og ikke mindst børnene – i at undgå de russiskplacerede miner, som var kamufleret som legetøj.
Palle var desuden med i en WHO vaccinekampagne mod Polio, vores befolkningen blev opsøgt og vaccineret.
I den sidste del af sit ophold i Afghanistan var Palle leder af en flygtningelejr, Rawza Bagh for 5000 interne flygtninge. – også her hørte vi om udfordringerne og den læring som fulgte med sådan et job.
Palle kom hjem til Danmark igen i juli 2001.
Palles foredrag var meget levende og medrivende. Det var samtidig meget personligt, og viste en stor respekt og hengivenhed over for landet og dens befolkning. Foredraget var fyldt med en masse meget flotte billeder.
29 medlemmer deltag i videomødet, som desværre blev afbrudt af tekniske problemer tæt på afslutningen.
En del af præsentationen kan se på vores hjemmeside: Afganistan – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
Videomøde d.2. december 2020 med foredrag af Kai Jensen
Kai Jensen som er mangeårig partner i Willis holdt foredrag om emnet Arv – ægtepagt – testamente(r) og fuldmagter.
Kai startede med at give en oversigt over de grundlæggende regler for slægtninges arveret, og gennemgik de forskellige arveklasser; børn, forældre, bedsteforældre samt andre.
Han præciserede, at pensioner er særeje efter den nye lovgivning. Og at begunstighedsreglerne betyder, at samlevere kan tilgodeses som nærmeste pårørende. Kai opfordrede til at man kontrollerede policerne for at se om oplysningerne om begunstigede var som ønsket.
Herefter gennemgik han begreberne Tvangsarv og Fri Arv herunder de muligheder der er, via et testamente, at reducere tvangsarven til 16%. – Reglerne omkring Skiftet og Uskiftet bo blev også gennemgået.
Samlevers arveforhold blev også gennemgået. Samlevere kan arve som ægtefælle, man det kræver et testamente.
I forlængelse heraf blev det vist hvordan man oprettede et testamente, samt 3 typer – og den sikkerhed som knytter sig til hver enkelt. – Kai opfordrede til, at man lavede et testamente, og han rådede samtidig til at erstattede et evt. papirløst forhold til ægteskab baseret på en række ulemper, der knytter sig til et papirløst forhold.
Senere fik vi gennemgået de nye Fremtidsfuldmagter og den sikkerhed som ligger i oprettelsen af disse – i forhold til at gardere sig i en situation, hvor man ikke længere kan tage vare på sig selv.
Boafgift blev også gennemgået, samt de muligheder man har for at påvirke den. Bl.a. med at udnytte de gaveregler som findes.
Hele Kais præsentation kan findes på vores lokale hjemmeside. arv, ægtepagt, testamente og fremtids fuldmagt – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com) Den omfatter en masse gode links.
Præsentationen var rigtig god og kom hele vejen rundt om emnet. Samtidig gav den mulighed for at få belyst individuelle spørgsmål til specifikke dele af dette meget komplekse emne.
21 medlemmer deltog.
Videomøde d.25.november 2020 med foredrag af David Heick-Poulsen om Nedsparing
David Holck-Poulsen, som er filialdirektør i Danske Bank, Gentofte startede med at præsentere nedenstående agenda for hans gennemgang:
- Hvem er målgruppen for nedsparing
- Tommelfinger regler
- Hvilke lån
- Risiko ved nedsparing?
- Hvad gør jeg med mine kontanter i et miljø med negative renter
- Herunder pension, investering- og risiko
David nævnte, at der generelt er en stor opsparing i friværdi i ejerboliger hos personer over 50 år, og at nedsparing ikke nødvendigvis handler om at låne ekstra i friværdien, men også kan betyde, at man stopper med at spare op i sine mursten.
Herefter gennemgik han de forskellige lånemuligheder som pt findes – Med og uden afdrag, lånenes løbetider samt belånings grænser.
Der har været en opfattelse af, at man som ældre eller pensionist ikke kunne optage lån, men dette er pt. ikke tilfældet fastslog han. Reglerne er dog forskellige fra normale lån.
En lånoptagning kræver altid en vurdering af huset/lejligheden
Valget af lån tager udgangspunkt i den enkelte persons præferencer. Ønsker man at afdrage på lånet eller ønsker man at være gælds fri.
David gennemgik herefter de forskellige risici som man skulle vurdere i forbindelse med optagning af et nedsparingslån, og han nævnte b.la. påvirkning af sociale ydelser, forventet levealder, om huset skulle sælges, om renteudvikling etc. Han påpegede også, at vedligeholdelse af boligen var meget vigtig for omsætteligheden.
Med udbetalingen af et evt. lån gennemgik han senere de forskellige investeringsmuligheder og han gav råd om vægtning af aktier og obligationer samt tidshorisonten i investeringen.
Omkring kontant indskud i banker fortalte han om indskudsgarantien og negativ rente samt konsekvensen af inflation.
Gennemgangen var rigtig god, da den kom hele vejen rundt om den problemstilling man kan have som pensionist, når målet er at optimere det økonomiske råderum. – Og så gav den et optimistisk bilede af mulighederne for at kunne låne som ældre.
Præsentationen kan findes på vores lokale hjemmeside: Nedsparing – HEMINGWAY CLUB KØGE (weebly.com)
30 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d.18. november 2020 med foredrag af Michael Dehn
Michael, som har deltaget i flere store IT-projekter inden for Sundhedssektoren holdt foredraget Mine Sundhedsdata – hvor finder jeg dem.
Michael indledte med at give et overblik i de forskellige websider, man som borger i Øst Danmark har adgang til med NemID – samt hvilke af disse som kunne tilgås via Apps og/eller PC.
Bortset fra appen Min læge, som kan anvendes til kontakten til ens læge, er de øvrige steder baseret på oplysninger fra hospitalerne.
Michael gennemgik herefter indholdet af de forskellige web-adresser og deres indbyrdes sammenhænge. Herunder:
Min læge (app)
Sundhed.dk
Minsundhedsplatform.dk (inkl. appen SP)
Blodproever.dk
Coronaproever.dk
Medicinkortet (app)
Smittestop (app)
På vores hjemmeside kan du se et slideshow fra foredraget samt alle oplysninger om indholdet i de forskellige apps og websider-
https://hc-koege.weebly.com/sundhedsdata.html
Foredraget var en interessant gennemgang af de mange sundhedsdata, man som borger har adgang til.
Michaels præsentation gav overblik og struktur i de mange oplysninger som foreligger. – og for mange medlemmer var det en øjenåbner om de mange oplysninger, som er lige til af hente og bruge.
Foredraget var velbesøgt. – 26 medlemmer deltog.
Videomøde d. 11. november 2020 med indlæg af Torben Mogensen
Torben Mogensen er en meget benyttet ekspert i medierne, når det gælder Covid 19.
Han er tidligere lægelig direktør på Hvidovre hospital, ligesom han har en professortitel. For nærværende er han tillige formand for Lungeforeningen.
I starten af juni måned havde vi Torben Mogensen på besøg på et videomøde – hvor han gav os et dybere indblik omkring Corona. På dagens videomøde gav han os en opdatering på den seneste udvikling.
Torben Mogensen gennemgik de seneste 10 måneders udvikling fra landet blev lukket ned d.11. marts.
Effekten af den hurtige reaktion fra myndighederne resulterede i, at smittetallene faldt over sommeren. En væsentlig årsag hertil, var at superspreder arrangementer (festivaler etc.) blev suspenderet kombineret med, at vi opholdt os mere ude i det fri.
Efter at samfundet delvist blev lukket op igen, blev vi i september ramt af den 2. bølge, som primært ramte yngre mennesker. – Enkeltstående fester og kurser har været hovedårsag til den negative udvikling. Smittetallene er nu stabiliseret omkring 1000 pr. dag og senest med et kontakttal på 0,9. Indlæggelsestiden er blevet reduceret fra 10-10 dage til nu ca.4, som en konsekvens af mindre dosis virus/yngre mennesker samt udvikling af medicin.
Torben Mogensen sammenlignede Danmarks og Sveriges håndtering af krisen, hvor DK på alle parametre er kommet bedst igennem. B.la. med 8-10 gange færre døde.
Herefter hørte vi om mundbindets betydning for smittespredningen. Torben henviste til udenlandske undersøgelser som viser, at det både beskytter en selv og andre for smitte. Ikke alene ved tætte kontakter, men også for aerosoler i luften.
Vi fik også en status på udvikling af de forskellige vacciner, som er under udvikling. Det forventes, at der kan startes på vaccinering i første eller andet kvartal 2021.
Situationen omkring om virusspredningen i minkbesætningerne – om årsagen til udbruddet og konsekvenserne ved ikke at handle hurtigt blev gennemgået. Det er Torben Mogens vurdering, at vi på sigt måske skal ændre måden, vi har dyrehold på. Da helt nye virusarter kan indebære risiko for spredning i f.eks. svine-og kylling besætninger.
Torben Mogensens konklusion på Corona situationen i DK var, at de rigtige og hurtige tiltag var resulteret i at situationen var bragt under kontrol. Et område som dog kunne forbedres, var organiseringen af kommunikationen fra sundhedsmyndighederne.
Målet om såkaldte flokimmunitet er ikke realistisk. Den skal i stedet erstattes af kommende vacciner.
Krisen har samtidig åbnet øjnene for værdien af god hygiejne, som har reduceret mange andre sygdomme.
Herefter var der mulighed for at stille spørgsmål, som alle blev besvaret meget konkret.
Det var et rigtig interessant foredrag af Torben Mogensen – af en specialist, som er helt opdateret på Covid19 hele vejen rundt. Og som samtidig er en meget dygtig formidler.
30 medlemmer deltog i videomødet.
Videomøde d. 4. november 2020 med borgmester Marie Stærke
Marie Stærke havde forberedt en agenda med 4 punkter om udviklingen i Køge, som hun præsenterede:
- Kommunalplan
- Økonomi (budget)
- Midtbyen
- Corona status
Marie Stærke fortalte om den 4-årige kommunalplan, hvor hun startede med at tale om boligområdet. Planen knytter sig til den statslige Fingerplan, som mod syd nu inkluderer Herfølge. De transportmæssige forbedringer som sker med en forventet transporttid mellem Herfølge og København på 29 minutter med tog betyder, at der er fokus på boligområdet i området. Øvrige områder som der satses på, er Borup, Køge Nord med forventet 2.000 boliger samt Tureby.
På det erhvervsmæssige område, er der nu udsolgt i STC. Som konsekvens satses der nu på at tiltrække forskning og kontorfaciliteter som erstatning af transport og logistik.
Inden for natur og klima satses der b.la. på havmølleparker og såkaldte madskove med et mål om at reducere CO2 udledningen, så kommunen kan leve op til Regeringens mål om en reduktion på 70% i 2030.
Marie Stærke orienterede herefter om kommunens økonomi.
Pga. Udligningsreformens positive påvirkning på budgettet er situationen rigtig god. Andre årsager hertil er en god økonomiaftale med Staten samt det forhold, at budgetter/besparelser overholdes. På driften nævnte hun en række områder, som ville blive prioriteret. Herunder bemanding og udbygning af daginstitutioner, trafiksikkerhed, og støtte til boligbyggeri.
Omkring Midtbyen – området omkring Stationsområdet, fortalte Marie Stærke, at den fremstod som ufærdig, og der blev arbejdet på forbedringer, ligesom projektet omkring en underføring startede nu, men først ville blive færdiggjort omkring 2023.
Herefter hørte vi om Coronasituationen i Køge. Smittetallet er pt. højt. Det er primært børn og unge, som er smittede. Desuden er 2 håndværkerbyer og udsatte boligområder ramt. Indsatsen baserer sig på direkte kontakt til de ramte personer i områderne.
Efter borgmesterens oplæg var der mulighed for at stille spørgsmål, og der er var mange konkrete fra medlemmerne. Herunder om, kystsikring, omfartsvejen fra Stevns, planer for den gamle industrihavn, parkeringsregler, hastighedsbestemmelser i byområdet og parkeringshus i Kystområdet.
Marie Stærke svarede konkret på spørgsmålene, og de områder som hun ikke var helt opdateret på, vil blive undersøgt og besvaret senere.
26 medlemmer deltog i videomødet med borgmesteren – og det var som tidligere et meget positivt ”møde”.
Medlemsmøde i Rådhusstræde d. 21. oktober 2020
Sven Kolstrup var foredragsholder om emnet Kunstig Intelligens.
Sven har tidligere været direktør hos IBM og har mere end 30 års erfaring i IT-branchen – og er nu
selvstændig ledelsesrådgiver og foredragsholder.
Sven startede med at vise en kronologisk oversigt over udviklingen inden for kunstig intelligens, herunder nogle milepæle: Alan Turings maskine som under 2. verdenskrig blev brugt til at bryde tyske koder, Deep Blue som i 1997, var en skakmaskine, IBM´s Watson i 2011, som kunne besvare spørgsmål og Alpha Go i 2017, som b.la. kan bruges til spillet Go.
Herefter gennemgik Sven områderne Maskinlæring, Big Data og Computerkraft, som er de 3 bestanddele i udviklingen af kunstig intelligens.
Under Maskinlæring gennemgik han hvordan algoritmer blev opbygget, og vi fik mange eksempler på, hvordan de blev anvendt. Herunder ansigtsgenkaldelse, som er udbredt i Kina. I DK blev nummerpladegenkendelse nævnt som et af eksemplerne. Egentlige nationale DNA-registre, som der er et stort potentiale i at anvende, diskuteres løbende i EU pga. de vidtrækkende konsekvenser.
Sven Fortalte herefter om Big Data. Om den store indsamling, som finder sted ved at lagre alt, som brugerne dagligt søger på, eller anvender i programmer og apps. Værdien af data er enorm og hele ideen med indsamlingen er, at alle budskaber til brugeren (reklamer) kan personaliseres. Amazons brug af data blev gennemgået som eksempel.
Under Computerkraft hørte vi om Cloud Computering (hvor centre nu etableres i DK) og om udviklingen af Kvantecomputere (QBIT) som er på vej. Alt sammen for at kunne håndtere de større og større mængder af data.
Til slut fortalte Sven om de mange områder og løsninger som Kunstig intelligens bruges til i dag. Han nævnte eksempler inden for vejrtjenester, landbruget, produktionen, media, indkøb, offentlig administration, bank, transport, energi, militæret og hospitalerne.
Foredraget var en øjenåbner for deltagerne om mulighederne i anvendelse af kunstig intelligens – og på nogen områder et skæmmende billede af fremtiden.
Men som Sven konkluderede, kan udviklingen ikke stoppes. Vi skal ikke være skræmte, men i stedet forholde os kritiske til udviklingen og tænke os om – og det kræver, at vi tilegner os viden om området.
36 medlemmer hørte det utrolige spændene foredrag,
Videomøde d.14. oktober 2020
Temaet for mødet var Alderssum og Ratepension, og det var vores medlem Michael Dehn, som stod for indlægget.
Udgangspunktet for Michaels gennemgang tog udgangspunkt i hans egen situation, hvor han efter at have realiseret sin ejerbolig for at flytte i lejebolig, stod med et millionbeløb i hånden, som skulle placeres.
Efter at have konsulteret banken, viste det sig, at en opsparing i en realkreditinstitution gav den bedste forrentning og fleksibilitet.
Michael gennemgik herefter Alderssum, hvor man som pensionist kan opspare 50.200 kr. om året. Fordelen er, at beløbet ikke påvirker et evt. Folkepensionstillæg. Indbetalingen er ikke fradragsberettiget, men til gengæld er udbetalingen skattefri.
Ratepension blev herefter gennemgået. Som pensionist er der mulighed for at opspare 57.200 årligt. Opsparingen er fradragsberettiget, til gengæld beskattes udbetalingerne, og kan på negativ indflydelse på evt. Folkepensionstillæg.
Ratepension kan oprettes indtil man fylder 75 år, og udbetaling kan ske med en løbetid på 10-30 år.
Michael gennemgik herefter et regneeksempel, som viste at en Ratepension, pga. skattefradrag kan betyde en øget opsparing i modsætning til at have pengene stående i banken. Størrelsen af den øgede opsparing er dog påvirket af forrentningen på Ratepensionen, samt muligheden for evt. at påvirke et evt. Folkepensionstillæg.
22 medlemmer deltog i videomødet, som var en øjenåbner for mange af deltagerne, da Michaels gennemgang viste, at der findes muligheder for at påvirke sin økonomiske situation, selvom man allerede er pensionist.
Michaels PowerPoint findes på vores lokale hjemmeside: https://hc-koege.weebly.com/pension.html
Vandretur med Gunnar Christensen d.7. september 202
Temaet for denne vandretur var at blive introduceret til ”Verdens vigtigste dyr” og besøge den gamle havn i Køge.
25 medlemmer mødte Gunnar Christensen på Køge Torv, hvor han fortalte os lidt om Rådhusets historie,
Herefter gik vi ad Vestergade til det sted hvor Sct. Gertruds Kloster i sin tid lå, og hvor stenene herfra senere blev brugt til at bygge Rådhuset.
Efter en kort spadseretur ind på Åsen gjorde vi holdt ved en sø, hvis placering tidligere udgjorde Køge Havn.
Gunnar fortalte herefter om verdens vigtigste dyr, som efter hans opfattelse var regnormen, pga. dens betydning for iltningen af jorden og betydning for økosystemet.
Gunner gennemgik regnormens formering, føde, fjender etc.
Senere på turen gav Gunner turforslag til områder at Åsen, som han synes er spændende, og undervejs underholdt han også med anekdoter fra hans oplevelser med forskellige dyrearter.
Som på tidligere ture med Gunnar Christensen, blev man klogere på en række ting i naturen, som man ikke altid lægger mærke til – og så bliver man imponeret over han meget store viden om naturen og historie.
Vi sluttede af med en øl i Richters gårdhave.
Se billeder fra turen på: https://hc-koege.weebly.com/2020.html.
Gåtur i Køge d.30. september 2020
Eigil Eierdal havde arrangeret en hyggelig gåtur på 6 km, som igen blev gennemført i perfekt vejr.
15. medlemmer deltog og sluttede af med kolde øl i Richters Gård.
Gåtur i Køge d.23. september 2020
Da vore fysiske møder i Rehabiliteringscentret indtil videre er suspenderet pga. det høje smittetal, var der arrangeret en gåtur i Køge af Motionsgruppen.
13 medlemmer deltog og havde en hyggelig tur på 5-6 kilometer, som blev gennemført i perfekt solskinsvejr.
Efter turen nød alle en velfortjent øl på havnen i Køge.
Medlemsmøde d.16. september 2020 i Rådhusstræde med foredraget ”De forsvundne nazidokumenter” med Martin Magnussen.
Martin Magnussen, som er politibetjent og forfatter er personen, som i 2012 opdagede rigsarkiv-tyverierne af uerstattelige dokumenter fra 2. verdenskrig.
Martin fortalte om hændelsen på Rigsarkivet, hvor han selv var vidne til dokumenttyverier – Hans efterfølgende møde med Rigsarkivets ledelse og om politianmeldelsen. Sagen blev først taget alvorlig efter at en journalist fra Berlingske Tidende skrev om sagen en måned senere.
Herefter berettede han om anholdelsen at 2 dybt kriminelle personer, om ransagningen hvor mange dokumenter blev fundet og senere retssagen, som var en farce, hvor de anholdte vedgik forbrydelsen.
Myndighederne påstod på det tidspunkt, at alle dokumenter var fundet, hvilket ikke var korrekt.
Martin berettede herefter om sin jagt på sandheden. Om Rigsarkivet, som hindrer agtindsigt og om politianmeldelser mod ham.
Martin dokumenterede hvordan mange stjålne dokumenter fortsat er i omløb. Han gravede i danske og udenlandske arkiver og på internettet. Enkelte samlere kontaktede ham også med viden og beviser.
Foredraget var meget spændende og gav et indblik i det marked og de personer, som samler nazidokumenter, om myndighedernes svigt – og om en helt ukuelig vilje fra Martin, som var drevet af at finde den uerstattelige kulturarv. – Et arbejde som ifølge Martin aldrig er blevet belønnet, og som ikke har været karriere fremmende.
DR2 var tilstede og filmede foredraget i forbindelse med optagelserne til en dokumentarserie om de danske nazisoldater, som bringes i januar 2021.
36 medlemmer deltog i mødet.
Medlemsmøde d.9. september i Rådhusstræde med foredraget ”Biernes forunderlige verden 2” af Torben Petersen
Vores eget medlem Torben Petersen, som selv har haft biavl som sin hobby, og tillige har været instruktør i Østsjællands Biavler Forening, gav for et år siden en meget spændende indføring i “Biernes forunderlige verden”. Han blev ved den lejlighed ikke færdig med at fortælle, og dagens foredrag var således en fortsættelse.
Torben startede med at give et resumé af det første foredrag. Her startede han med at gennemgå biernes hierarki: Dronningen, arbejderbien og dronen – Deres udviklingsstadier, indbyrdes roller og udseende.
Herefter gennemgik han de forskellige honningens anvendelsesformer i både fødevarer og som f.eks. til sår behandling.
Torben gennemgik også de forskellige stade typer, samt de forskellige arter af bier i Danmark, hvor de 3 mest kendte er Buckfast, som i dag er fredet på Læssøe. – Carnica, som er den mest anvendte pga. dens produktivitet, og Ligusta som er gule, ”dovne” bier. Vi hørte også Dræberbier.
Der høstes 25 – 100 kg. honning pr. stade. De bedste bigårde findes i de større byer, hvor der ikke sprøjtes. På taget af Frederiksberg Rådhus høster man således mere en 100 kg. Pr. stade.
Torben fortalte herefter om årets gang i bigården, og om opstart af en ny bi familie og om hvordan dronninger produceres – samt hele processen frem til den færdige honning er klar.
Det koster ca. 7-8.000 kr. i opstart omkostninger, hvis man vil forsøge sig som biavler. Planlægning er afgørende og økonomien meget afhængig af biavlerens kreativitet og evne til at spare omkostninger ved f.eks. at kunne lave rammerne til bistadet selv. Torben fortalte om sin egen bigård og konkluderede, at arbejdet med biavl skal betragtes som en hobby, som i sidste ende koster penge.
Torben fortalte også om biavlernes generelle vilkår i DK, hvor der mangler struktur omkring markedsføringen, mærkningsønsker for at imødegå forfalskninger og om et større tilskud fra EU til branchen, som bruges til andre formål end biavl og kun kendes af få i branchen -som selv skal søge om tilskud.
Foredraget sluttede med en fornøjelig beretning om en tur til Madeira, hvor Torben havde mulighed for at sammenligne biavl der og hjemme.
23 medlemmer hørte foredraget, som igen var en succes -Torbens dybe indsigt og praktiske erfaringer med biavl er imponerende og han er en god formidler.
Der blev stillet spørgsmål, og alle gik hjem med indsigt i et område, som for de fleste er ukendt.
Medlemsmøde d. 2. september 2020 i Rådhusstræde
Formanden bød velkommen og bad alle respektere centrets Corona tiltag.
Derefter bød han velkommen til Jørgen Hansen som vores nye medlem.
Togturen med veteranbanen til Rødvig må udskydes grundet vedligeholdelse af banelegemet. Vi forsøger at finde en ny dato i begyndelsen af oktober.
Næste mødedag bliver derfor 9. september.
Rehabiliteringscenteret indbyder til nye gymnastikhold for mænd på 60+ om mandagen. Henvendelse til centersekretariatet.
Dagens indlæg blev præsenteret af Povl A. Lund under overskriften ”Loss adjustment af forsikringsskader”.
Povl indledte med en kort præsentation af sin uddannelse, baggrund og arbejdsopgaver, herunder udlandsophold, fokus på kvalitetssikring i produktionen og derefter computerbaseret kvalitetsproduktion. Til sidst er det blevet til over 30 år som Loss Adjuster.
Som Loss Adjuster blev Povl ansat ved et dansk/international ingeniørselskab med opgaven at virke som teknisk ekspert ved opgørelse af større forsikringsskader.
Opgaven indebærer uafhængig teknisk rapportering til forsikringsselskabet til brug ved co-assurance og genforsikring i forhold til årsagssammenhæng og policedækning.
Povl orienterede om de forskellige forsikringstyper for både private og virksomheder samt standarder for værdiansættelse ved skader, som f.eks. nyværdi – genanskaffelsesværdi –dagsværdi og for virksomheder tillige ”Going concern value”.
Afslutningsvis gav Povl et spændende indblik i en del af de forsikringsskader, som han har medvirket til, at de blev teknisk korrekt vurderet, således at den rette forsikringssum kunne tildeles skadelidte. Det har indebåret rejser til f.eks. Vancouver i Canada, Mongoliet, Norge, Italien, Nordsøen og talrige andre lokaliteter.
Povl fremførte sin inspirerende præsentation med en god portion humor blandet med lidt positiv sarkasme.
Formanden takkede efterfølgende for et godt indlæg og overrakte foreningens sædvanlige erkendtlighed. Derefter fik Henning Falk overrakt en forsinket tak for sin udmærkede video præsentation om slægtsforskning.
Medlemsmøde d. 26. august 2020 i Rådhusstræde
Efter en ufrivillig pause på 6 måneder holdt klubben sit første fysiske møde i Rehabiliteringscenteret i Rådhusstræde. Mødet var samtidig sæsonstart på efterårets aktiviteter.
Hans Birk bød velkommen og gennemgik vores nye husorden, som midlertidig betyder begrænsning af mødedeltagere, ingen fællessang og kaffeservering varetaget af en person – og ikke mindst en opfordring til at holde afstand.
Herefter gjorde han status på de tiltag, som blev gennemført under vores pause i de fysiske møder.
Herunder etablering af lokal hjemmeside og videomøder med op til 32 deltagere. Udsendelse af 16 nyhedsbreve og en aktiv motionsgruppe.
Carsten Håkan gav herefter en kort status på problemerne med NemTilmeld, hvor medlemmer med mailadresse hos Yousee igen ikke modtager invitationer fra klubben. Berørte medlemmer vil modtage invitationer manuelt indtil problemet er løst mellem TDC og NemTilmeld.
Herefter gennemgik Søren Taarnhøj den nye, lokale hjemmeside: hc-koege.weebly.com/, som han selv har stået for udviklingen af. Det blev besluttet at etablere et link fra den ordinære hjemmeside til den lokale side, og der blev opfordret til, at medlemmer bruger siden – Ikke mindst chatfunktionen.
Herefter præsenterede Steen Sørensen vores videoløsning, som han har udviklet sammen med Michael Dehn. Løsningen vil fremadrettet blive brugt til at streame fra møderne til de medlemmer, som er afskåret fra at deltage fysisk. Løsningen blev testet under mødet.
Præsentationen vil blive sendt til alle medlemmer.
Asbo Holse gennemgik herefter de planlagte klubaktiviteter for den kommende tid. – Se oversigt under ”Kommende møder” på hjemmesiden.
I sidste del af mødet gennemgik tovholderne fra de 5 interessegrupper planerne for den kommende tid. De 5 grupper udvides nu med endnu en: Landevejscykling. Kontaktoplysninger til grupperne findes på den lokale hjemmeside.
27 medlemmer deltog i dette første fysiske møde, hvor gensynsglæden var stor.
Rundtur på Køge Søndre havn d.19. august 2020
27 medlemmer mødtes på Opdagelsen, hvorfra Hans Jørn Lindeskov skulle lede rundturen.
Hans Jørn startede med at fortælle om ideen med Opdagelsen, der kan benyttes af beboerne i området som samlingssted med f.eks. mulighed for at grille og dyrke urter etc. i Fælleshaven.
Herefter fortalte Hans Jørn om strukturen omkring Køge Kyst, der startede som et byudviklingsprojekt med Realdania og Køge Kommune som partnere.
Han fortalte også om Bydelsforeningens overtagelse af området og dens rolle for driften og aktiviteter i området. F.eks. Havnedagen. Alle beboere er medlem af foreningen.
Inden vi startede rundturen, fortalte Hans Jørn om hovedstrukturen for bebyggelserne på området.
Alle veje gå fra øst til vest og imellem byggerierne er der Almindinger/grønne områder. Der er offentlig adgang til alle gårde i området.
Herefter gik vi rundt i hele området og fik præsenteret de forskellige byggerier. Herunder Fællesbyg, Skibet og Broen, Strandterrasserne, Strandengen etc.
Undervejs blev parkeringsforholdene diskuteret. Overordnet er der planlagt 0,75 plads pr. bolig. Enkelte bebyggelser er dog helt uden pladser, og det nuværende store problem med mangel på parkeringspladser forventes at blive forværret.
Vi sluttede rundturen på Opdagelsen, hvor Hans Birk fortalte lidt om de fysiske møder som startes op næste uge.
Herefter mindedes vi Henning Hjalholt, som vi mistede i maj måned. Coronakrisen betød at få medlemmer kunne deltage i bisættelsen og at en efterfølgende samling ikke var mulig. På den baggrund havde familien doneret et beløb til køb af øl, som anvendt ved denne lejlighed.
Hans takkede herefter Hans Jørn for et godt arrangement.
Rundturen var en god anledning for medlemmerne til at opleve hele området på tætteste hold, – samt at kunne tale sammen undervejs. Hvor et naturligt emne var boligforhold og (manglende) parkeringsforhold på Køge Kyst.
Videomøde d.12. august 2020
Tidligere postmester Erling Elberg var inviteret til at holde foredrag om sin karriere i det danske Postvæsen.
Erling Elberg har haft sin karriere i Postvæsenet i perioden fra 1959 til 2004, og har således været med hele vejen, hvor der er sket store og markante ændringer i Postens forretningsgrundlag.
Erling Elberg, som stammer fra Sønderjylland, blev elev i Post- og Telegrafvæsnet i 1959. Han startede sin elevtid i København – 0g som 2. års elev fortsatte elevtiden i Køge. I 1962 bestod han Embedseksamen.
Efter endt militærtjeneste kom han i 1964 tilbage til København som assistent, og året efter blev han tilknyttet Postgiro.
I 1968 bestod han 2. del af Embedseksamen og herefter fulgte arbejdet med forskellige undersøgelser af indførslen af Kildeskat og ændring af Tjenestemandsloven. Hans store interesse for det faglige betød, at han blev headhuntet til løn og pensionsområdet i P&T og senere i en stilling som faglig sekretær i CO2.
I 1981 vendte han tilbage til Post og Telegrafvæsnet som personalechef for alle landets postbude.
I 1985 blev han udnævnt som driftschef for Købmagergades Postkontor. Arbejdet havde mange faglige udfordringer med arbejdsnedlæggelser mv. ikke mindst pga. nedlæggelse af 55 stillinger. Hertil kom Posthus røveriet i Købmagergade i 1988, som involverede Erling Elberg i opklaringsområdet.
I takt med at postdistributionen flyttede sig fra det indre København til omegnskommunerne (i takt med virksomhederne flyttede ud af byen) var han i de følgende 10 år dels projektleder for udflytningen – og med i arbejdet med etablering af Høje Tåstrup Postcenter. Herefter fulgte jobbet som postmester i NV og Nørrebro frem til, at han i 2000 fik sit drømmejob som postmester i Køge. – Det næststørste posthus uden for København.
I 2004 gik han på pension, men rigtig mange tillidshverv fulgte som konsekvens af Erling Elbergs markante baggrund og erfaring inden for organisationsarbejde og ledelse. – Så han lever stadig en meget aktivt liv.
16 medlemmer fulgte den spændende beretning om Erling Elkærs karriere, som er rundet af de store ændringer som er sket med Posten gennem årene. – og som han personligt har været med til at påvirke.
Sommerfrokost på Jenners Dockside d.5.august 2020
Frokosten markerede klubbens første fysiske sammenkomst efter 5 måneders pause pga. Coronakrisen.
39 medlemmer deltog og hyggede sig med en god frokost i gårdhaven på Jenners Dockside, Køge havn, hvor opdækningen var tilpasset Sundhedsmyndighedernes krav til afstand etc.
Hans Birk bød velkommen med en kort tale, som ud over praktiske forhold også var en speciel velkomst til Borgmester Marie Stærke, som deltog i starten af frokosten.
Senere informerede Hans Birk om nyt fra et afholdt SG-møde samme dag. Herunder de kommende aktiviteter, som bliver et mix af fysiske møder og videomøder.
Frokosten var meget vellykket. Det var tydeligt at medlemmerne satte stor pris på at kunne samles fysisk igen og fik mulighed for at hygge sig sammen.
Videomøde den 24. juni 2020
17 deltagere.
Tema: Unicef´s arbejde på verdensplan.
Unicef DK har udarbejdet et videomateriale om Unicefs arbejde, og HC Køge fik æren af at være tilhørerne i den første fremstilling (premieren).
Videomødet blev præsenteret af Ida og Emilie fra Unicef DK.
Hans Birk bød velkommen og gjorde os opmærksom på at dette var det 5. videomøde vi afholder og stadigvæk uden tekniske problemer af nogen art.
Efter sin indledning gav Hans Birk ordet til Ida.
Ida takkede indledningsvis for den gode support fra Steen, og fortsatte med at stille spørgsmålet: Kender du Unicef?
FN udpegede i 1946 Unicef til at passe på verdens børn, og nævnte i den forbindelse vigtige indsatsområder som uddannelse, vaccinationer mm.
I 1989 udarbejdede man Børnekonventionen som angiver børns rettigheder, og som nu er underskrevet af 190 lande. Værd at bemærke at lande som USA, Sydsudan og Somalia ikke har underskrevet denne konvention.
Unicef DK bestyrer verdens største logistikcenter der er beliggende på molen i Nordhavn.
Et stort indsatsområde er behovet for rent vand. Man må desværre konstatere at diarré er den største dødsårsag blandt udsatte børn.
Danske aktuelle regler pga. Corona har svære vilkår i de udsatte områder, hvor mange børn ikke har forældre, ingen bolig og bor tæt sammen i flygtningelejre uden de nødvendige muligheder for at opretholde sundheds- og hygiejne krav.
Pt. er 86 mio. børn skubbet ud i fattigdom og Unicef frygter at der i løbet af de næste 6 måneder vil være yderligere 600 mio. vil være ramt pga. Coronaéns konsekvenser.
Unicef opererer indenfor 4 vigtige indsatsområder: Vigtige forsyninger, oplysning, sundhedshjælp og endelig uddannelse og beskyttelse.
Unicef samarbejder med de lokale, ikke bare fordi de kender til forholdene, men også fordi det skaber arbejde som fx at lave toiletforhold og vandrensning mm.
Forestil dig at være 10 år gammel, er alene og mangler vand og el. Områder som for os er helt naturlige.
Unicef anslår at 6.000 børn mister livet pga. Corona og de ovennævnte forhold og man frygter at dette vil fortsætte i mindst 6 måneder frem.
Fx vil køb af vandrensningstabletter baseret på en månedlig donation på kr. 95,- konverteres til 15.800 l rent vand.
Ida afsluttede sit indlæg og opfordrede os til at stille spørgsmål.
Hvorfor skal man støtte Unicef, og ikke SOS Børnebyer eller andre organisationer?
SOS Børnebyer støtter 1 barn og Unicef støtter alle verdens børn, og fx er Unicef dem som vaccinerer 50% af verdens børn.
Hvordan måler I jeres succes?
Ser man fx på underernæring, vurderer vi på områder som hvor meget vand er der til en lejr, forholdene omkring skole og uddannelse og tildeling af ressourcer til et givet område i en lejr.
Men, Unicef DK laver ingen målinger.
Hvor mange % af jeres midler går til administration?
I DK er det 3,7% og på verdensplan må %-satsen ikke overstige 5%.
Unicefs arbejde skal mindst komme tilbage med en faktor 4.
Afslutning.
Hans Birk takkede for et godt møde og gjorde opmærksom på at dette møde var det sidste inden sommerferien.
Vi forventer at afholde videomøde i hele august måned og hvad der så sker, må fremtiden vise.
Videomøde d.17.juni 2020
Mødets tema var Slægtsforskning, og foredragsholder var vores Henning Falk.
Henning har dyrket slægtsforskning siden 1965, og målet med foredraget var at give en introduktion/appetizer til emnet.
Udgangspunktet for hans egen forskning var en håndskrevet slægtsbog fra en tidligere stationsforstander ved Hellerup station, som i kraft af sit job havde mulighed for at rejse rundt i landet og b.la. besøge de tidligere byarkiver.
Kilderne i dag kan findes i Rigsarkivet, hvor alle arkivalier fra kirkebøger, folketællinger, militæret etc. foreligger online.
Henning viste nogle eksempler b.la. med udgangspunkt i Erik Knudsen, som er stamfader til Pontoppidanfamilien. – En familie som kan spores tilbage til 1500tallet, og hvoraf 4 sønner var præster. Heraf en i Køge i 1665.
Vi hørte også om hovedslægterne i Hennings forskning, som omfatter 5 familienavne, herunder Falk, som stammer fra Sønderjylland. Forskningen afdækker en stor viden om familierne, samt sjove beretninger og mærkværdigheder.
Herefter fortalte Henning om Patronymer og efternavne.
Tidligere var endelsen på efternavnet ofte -sen og -datter, men fødestedet kunne også indgå. I nutidens navne er tendensen, at man ofte navngiver nyfødte med mange navne.
Henning er medlem af Dansk Slægtsforskning www.slaegt.dk ,hvor der findes Forums og Podcasts. – Og hvor man som medlem kan få sparring. Han har tillige indkøbt et slægtsforskningsprogram, hvor han pt. har registreret over 3.000 navne.
Efter foredraget var der spørgsmål, som viste at udbyttet af at beskæftige sig med slægtsforskning kan resultere i helt nye fysiske kontakter og sammenkomster med overraskende og positive resultater.
Hennings foredrag var meget spændende, og har tvivlsomt været inspirerende for medlemmer, som endnu ikke er kommet i gang med slægtsforskning.
11 medlemmer deltog i mødet.
Videomøde d. 10.juni 2020
Formanden bød velkommen og introducerede dagens foredragsholde for 31 medlemmer
Tema: Information om Corona.
Foredragsholder Torben Mogensen (TM).
TM har en meget stor viden om Corona og er tit i TV og dagspressen om emnet.
TM er uddannet læge og har arbejdet som narkoselæge på intensivafdelinger i 30 år.
TM har været vicedir. på Hvidovre Hospital og er nu formand for Lungeforeningen.
Corona kom angiveligt til DK i december 2019.Corona er en normal virus forkølelse og kommer oprindelig fra Kina, stammer fra flagermus over kæledyr til mennesker.
TM mener ikke at Corona er laboratorieskabt.
Corona er ikke levende, men fremstår som arvemateriale i en proteinkapsel som trænger ind i celler i luftvejene og af den vej mangfoldiggør sig. Nedbrydning af cellerne gør det vanskeligt at bevare iltoptag og i værste fald skal der indlæggelse til for at få ilt nok.
Vi ved at levetiden for Corona afhænger af placeringen. Blanke overflader og tøj giver vidt forskellige muligheder for overlevelsen af virus.
Ca. 80% af de smittede oplever “kun” ubehag som forkølelse og influenza, og de sidste 20% bliver så syge at indlæggelse er nødvendigt og i flere tilfælde er respirator nødvendigt. Erfaringen siger nu at ca. 40% af respirator patienterne afgår ved døden.
TM forventer at der i løbet af 1-1½ år vil være en effektiv vaccine.
Nedlukningen af samfundet har givet en række interessante informationer:
Antallet af for tidligt fødte børn (før 26. uge) er faldet med 95% og børn i øvrigt er ikke blevet indlagt i samme antal som tidligere.
Da mange er smittede uden symptomer, er der tale om et mørketal for, hvor mange der reelt er smittede og erfaringer viser at hvis 60% af befolkningen er smittede, så stopper udbredelsen af Corona. Data fra bloddonorer viser at kun 2% er smittede, men datagrundlaget er spinkelt.
Myndighedernes anbefalinger om hygiejne (håndvask og sprit) håber TM fremover vil bidrage til en bedre hygiejne på sygehusene som er plaget af MRSA (resistente bakterier).
Resultaterne af de nuværende tiltag, hvor alle kan blive testet med mundskrab i de hvide telte skal fremover indgå i en videnbank om danskernes DNA.
Under foredraget indløb dagens tal for smitterykket som nu ligger på 1%, og dermed er der langt op til de 60% som TM omtalte og det bliver interessant om åbningen af samfundet og den store demonstration (15.000 deltagere) vil få tallet til at stige i løbet af 8-12 dage.
Smittetrykket, udtrykt i tal baserer sig bl.a. på antallet af nyindlagte og denne værdi vil indgå i en større beregningsmodel.
TM forventer at ventelisterne på de danske sygehuse vil være afviklet i løbet af 1 år.
Der var en stor spørgelyst blandt tilhørerne og arrangementet var meget informativt og blev afviklet i god ro og orden – vi har efterhånden lært at bruge videomøder på en struktureret facon.
Formanden takkede TM for præsentationen og traditionen tro, blev alle mikrofoner slået til så vil kunne give TM “en hånd”.
Nils T præsenterede næste uges foredragsholder – Henning Falk som vil foredrage om slægtsforskning.
Videomøde d.4.juni 2020
Foredraget var om Kirkens Korshær og blev præsenteret af vores medlem, Palle Maag, der arbejder som frivillig i genbrugsafdelingen i Køge.
Palle indledte med at fortælle om Kirkens Korshær på landsplan.
Organisationen blev grundlagt i 1912 og formålet er at hjælpe socialt udsatte i DK. Der er oprettet varmestuer, herberger, forsorgshjem, bofællesskaber etc.
Der findes i alt 250 genbrugsbutikker, som har 900 frivillige ansat og som omsætter 55 mio.kr.
I Køge ligger butikken på Valdermarshaab, hvor der er 2 lejemål på 1200 m2. Butikken har 75 frivillige tilknyttet og omsætter for 3,2 mio.kr.
Palle præsenterede butikken med fotos af de forskellige afdelinger. Et fællestræk i afdelingerne er at varerne præsenteres meget flot og indbydende.
I den ene afdeling så vi afdelingerne for voksen- og børnetøj bøger, elektronik, glas og porcelæn.
Under Coronakrisen har mange ryddet op i hjemmene og resulteret i, at der i denne periode er modtaget mere fra husstandene end normalt.
Herefter blev vi præsenteret for de anden sektion som indeholde møbler, malerier, lamper, kufferter, golfudstyr sat musik og film.
Palle sluttede af med at fortælle om logistikken omkring indsamlingen, sorteringen og klargøring af varerne. Desuden hørte vi om organisationsstrukturen, hvor ledelsen i butikken består af et butiksudvalg på 8 personer, som mødes hver måned. Der lægges stor vægt på det sociale, da den del har stor betydning for de enkelte frivillige og motivationen generelt.
22 medlemmer hørte foredraget, som var spændende viden om det store arbejde, som bliver lagt af frivillige for i dette prisværdige formål. – og god reklame for Kirkens Korshærs aktiviteter.
Videomøde den 27. maj 2020.
Efter næsten 3 måneders ufrivillig nedlukning af klubben, var dagens møde samtidig en premiere på vort tiltag mht. at afholde “videomøder”.
Videomøder er kommet i stand ved en meget stor indsats af Michael Dehn og Steen Sørensen, som dels har sat systemet op og dels har introduceret teknikken på det individuelle plan overfor medlemmerne.
I dagens møde deltog i alt 31 medlemmer.
Indledningsvis gav formanden en orientering om de aktiviteter, der har fundet sted i den forløbne periode, og hvor “videomøder” var en væsentlig aktivitet.
Vi mindedes vort medlem Henning Hjalholt som desværre gik bort medio maj.
Emnet var Reersø, og foredragsholder var vort eget medlem hans Jørn Lindeskov, som informerede om Reersøs tilblivelse, geografi og steder, der er værd at besøge.
Historien om dronning Margrete I, landsbyens stråtækte huse, de haleløse katte og Musholm Laks/ørred indgik også i Hans Jørns præsentation.
Underholdningsværdien var høj, og der udspandt sig efterfølgende en del spørgsmål fra medlemmerne, som på professionel vis blev lukket ind og ud af diskussionen.
Premieren var så stor en succes, at vi fortsætter ufortrødent indtil klubbens fysiske rammer kan etableres igen.
Medlemsmøde d. 4. marts 2020 i Rådhusstræde med Generalforsamling og aktivitetsplanlægning
55 medlemmer var mødt op til årets Generalforsamling, hvilket var rekord for antal deltagere til et møde.
Generalforsamlingen blev afholdt i henhold til vedtægterne.
Formanden Hans Birk, som var på valg, blev genvalgt og kunne i sin beretning se tilbage på et fantastisk år for Hemingway Club Køge, hvor medlemskabet var steget fra ca. 20 til 70. – og hvor nye medlemmer nu vil blive skrevet op på venteliste.
Efter Generalforsamlingen blev der lavet gruppearbejde, hvor formålet var at komme med ideer til efterårets aktiviteter. Resultatet var overvældende, og de mange ideer vil nu blive evalueret af Styregruppen.
Medlemsmøde d. 26. februar 2020 i Rådhusstræde med besøg af operasanger og Voice Coach Dorthe Elsebet
Dorthe Elsebet er uddannet som solist fra Operaen/Det kgl. Teater, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, samt Mozarteum i Salzburg – og har optrådt i over 4.000 forestillinger.
Hun er desuden uddannet Life og Businesscoach: Hun underviser og coacher sangere, samt ledere og medarbejdere i motivation, personlig gennemslagskraft, stemmetræning, udtryk og performance.
Foredraget tog udgangspunkt i, at Dorthe Elsebet hørte klubbens medlemmer synge ”Herren som skabte alt på jord” – En sang som vi selv havde udvalgt som startsang på dette møde, uden at hun havde kendskab til valget.
Herefter fik vi et godt indblik i hvad det kræver at blive en god sanger og kunne yde en toppræstation.
Dorthe Elsebet fortalte, at det tager ca. 10 år at opbygge muskulaturen for at blive operasanger, og at opvarmning er helt afgørende før alle forestillinger.
Vi fik en gennemgang af teorien om det fysiologiske grundlag for at synge, hvor rigtig vejrtrækning er vigtig. Undervejs øvede vi forskellige åndedrætsøvelser, som ud over at påvirke sang – også virker positivt på nervøsitet og stress da ”det løser op”.
Dorthe Elsebet fortalte, at alder ikke har nogen betydning for sangstemmen, hvis den trænes og vedligeholdes. Stemmen ændres dog med tiden, og det betyder at en operasanger får ændrede roller med alderen. En operasanger topper typisk mellem 38 – 50 år.
Undervejs i foredraget gensang vi ”Herren som skabte alt på Jord” og kvaliteten og styrken blev forbedret gang på gang.
Foredraget var yders underholdende. Dorthe Elsebeth var meget levende i sin præsentation, hvor hun med sin meget direkte form, energi og temperament aktiverede alle medlemmerne, som måtte overgive sig. Slutningen var en overraskende oplevelse, hvor den fælles energi løftede taget da dagen sang blev sunget en sidste gang – og den enkelte med stolthed konstaterede at han kunne synge.
Alt i alt en fantastisk oplevelse for de 43 medlemmer som deltog.
Medlemsmøde d. 19. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Jan B. Poulsen.
Jan B. Poulsen, som tidligere har besøgt klubben og holdt foredrag om sit liv med fodbold, holdt denne gang foredraget Boldens magi – med fodbold som rejsekammerat.
Jan fortalte om sin opvækst i St.Heddinge, hvor han startede med at spille fodbold. Herefter var han udvekslingsstudent i USA – det eneste år i hans liv hvor han ikke spillede fodbold.
Hjemme igen startede Jan på Køge Gymnasium, som var helt nyt på det tidspunkt. Herefter gik turen til Rønne på Bornholm, hvor han var soldat, og blev medlem af Rønne IK, som spillede i Danmarksserien.
Senere fugte 8 sæsoner i Frem, som spillede i 1. division. Samtidig begyndte han at læse på Københavns Universitet, med Idræt som hovedfag. I 1975 blev han færdig, og herefter fulgte 15 år som gymnasielærer på Greve Gymnasium.
Som 30 årig startede trænergerningen med jobs i bl.a. Køge og Frem.
Jan fortalte om det at være træner – et job som han som udgangspunkt betegner som verdens bedste job. Men også et job som er ensomt og usikkert – og indebærer, at man bliver en offentlig person som både skal forklare og forsvare sig over for bl.a. medier og fans. Jobbet kan også medføre misundelse (specielt i udlandet) samt udfordringer med familielivet.
Jan fremhævede betydningen i at bevare sin integritet. Samtidig nævnte han, at han altid selv forhandlede sine kontrakter, og at han er modstander af bonusaftaler.
Efter stop i DBU efter 9 år startede en international karriere, hvor det første job var som Teknisk Direktør i Singapore i 1999. Målet var at få Singapore kvalificeret til VM i Sydafrika i 2010.
Udgangspunktet var næsten håbløst: Kinesiske børn må ikke spille fodbold og skolerne er autonome. Der er ingen frivillige foreninger, ingen træneruddannelse og 2 års værnepligt.
Jan fik godkendt sin udviklingsplan, men blev udfordret på betydningen af befolkningssammensætningens forskellige religioner og kulturer. Samt manglende disciplin omkring bl.a. mødetid. Han betegnede tiden i Singapore som rigtig god. Den sluttede, efter at han som landstræner tabte til Malaycia.
Næste trænerjob blev Jordan, hvor han i 2007 blev tilbudt et job som træner for U20 holdet. Målet var at kvalificere sig til VM i Canada.
I 2008 blev han Landsholdstræner/Teknisk Direktør i Armenien i en periode på 1½ år.
I en alder af 62-63 år overvejede han sin fremtid. Men de internationale jobs var ikke slut. Næste job var i Tanzania. (Pga. tidsnød nåede vi desværre ikke at høre om oplevelserne der).
Foredraget var meget spændende. Vi fik et rigtig godt billede af livet som træner i de forskelligartede lande, hvor kultur og religion er forskellige fra Danmark – og som skal kunne håndteres, for at få succes i jobbet. Udfordringerne for at få familielivet til at fungere fik vi også et indblik i – Og de barske vilkår, som generelt hersker i fodboldmiljøet, hvor penge spiller en større og større rolle.
49 medlemmer hørte Jan fascinerende beretning.
Medlemsmøde d. 12. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Tonny Espensen
Vores Tonny Espensen, som tidligere har beskæftiget sig med hesteopdræt i 28 år, holdt foredraget: Hestestutteri og -opdræt.
Tonny og hans familie købte i 1982 et landsted i Bjæverskov, som blev rammen om deres interesse for hesteopdræt. Han startede med at købe 2 travhopper – og så var han i gang.
Tonny startede med at gennemgå de forskellige udviklingsstadier i opdrætningen af heste. Fra folingen af det lille føl, som man sjældent får mulighed for at opleve – til opbygningen af tillid i de forskellige stadier: Fra at de får grime på, kommer ud af boksen uden mor – til at stå i spiltov og blive striglet og vasket. Inden for 30 dage skal føllet også lære at blive læsset på en hestetrailer.
Tonny fremhævede endvidere en god kost og motion som vigtige for føllets udvikling.
Herefter fortalte han om træningen af travheste og økonomien i avlen.
Udgangspunktet for betaling af 3 strå til befugtningen er, at en dyrlæge godkender levedygtigheden af føllet. Hingstemanden som leverer stråene får i gennemsnit 35-40.000 kr. Efter 1½ år har man mulighed for at tage hesten på auktion og sælge den. Sker det vil opdrætteren fremover modtage en andel af den vindersum, som travhesten indbringer.
En travhest skal godkendes til start. Det er kun ca. halvdelen af en årgang som gør det.
Præmiesummerne for en førsteplads i Lunden er ca.7.000 kr. – svarende til omkostningerne ved at have hesten opstaldet og trænet ude. Der findes pt.6 travbaner i landet. Publikumsinteressen for sporten er faldende.
Tonny fortalte også om hans gode erfaringer med en såkaldt hestehvisker i forbindelse med problemer med læsning af en hest, og om de virkemidler som i dag bruges i stedet for pisk til at få hestene til at løbe hurtigt. Hans erfaring er, at de «gale» heste er de bedste!
43 medlemmer deltog i foredraget, som var meget spændende og udbytterigt. Undervejs blev der vist videoer fra nogle de forskellige situationer, som blev gennemgået, og der var rigtig mange spørgsmål undervejs. Det var tydeligt, at Tonny stadig har stor passion for travheste på trods af, at han sluttede med at have heste for 8 år siden – og han glæde smittede af på tilhørerne.
Medlemsmøde d. 7. februar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Wagn Langebek
Vores Wagn Langebek, som tidligere har været pilot i Flyvevåbenet holdt foredraget: Fra Ellehammer til Starfighter F-104.
Foredraget var baseret på Wagns egne oplevelser fra en lang karriere med flyvning, og havde fokus på pilotuddannelsen og de forskellige flytyper, han havde fløjet.
Wagn startede sin uddannelse på Flyvestation Avnø i 1955, hvor han var 18 år gammel. Han startede med at lære at flyve en Chipmunk.
I 1956 blev han udtaget sammen med et hold på 10 mand, som skulle afslutte pilotuddannelsen og få de eftertragte «vinger». Træningen foregik i Havard T-6 og senere i Minnesota, i en Silver Star T33 – jettrainer. Alle former for flyvning blev trænet. Herunder navigationsflyvning, formationsflyvning etc.
Herefter gik turen hjem til Danmark for at blive omskolet.
I 50´erne fik flyvevåbenet foræret 240 F-84G Thunder jet af USA, hvilet er utroligt mange sammenlignet med de få fly som indkøbes i dag. Omskolingen fandt sted i disse fly.
I perioden 1950 til 1955 var der 79 totalhaverier med 62 omkomne. På den såkaldte Sorte lørdag d. 25. januar 1958 havarerede 4 fly på 20 minutter. Wagn var pilot i et af flyvene og blev kvæstet. En hændelse som for nylig har været vist på TV.
Som led i jagerberedskab 24/7, fløj Wagn i 1958-1959 F86 D, hvor skydeøvelserne foregik i Nordsøen og senere i Libyen. Herefter fløj han F104-6 med 5 minutters beredskab i Karup. – Og samme sted blev han eskadrillechef for ekskadrille 729, som bestod af Draken fly.
Wagn afrundede foredraget med at fortælle lidt om flyveteori . Herunder Climb/Drive /accel, princippet og om den teknologiske udvikling fra 1950 til 1990 med udgangspunkt i de forskellige flytyper,
På pilotuddannelsen konkluderede han, at det eneste som stort set er ændret gennem tiden, er de teknologiske fremskridt.
51 medlemmer var mødt op for at høre foredraget. De fik et godt indblik i flyvningens historiske udvikling – fortalt gennem Wagns egne erfaringer – fra en periode, som stadig fylder meget i hans spændende liv.
Medlemsmøde d. 29. januar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Lene Brysting Renault
Lene Brysting Renault, som er afdelings- og arkivleder ved Køge Museum holdt foredraget Køge bys historie – fra vikingetiden og frem til i dag
Lene Brystings udgangspunkt for historie-gennemgangen var betydningen af Beliggenhed – Vision – Strategi.
VI startede med at høre om vikingeborgen Borgring ved Lellinge, som er en af 5 identisk opbyggede borge i Danmark. De blev bygget under Harald Blåtand år 970 – 990 og har det til fælles, at deres placering har været helt afgørende – med en beliggenhed, som var mere defensiv, end offensiv.
Jellingestenens runer bekræfter eksistensen af Borgring, og oplandsundersøgelser i 2017 med store fund ved Ågård i Bjæverskov og Toftegård i Strøby kan relateres til borgen.
Herefter havde foredraget fokus på Køge, hvor vi startede med at høre om middelalderbyen omkring 1100, hvor byens placering var i området omkring Gl. Køgegård.
Omkring 1250 blev der anlagt en by, med samme placering som i dag med centrum omkring Torvet og kirken. Vi hørte om kirkens udvikling og betydning som fyr for skibene i bugten.
Herefter fortalte Lene om købstadsprivilegier, som byen fik i 1288 og den strategiske placering byen havde i forhold til Hansestæderne. Og om årene omkring 1500 med bygningen af Skt. Gertruds kapel, Gråbrødre Kloster og Køge Rådhus.
Omkring 1600 havde Køge sin storhedstid og mange af husene fra dengang kan stadig opleves i byen. Befolkningstallet var på det tidspunkt ca. 2.500 (mod i dag 60.000). Omkring 1880 slog den teknologiske udvikling igennem med togforbindelser, samt opfinderen Jens Hansen etablering at telefonforbindelse i byen samt oprettelsen af det første elværk i Danmark.
I slutningen af foredraget fortalte Lene om 1950érne hvor det politisk blev besluttet at renovere bykernens gamle huse, i stedet for at rive dem ned, som ellers var det normale i mange andre byområder. Hun berettede om jordsalg fra Gl. Køgegård, Kommunalreformen og perioden frem til udviklingsprojekterne i Køge Nord og Køge Kyst – projekter hvor Beliggenhed, Vision og Strategi endnu engang var drivkraften i beslutningerne.
53 medlemmer deltog, hvilket var rekord. Lene Brysting s foredrag var en succes, grundet hendes store historiske viden og formidlingsevne, som bedrog til, at alle medlemmer kunne gå hjem med endnu mere viden om Køge bys historie. – fra vikingetidens Borgring til Køge nuværende byudviklingsprojekter.
Medlemsmøde d. 22. januar 2020 i Rådhusstræde med foredrag af Svend Erik Bodin
Svend Erik Bodin, som er formand for Propa – Midtsjælland (prostataforeningen) holdt foredraget Kunsten at leve et godt liv trods følgerne af Prostatakræft.
Svend Erik Bodin startede med at fortælle om sin baggrund. Han er oprindelig landmand, og blev efter forskellige jobs ansat som indkøber hos Simonsen og Wedel, der sælgerhospitalsudstyr.
Hans personlige livssyn er åbenhed og en positiv holdning til livet.
Herefter fortalte Svend Erik Bodin om prostatakræft med udgangspunkt i sine egne erfaringer, efter selv at være blevet ramt af sygdommen i 2014.
Han gennemgik sit sygdomsforløb, fra symtomer og diagnose til operationen og specielt følgerne af denne. Herunder uddybende om inkontinens og impotens. Han talte også om de psykiske påvirkning af sig selv og sine nærmeste efter at være ramt af en kræftsygdom.
Hovedbudskabet fra Svend Erik Bodin var at bevare en positiv holdning til livet, hvis man rammes af sygdommen – og her er han selv et fantastisk eksempel med et meget aktivt liv.
Han dyrker masser af forskellige sportsgrene, er veteran spejder, går på jagt og er Natteravn i Køge. Ud over at være dybt engageret i Prostataforeningen.
Foredraget var meget personligt, og han positive, smittende livssyn var en stor oplevelse for medlemmer uanset egne erfaringer med denne sygdom, som rammer 4500 mænd hvert år.
47 medlemmer deltog i mødet.
Medlemsmøde d. 15. januar 2020 i Rådhusstræde 10C med foredrag af Niels Chr.Larsen
48 medlemmer deltog i mødet.
Efter afsyngning af sangen “Jylland mellem tvende have”, præsenterede formanden dagens emne og foredragsholderen.
Titel: Forfatterdebut – hvor svært kan det være?
Niels Chr. Larsen har skrevet bogen “Egne rækker”, der er et muntert tidsbillede af en opdigtet vestjysk stationsby i 60erne.
NCL er opvokset i Jylland og har i mange år arbejdet som direktør i større virksomheder, men er nu selvstændig og forfatter.
NCL begyndte sin forfatterkarriere med at skrive sange og revytekster, og foranlediget af 10 historier i Tarm-Skjern Ugeblad var grunden lagt for at skrive sin første bog.
For at komme i gang har NCL deltaget i 9-10 skrivekurser, dels for at få dækket behovet for læring som forfatter og dels for at få struktur på skriveriet.
Bogen “Egne rækker” er opdelt i 35 kapitler som fylder 312 sider, og opleves som meget humoristisk – især for den målgruppe som Hemingway repræsenterer.
NCL oplæste 2 kapitler i sit foredrag og dette afstedkom megen latter fra salen.
NCL præsenterede strukturen for “hvordan man skriver en bog”:
* Man skal have noget på hjerte, og man henvender sig til “målgruppen”
* NCL valgte en opdigtet tekst, men med inspiration fra hverdagen
* Rammer for skriveriet – der skal være tid, ro, redskaber og accept fra de nærmeste.
* Overordnet struktur i bogen – hvad er start og hvad er slut, og hvor lang skal bogen være?
* Skab entydighed og ikke ændre på fakta. Selvom bogens indhold er opdigtet, er det vigtigt at holde styr på bla. tidslinjen – at du fx ikke skriver om begivenheder som ikke fandt sted i perioden.
* Vær opmærksom på sætningsopbygning – pas på lange sætninger som gør det svært for læserne.
Bogudgivelse er en svær øvelse når man er ukendt, men efter mange markedsføringstiltag er bogen nu tilgængelig på 34 biblioteker og vil snart blive udsendt som lydbog.
Bogen var til salg efter foredraget, men NCL pointerede kraftigt at der ikke var tale om salgstaler.
Hvis man er interesseret i bogen, kan forfatteren kontaktes på ncl@stimulator-consult.dk
Afslutning:
Formanden orienterede om at vi afholder generalforsamling den 4. marts og sommer afslutningen bliver den 1. juli.
Medlemsmøde d. 8. januar 2020 i Rådhusstræde 10C
48 medlemmer, heraf 3 nye, var mødt op til dette første møde i 2020.
Hans Birk bød velkommen tilbage efter en kort juleferie.- og vi sang «Vær velkommen herrens år» og «Kong Christian stod ved højen mast».
Herefter mindedes vi vort medlem Kurt Petersen, som døde 31.dec.2019.- (Hans Birk afbrød senere sin deltagelse i mødet for at repræsentere HCK ved hans bisættelse).
Senere var der nytårskur med champagne og kransekage, hvor der var mulighed for at alle kunne gå rundt og snakke med de øvrige deltagere.
Efter en pause blev aktivitetsplanerne for det kommende halvår gennemgået af Nils Thyssen, og der blev i den forbindelse tilføjet ny ideer fra medlemmerne.
Lars Dannerup præsenterede herefter den nye «Blå bog». Der mangler pt. nogle få billeder på nogle medlemmer. Om en uges tid vil den være klar – og blive distribueret via mail med et link til alle medlemmer, som giver adgang til et lukket forum, hvor den løbende vil blive opdateret.
Hans Jørn Lindeskov havde som sidste punkt en gennemgang af Klubbens nye GPDR løsning, som om kort tid vil fremgå HC´s hjemmeside.
Medlemsmøde d.18. december 2019 i Rådhusstræde 10C med foredrag af Lis Linderød
45 medlemmer deltog.
Lis Linderød fortalte kort om sine første leveår i Sønderborg, og hvordan hun så efterfølgende kom til Sjælland i 1970.
Blev uddannet som fotograf og arbejdede kort tid som så, derefter 4 år på Holbæk Kunsthøjskole.
Fremstillede teaterplakater til forskellige københavnske teatre, og kom så til Det Kgl. Teater i 1983, og det var starten til 30 års arbejde på teatret. Stoppede i 2014.
Var med til at lave det nye Akropolis bagtæppe til Gl. Scene (1985).
Viste processen ved hjælp af videoklip mm.
Typisk foregik det ved at scenografen kommer med opgaven som beskriver modellen og farver mm og det er så teatermalerens opgave at varetage processen til det færdige produkt, hvor konstruktion, opbygning og robusthed skal tilgodeses i det færdige produkt.
Lis arbejdede meget med modeller som fx ansigter, heste og rekvisitter på scenen og basisproduktet “flamingo” blev flittigt brugt.
En speciel opgave var fremstilling af en kongekrone til Himmelsengen i grev Moltkes Palæ på Amalienborg.
Arbejdede også tæt sammen med dronningen som var scenograf på balletten “Et folkesagn”.
Arbejdede også tæt sammen med Per Arnoldi som havde til opgave at lave bagtæppet til Operaen.
En meget spændende præsentation af hvad der foregår på scenen, når vi er i teatret, men der er en helt ny verden bag scenen, som få kender til.
Julefrokost d.11.december på Restaurant Duevang, Sankt Gertrudsstræde 2 i Køge.
43 medlemmer deltog i julefrokosten.
Køge borgmester, Marie Stærke var indbudt til julefrokosten og sang for til den første fællessang: På loftet sidder nissen med sin julegrød.
Som et supplement til den velsmagende juleplatte var der indlagt diverse sange, ligesom et af medlemmerne fortalte en sandfærdig historie om Moster Anna, som havde en glubende appetit.
Ellers var der fri og løssluppen snak på bordene og afslutningsvis var der “eftermøde” på Hugo´s for i alt 12 deltagere.
Alt i alt en fin afslutning på årets aktiviteter, dog således at der også den 18. december er møde i klubben.
Medlemsmøde d. 4. december 2019 hos CP Kelco.
I alt 43 medlemmer deltog.
CP Kelco i Lille Skensved er med 370 arbejdspladser en af de største produktionsvirksomheder på Sjælland inden for fødevare ingredienser.
På verdensplan er beskæftiget ca. 4.000 medarbejdere.
CP Kelco har tjent 1.1 milliarder på fem år – iflg. “Erhverv Finans”.
CP Kelco sælger i mere end 100 lande.
Virksomhedens produkter indgår som ingredienser til forbedring af tekstur, konsistens og stabilitet i fødevarer samt i farmaceutiske og industrielle produkter.
I Lille Skensved produceres primært ingredienserne pektin og carrageenan på basis af citrusskaller og havtang – og til brug i eksempelvis marmelade, frugt- og mælkedrikke, slik og bageri.
Fx skal der anvendes 3 gram pektin i 1,5 kg marmelade.
Der er til stadighed aktuelle målsætninger på alle væsentlige parametre indenfor produktion, genbrug og energiforbrug – og energibesparelse.
Husstande i Køge-området opvarmes af overskudsvarme – pt omkring 3.000 husstande.
Virksomheden har egne vandboringer.
Ud over produktion, råder virksomheden over teams der arbejder med innovation, forskning og udvikling til gavn for produktion, teknik og energi mm.
Kvaliteten styres via ISO 9000 og tilsvarende ledelsessystemer indenfor fødevaresikkerhed, arbejdsmiljø og sikkerhed.
Firmamottoet er: “Safety starts with me”.
I tilslutning til en fin gennemgang af virksomheden var der også indlagt en rundvisning på området, hvor vi indledningsvis blev udrustet med sikkerhedssko, hårnet, sikkerhedshjelm og -sko samt hvid kittel, gul sikkerhedsvest og sikkerhedsbriller.
Vi sluttede af i auditoriet med spørgsmål og svar, ligesom CP Kelco diskede op med kaffe, vand og fint hjemmebag.
Alt i alt et meget fint arrangement. Tak til CP Kelco.
Medlemsmøde d.27. november 2019 i Rådhusstræde 10C
37 medlemmer, heraf 3 nye, var mødt op til dette interne Hjemmemøde.
Hans Birk startede med at gennemgå Hemingway klubbernes historiske udvikling fra starten i 2013 og frem til i dag. Der er pt.19 klubber i DK med et anslået medlemstal på 1600 medlemmer – og flere er på vej.
Herefter fortalte Hans om HC DK’s visioner om at udbrede konceptet til hele landet. Der er oprettet en projektorganisation med økonomisk støtte fra Velux Fonden, som skal koordinere dette arbejde, samt supportere de enkelte klubber.
Herefter var der fokus på HC Køge.
Det charter som vi har tilsluttet os blev gennemgået punkt for punkt og indholdet blev diskuteret blandt medlemmerne.
Herefter blev klubbens fokusområder gennemgået. Nøglepunkterne er:
- Vi vil skabe et fællesskab og sociale relationer – hvor vi trives, og som vi ønsker at deltage i.
- Vi skal alle bidrage til fællesskabet – kun derved opnår vi den sammenhængningskraft, der er nødvendig.
- Vi skal lære noget nyt hver gang vi mødes.
- Interessante møder og aktiviteter = engagerede medlemmer.
- Fremme etablering og understøtning af Interessegrupper.
Herefter var der status på de enkelte interessegrupper, som pt. tæller 5 grupper.
Til sidst blev planen for møderne i 1. kvartal gennemgået.
Møde d.20. november 2019 med besøg på Køge Rådhus
Borgmester Marie Stærke var vært for vores besøg på rådhuset.
40 medlemmer blev modtaget i sekretariatet af Marie Stærke, hvorefter vi blev samlet på hendes kontor. Her fortalte hun lidt om hendes daglige arbejde og om kontorets funktion.
Herefter gik vi op i byrådssalen, hvor vi startede med at høre om rådhusets historie, som kan føres helt tilbage til 1552, hvor det blev opført af sten fra Sct. Gertruds Kloster. Bygningen har gennem historien tjent mange formål. Under Træskoslaget tjente det som lazaret og i et afsnit af bygningen har der været fangehul.
Senere fortalte Marie Stærke om byrådsarbejdet. Der er pt. 27 medlemmer, som mødes en gang hver måned. Hun fortalte også om arbejdet i de forskellige udvalg og hele processen med at vælge borgmester – med udgangspunkt i konkrete hændelser efter seneste Kommunalvalg.
Herefter gik vi op i et stort mødelokale, hvor Marie Stærke fortalte om sin politiske karriere. Hun er lige fyldt 40 år og har været engageret i politik i 20 år. Hun har bl.a. været DSU formand og blev borgmester første gang i forbindelse med Torben Hansens død i 2006.
Herefter var der mulighed for at stille spørgsmål, og det benyttede flere sig af. Der blev drøftet parkering, biogasanlæg, vejføring til Stevns og visioner for fremtiden.
40 medlemmer var mødt op til besøget, som var et spændende møde med borgmesteren og et kig ind bag rådhusets mure. – Vi følte os meget velkommen hos Marie Stærke.
Møde d.13. november 2019 med rundtur til Køge Havn, Jorddepotet og Skandinavisk transportcenter (STC)
Kaj Elm Kampmann, som er direktør for de 3 områder, var rundviser på denne busrundtur.
Vi samledes i Rådhusstræde, hvorefter vi kørte til Baltic Kaj, hvor Kaj Kampmann kom med.
Køge Havn er under stor udvikling. Målet er at fremstå som en aktiv og dynamisk havn med masser af trafik og aktivitet. Mens vi kørte rundt på arealerne fortalte K.K. om udviklingsplanerene, som omfatter 2300 kajmeter, 475.000 m2 areal og en multiterminal på 225.000 m2. En udvidelse for omkring 950 mio.kr. På turen så vi en masse af aktiviteterne: Fra losning af affald fra udlandet til forbrænding, Stenos skrotafdeling, biomassebehandling og en række virksomheder som er placeret på havneområdet.
Kaj Kampmann fortalte også om Køge Jorddepots aktiviteter, som er medvirkende til ændringerne af store dele af havneområdet.Jorddepotet ender med at have modtaget ca. 4 mio. ton jord og en stor mængde byggeaffald i form af beton og brokker, som er blevet knust og anvendt til fyld. En aktivitet som forbedrer økonomien i det samlede projekt.
Fra Køge havn kørte vi af Værft vej og KK fortalte om udviklingen af Den Hvide by og infrastrukturen fra havneområdet til Skandinavisk Transport Center (STC) og tilslutning til EU´s overordnede mål om hovedtransportveje i Europa.
Herefter gik turen til STC, hvor vi først kørte gennem kørte gennem Public service området, som omfatter virksomheder som servicerer biler over 3500 kg. incl. spisemuligheder. I logistikområdet i etape 1 og 2 kom vi forbi logistikvirksomheder som Postnord, Netto, Lidl, Lemvig-Mûller, Nomeco, DBK (som den ældste) og en række andre.
Herefter kørte vi gennem det område, som er etape 3, der foruden logistik virksomheder også bliver til et område med boligbebyggelse. K.K. fortale at erhvervsområdet allerede er udsolgt.
Efter STC kørte vi forbi 3 andre udviklingsområder i Køge: Campus, Sjællands Universitets hospital og Køge Idrætspark.
Herefter kørte vi retur til Køge Havn, hvor der i bussen var mulighed for at stille spørgsmål til Thomas Kampmann.
Turen var meget informativ og gav en unik mulighed for, på et par timer at se den rivende udvikling som Køge er inde i.
Der har været skrevet meget om de forskellige udviklingsområder i pressen, men det var et helt anden oplevelse, at se det hele (incl. områder, som er lukket for private) og få forklaret sammenhængen i projekterne og økonomien. Thomas Kampmann var inde i alle detaljer og god til at formidle sin viden undervejs på turen.
43 medlemmer deltog i den spændende tur – som gjorde en helt stolt over at bo i Køgeområdet.
Møde d.6. november 2019 i Rådhusstræde med foredrag af Ole Svensson
Ole Svensson (OS) som er medlem i Hemingway Club, Greve holdt foredrag over emnet:
Den gang jeg drog afsted – om de slesvigske krige og lidt om den amerikanske borgerkrig.
OS indledte ved at komme marcherende ind akkompagneret af sin egen trommesolo.
OS ledsagede dagens sang “Den gang jeg drog afsted” med klingende spil på sit signalhorn.
Dagens emne vedrørte ikke så meget krigene og hvad det indebar, men i høj grad om de uniformer, våben og blæseinstrumenter som var en del af hærenes udrustning.
OS har spillet hele sit liv og er medlem af diverse soldaterforeninger der beskæftiger sig med de gamle slag og træfninger.
Indtil 1848 var danske uniformer meget farvestrålende og var som sådan glimrende skydeskiver for fjendens kugler. Efter 1848 mere diskrete modeller og den røde uniformsjakke blev udfaset i 1849.
Helt nye uniformsmodeller kom til i 1855, og de viske modeller er kopier af originale uniformer fra Tøjhus Museet mm.
Signalhorn blev løbende udviklet fra 1810 og fremefter, og modellerne kunne variere om de kom fra fx hæren eller gardehusarerne.
OS demonstrerede musketter, bajonet og sabler.
De gamle musketter havde en nogenlunde træfsikkerhed på 50 m, men efter udviklingen af riflede løb i musketten, blev træfsikkerheden øget til 150-200 m.
OS afsluttede den danske del med at demonstrere 2 trommer.
Afslutningsvis berettede OS om ganske mange steder i USA, hvor han har besøgt slagmarker og berømte steder.
40 medlemmer deltog i et fint møde med god stemning.
Møde d.30. oktober 2019 i Rådhusstræde og efterfølgende besøg i Hugos Vinkælder
Mogens Hugo, søn af Hugo Jørgensen som for 50 år siden startede Hugos Vinkælder i Brogade, var foredragsholder og senere rundviser ved vores besøg i kælderen.
Mogens Hugo, som i dag er 76 år har haft imponerende erhvervskarriere i USA, England og i Danmark. Han er uddannet Civilingeniør og MBA, og sidder i dag som bestyrelsesformand i en række store danske fonde og i kulturlivet.
De seneste 40 år har han været ejer Brogade 19, som foruden vinkælderen omfatter en række erhvervslejemål og lejligheder som alle ligger i det historiske gårdmiljø.
Mogens H. startede med at gennemgå den historiske udvikling fra etableringen af købmandsgården i 1592 og de forskellige udbygninger og lejere, om har været en del af gården gennem tiden: B.la. røgeri, bryggeri, parfumeproduktion og renseri.
Han fortalte også om ejerforholdene, hvor hans far i 1938 overtog købmandsforretningen. Den blev i 1960 omdannet til specialforretning, for at kunne klare sig i konkurrencen mod supermarkederne.
I 60érne begynder udgravningen af kælderen af to kendte køgefolk, Kalmar Larsen og Ejemose sammen med lokale museumsfolk og Nationalmuseet. Den blev åbnet i 1966 og ejet af Hugo Jørgensen frem til sin død i 1973.
Mogens H. fortalte om det kendte fund af en stor sølvskat fra 1600-tallet, som man gravede efter i gården, og som til sidst blev fundet i 1987 hos Langkilde i nabogården.
Herefter fulgte nogle festlige anekdoter om Suomi Badets aktiviteter i byen, hvis medlemmer bestod af 30 prominente køgeborgere, heriblandt Hugo Jørgensen.
Efter en times foredrag gik vi fra Rådhusstræde til Hugo gård, hvor Mogens H. fortalte videre on de forskellige bygninger, og stedets mange musikarrangementer. Herefter i gik ned i kælderen og smagte på husets øl, som der var nok at vælge imellem: 20 fra hane og 200 på flasker.
Dagens program var en spændende fortælling om et af Køges mest velkendte og besøgte steder. For kendere af stedet siden starten var det ren nostalgi at genopfriske anekdoterne og opleve stemningen i kælderen – som stadig er præcis, som man kunne huske den fra ungdommen.
Mogens Hugo var en god fortæller. Han var meget vidende om stedets historie, som han formidlede levende og humoristisk.
Møde d.23. oktober 2019 i Rådhusstræde med foredrag af Henning Falk
Vores medlem, Henning Falk (HF) fortalte sin personlige livshistorie ”Mit liv som skilsmissebarn” for 32 fremmødte medlemmer.
HF er født i 1931 og blev skilsmissebarn i 1934.
Datidens holdning til skilsmisser var meget anderledes end i dag, og HF var det eneste skilsmissebarn i skolens 1. og 2, klasse og blev mødt med spørgsmål som: Hvor bor du henne, og hvorfor er det gamle mennesker der følger dig i skole?
Gamle mennesker er her bedsteforældre.
De første år var meget turbulente og HF boede på 24 adresser i 25 år, primært fordi familien tog sig af ham.
HF kom på Bogø Kostskole i 1943-48 og her oplevede han en periode som var stabil og der var styr på hverdagen.
2. verdenskrig på Bogø var fjern og det var primært de allieredes bombetogter (fly over Bogø) som gav et afbræk i hverdagen.
HF kom i lære som tekniske handelselev, blev i virksomheden i 39 år og blev siden hen eksportchef i nogle år, indtil han startede egen virksomhed, hvor HF solgte sin andel i 1997.
Møde d.16. oktober 2019 i Rådhusstræde med foredrag af biavler Torben Petersen
Vores medlem, Torben Petersen holdt foredraget ”Biernes forunderlige verden”.
Torbens kendskab til bier startede helt tilbage fra 1991. I 2000 blev han selv biavler, og han har tidligere undervist i Biavl i Østsjællands Biavler Forening. Samme forening kårede ham i 2008 til årets biavler. I 2017 stoppede han som aktiv biavler.
Torben startede med at fortælle detaljeret om biernes hierarki. – Fra Dronningen til Arbejder bier og Dronerne (hanbier). – Deres indbyrdes roller og funktioner i bistadet. Deres udviklingsstadier, flyveradius og levetid mv.
Herefter fortalte Torben om de forskellige arter af bier i Danmark, hvor de 3 mest anvendte er Buckfast, som i dag er fredet på Læssøe. – Carnica, som er den mest anvendte pga. dens produktivitet, og Ligusta som er gule, ”dovne” bier. Vi hørte også Dræberbier, som fortsat er årsag til dødsfald rundt om i verden.
Torben fortalte også om, hvordan der produceres dronninger og foderets betydning for resultatet.
Vi så også forskellige stade typer. Fælles for alle bistader er, at temperaturen i staderne altid er konstant 33 grader. Der produceres årligt 2-3000 ton honning i DK, primært af fritids biavlere. En tilsvarende mængde honning importeres fra udlandet. For at producere 25 kg. honning skal der inddampes 50 til 100 kg. Nektar.
Herefter hørte vi om biernes vigtige bestøvning, som har betydning for den globale fødevareproduktion. FAO anslår, at 100 afgrødetyper udgør 90% af verdens fødevarer – af disse er 71 bi-bestøvede.
Vi fik også viden om honningens helbredende virkning.
Foredraget gav et indblik i en verden af viden omkring bier, som var ukendt for deltagerne. Bierne rolle for fødevareproduktionen var også overraskende.
Torbens dybe indsigt og praktiske erfaringer med biavl var imponerende og gav de 38 fremmødte medlemmer helt ny viden om et område, som var ukendt for de fleste.
Møde d.9. oktober 2019 i Rådhusstræde med foredrag af Jacob Panton
Det var 2. gang at Jacob Panton besøgte HC Køge, og det blev igen en stor oplevelse at høre hans beretning ”Såret soldat – før, under og efter”
Jacob har været udstationeret i Kosovo i 2001 og senere i Helmand provinsen i Afghanistan i 2011 til 2012- hvor hans beretningen stammer fra. J.P. fortalte om de vilkår man lever under i en kampvogn, om arbejdsdelingen og de forskellige ammunitionstyper. – Og om det pres som hviler på soldaterne kombineret med høje temperaturer og støv.
Jacob er blevet såret flere gange, og vi fik den dramatiske beretning om hans sidste mission i Helman, hvor han blev ramt af skud 4 gange. Desuden blev han ramt af granatsplinter og strejfet af kugler. Han var efterfølgende død i over 3 minutter efter forblødning, og han var indlagt i et halvt år.
Mens han var indlagt, blev han fyret fra Forsvaret med den begrundelse at han Ikke længere kunne udstationeres. Jacob fortalte om det politiske spil, som i første omgang betød, at han Ikke blev anerkendt for sin indsats. En amerikansk støtte betød imidlertid, at dette billede ændrede sig radikalt. I USA er han under besøg blevet hædret i Pentagon, Kongressen og Det Hvide hus.
Jacobs mål som soldat var at gøre en forskel, og han fik det derfor meget svært, da militæret ikke længere kunne bruge ham eller anerkendte hans indsats. Efter at have fundet sig selv, satte han sig for at hjælpe veteranerne og deres pårørende, og han oprettede ”Veteranskytterne. Desuden kastede han sig over politik.
Jacobs foredrag var utrolig spændende. Man blev opslugt af hans beretninger, som kom hele vejen rundt om ham som professionel soldat, familiefar og iværksætter.
En beretning om en sand helt, som gjorde et stort indtryk på de 32 medlemmer som hørte det. Heraf mange for 2. gang.
Møde d.2. oktober 2019 med rundvisning på Junckers Savværk
Junckers Savværk, som er kendt af alle i Køge, blev grundlagt i 1930 og beskæftiger i dag 330 medarbejdere.
Virksomheden er Europas førende producent af massive trægulve, som omfatter træsorterne, bøg, eg, ask og ahorn.
Medlemmerne blev budt velkommen af vores rundviser, som var Claes Andersen, som er chef på virksomheden.
Rundvisningen omfattede alle produktionsprocesser fra modtagelse af rå kævler til færdigt gulv.
Der forarbejdes dagligt 700 tons træ, hvor ca.90 % bliver til færdige produkter. Træet kommer primært fra Polen Sydsverige, Tyskland og bliver leveret med skib via Køge Havn samt med tog og lastbil.
Rundvisningen startede i savværket, hvor plankerne efter modtagelse får rettet alle sider op og sorteret. Senere dampes træsorterne bøg og ahorn og efterfølgende presses. Herefter sker der en tørring et par uger hvorefter stavene presses igen.
Herefter gik turen til Bræddeafdelingen, hvor man i treholdsdrift høvler top og sider og via et stregkodesystem vurderer vægt og kvalitet samt tap og not.
Senere besøgte vi Sorteringsanlægget og Parketafdelingen og endte i salgs-udstillingslokale hvor alle produktvarianter er udstillet.
Junckers Savværk var som afslutning på rundvisningen vært for kaffe og kage, og der var mulighed for at stile spørgsmål.
Besøget var spændende og gav os alle ny viden. Mange kender Junckers brandet, og er kørt forbi virksomheden, men det er de færreste, som har fået mulighed for at se, og lære om de forskellige produktionsprocesser, som indgår i fremstillingen af trægulve.
Denne rundvisning var den første af 2 med begrænset deltagerantal på 20 personer.
Møde d.25. september 2019 i Rådhusstræde, med foredrag af tidl. Brigadegeneral Bjarne Hesselberg
Bjarne Hesselberg (BH) var inviteret til at holde foredraget ” Det danske forsvar og krigene på Balkan.
BH´s udgangspunkt var hans egne oplevelser som Brigadegeneral for 4.500 FN-soldater i EX Jugoslavien i 1993/94 og efterfølgende tjeneste som Forsvarsattache i Tyskland og Holland – og senere som chef for Danske Livregiment/Danmarks Internationale Logistik center i perioden 1997 – 2003. Her havde han ansvar for den samlede logistiske støtte til alle danske enheder udsendt i internationale missioner overalt i verden.
HB gennemgik kronologisk den involvering som danske soldater havde fra 1992, hvor opgaven var at sikre stabilitet mellem de stridende partnere efter Tito´s fald. – Til egentlige kamphandlinger efter et nyt FN-mandat og senere Dayton aftalen, som betød at Nato overtog ansvaret. – og at der oprettes en Engelsk-, Fransk- og amerikansk zone.
HB talte også om oprettelsen af den danske internationale brigade og DK´s deltagelse i fredsstøttende operationer internationalt. Som konsekvens af beslutningen har det betydet opgradering af teknologi, logistik og informatik til Nato standard – og reelt en situation hvor DK for første gang siden 1864 er i krig igen.
I alt 30.000 danske soldater har været involveret i Balkankrigene gennem årene. – og mange af disse har fået varige men.
Bjarne Hesselberg er tidligere Landsformand for de blå Baretter og leder af og han gennemgik hele udviklingen fra Kammerat støtteordningen i 2001 til egentlige Veteranaktiviteter med udstedelse af Veterankort og emblemer i 2003.
Først i 2010 blev der efter 3 års forhandling besluttet en Veteranpolitik i de nordiske lande med oprettelse af Veterancentre.
Der var 38 deltagere i mødet, som både var meget informativt. Spørgelysten var stor og vidnede om stor interesse om emnet.
Medlemsmøde den 18. september 2019 på Lille Syd v/Peter Aalbæk
38 medlemmer var tilmeldt arrangementet.
Indledningsvis orienterede vores formand om HC Køges nye initiativer omkring netværksgrupper og ideer til 2020.
Peter Aalbæk (PA)begyndte allerede for 15 år siden at beskæftige sig med CO2 udledning, og for 10 år siden begyndte han at opdyrke egen jord for at minimere transport og styrke eget lokalområde.
AP’s ide er at vende tilbage til landsbytanken hvor erhverv og bolig er i samme område – så vi bedre kan snakke sammen dag og aften.
De ældre med deres livserfaring skal ikke længere parkeres i pensionistsiloer, men skal bruges til at lave mad, passe børn, passe køkkenhave og bruge erfaringer til en række løsninger/problemer.
Lille Syd får om 3-4 år hurtigtog til Kbh., og dermed bliver Lille Syd en “forstad” til Kbh., hvor kombinationen med 3-4 generationer i samme område bliver en mulighed i Lille Syd.
Vi starter med 80 boliger i rækkehuse.
Man køber en parcel/fundament på f.eks. 80 m2 og bestemmer selv design og udformning af egen bolig.
Der etableres et køkkenhaveområde hvor man selv bestemmer simple boligløsninger som fx telt eller campingvogn.
Der skal være skole, børneinstitution, ældreområder og kirkeområde som alle trosretninger kan anvende.
Vi skal etablere storkøb af fx mad, forsikringer og toiletpapir!
Visionen er at en familie skal kunne bo i Lille Syd for ca. kr. 10.000, – /md inkl. alle udgifter.
Vi forventer at få skovlen i jorden om 3 år.
Lille Syd må gerne fremstå som visionær på landsplan, og fællesskabet skal give mulighed for aflønning når man arbejder for fællesskabet – måske med egen valuta som man gør 400 steder i verden bl.a. i Bristol/England.
På hjemmesiden “Lillesyd” kan man læse om arrangementer i lokalerne, hvor der med stor succes har været afholdt private fester, folkekøkken hver fredag, grisefest og oktoberfest.
Alt i alt et godt og informativt møde.
Møde d.11. september 2019 i Rådhusstræde. – HC Club dag med besøg af Bjørn Nakskov Petersen
Bjørn Nakskov Petersen (Bjørn) er personen, som var med til at starte Hemingway Club i DK. tilbage i 2012/2013.
Bjørn startede mødet med en morgensang. Herefter berettede han om sin egen baggrund: Han har gået i Mellemskole på Tøxens Skole i Køge. Senere blev han uddannet hoteladministrator fra Hotelskole i Lausanne, Schweiz og herfra udstationeret i en række lande verden over. Han er fortsat medlem af HC Gentofte og er i dag Formand for HC DK.
Bjørn berettede om starten af klubben i 2012 – om udviklingen af konceptet og navnet. 6. november 2013 havde klubben sit første møde i det regi, vi kender i dag. Og antallet af klubber er nu 17.
HC DK har ansøgt Velux fonden om midler til udbredelse af klubberne til at dække hele landet – og har fået bevilliget det. I den forbindelse er der etableret en paraplyorganisation: Hemingway Club Danmark S/I, som bl.a. skal yde erfaringsmæssig støtte til nyetableringer, udvikle fælles IT-platforme og indgå aftale med sponsorer. Desuden tager organisationen initiativ til fælles informationsarbejde.
Bjørn orienterede om organiseringen af projektet og nævnte de fordele, vi vil få af det lokalt.
Senere var Bjørn facilitator for at starte interessegrupper i vores Club.
Det resulterede i, at der etableres følgende grupper, som alle styres af en tovholder og selv planlægger sine aktiviteter:
Madklub
Rejseklub
PC og informatik
Motionsgruppe
Samtalegruppe
Til slut fortalte Bjørn om det fællesarkiv, som er etableret med inspiration til aktiviteter, sange etc. som vi kan trække på.
Der var 33 deltagere i mødet, som både var informativt og inspirerende. Det man tog med herfra, var en følelse af at være med i noget, som ikke alene udvikler sig i Køge HC, men nu rækker ud i hele landet
Møde d.4. september 2019 på Landbomuseet Lundekrog
Vi blev budt velkommen på Lundekrog af Niels Ove Pedersen der er leder af museet. Han fortalte om gårdens historie og etableringen af museet, som fandt sted 1993. I dag er stedet ejet af en museumsforening.
I 1998 opstod der brand på museet, som resulterede i at ca. 60 % af samlingen gik tabt. Stor opbakning fra andre museer og private betød dog, at man året efter kunne genåbne.
Vi startede herefter en rundvisning, hvor vi blev præsenteret for de imponerende samlinger af landbrugsredskaber, som stammer fra perioden 1830 til 1950. – Startende med køkken- og spiseområdets redskaber og indretning. Niels Ove Pedersen supplerede gennemgangen med beskrivelser af kønsrollemønsteret på den tid. Herefter så vi en stor samling af save gennem tiden og redskaber til brændsels fremstilling og senere plove, så- og høstredskaber – inden vi sluttede af med at se en imponerende udstilling af gamle hestetrukne vogne – Og så var det tid til en kaffepause.
Efter pausen fik vi en fremvisning af første sal som blandt andet rummer små værksteder, som børstenbinder, karetmager, sadelmager og en købmandsbutik årgang 1940 og en skolestue fra samme årgang.
Niels Ove Pedersen havde stor viden om alle de mange effekter, som museet indeholder. Undervejs supplerede han med sjove anekdoter og en fortælling om hans eget helt utrolige liv.
24 medlemmer var taget til Lundekrog, hvor vi lærte om det hårde liv på landet i gamle dage. For mange medlemmer var det også nostalgisk at gense effekter fra en svunden tid. – Og så gav stedet rig mulighed for at dyrke de sociale relationer mellem medlemmerne.
Møde d.28. august 2019 på Bryggeriet Braunstein
Vi blev budt velkommen uden for Braunsteins bygning på Køge havn af en morgenfrisk rundviser, som indledte vores besøg med at fortælle om Braunsteins historie fra starten i 2005, hvor brødrene Claus & Michael Braunstein Poulsen etablerede det – til i dag, hvor der foruden øl produceres spiritus. Herunder whisky i verdensklasse.
Bryggeriet startede med, at brødrene i 2005 købte produktionsanlæg og recepter fra det amerikanske mikrobryggeri Baltimore Brewing Company. Braunstein brygger således videre på en lang tradition og på recepter, som er tilrettet efter egne smagsløg.
Der beskæftiges 11 medarbejdere i Køge inklusive 2 brygmestre – og produkterne sælges i 22 lande.
Der samarbejdes med 5 Gårde og Fuglsang
I DK er Coop største kunde, og der satses desuden på store events, hvor der f.eks. inden længe skal leveres fustager til 4.000 deltagere af DHL.
Herefter fik vi en rundvisning, hvor hele ølproduktionens stadiet blev gennemgået. Det tager 14 dage at brygge øl.
Efter rundvisningen var alle blevet tørstige, og vi fortsatte herefter til butikken/udskænkningsområdet, hvor vi fik mulighed for at smage de øl vi ønskede, samt diverse spiritus produkter – imens rundviseren fortalte anekdoter og mere om Braunstein. Der var stor spørgelyst blandt deltagerne og stemningen gav stor mulighed for at dyrke de sociale relationer blandt medlemmerne – godt styrket undervejs af de ædle dråbers virkning.
24 medlemmer var mødt op til dette fine arrangement, hvor alle fik lærte en masse om øl og spiritus fremstilling, og fik mulighed for at hygge sig i nogle spændende rammer.
Møde d.21. august 2019 i Rådhusstræde. – Foredrag om Martin Andersen Nexøs liv og forfatterskab ved Preben Etwil.
Preben Etwil, som har en fortid som kontorchef i Danmarks Statistik og ekstern lektor på SAXO-instituttet har en stor interesse og viden om Martin Andersen Nexø, som han præsenterede i et billedforedrag.
Juni i år var 150 året for forfatterens fødselsdag og Preben fortalte kronologisk om de steder forfatteren havde haft sin opvækst, fra Sant Annæ Gade, til Brumleby og videre til Nexø på Bornholm. Vi så fotografier af stederne og fik et godt indblik i de sociale forhold forfatteren havde levet under – og som senere prægede hans bøger.
Preben fortalte også om forfatterens unge år: Hans ophold på Askov Højskole og senere hans udlandsrejser og tiden under 2.verdens krig, hvor han blev arresteret. Vi hørte også om hans skiftende politiske tilhørsforhold på venstrefløjen og anekdoter fra han 3 ægteskaber.
Parallelt gennemgik Preben hans forfatterskab og de relationer de havde til hans liv og politiske holdning.
Undervejs refererede Preben til Henrik Yde, som er ekspert i Martin Andersen Nexø.
Foredraget var både spændende og stærkt underholdende, på grund af Prebens store viden om forfatteren og hans måde at kommunikere på. Mange af medlemmerne er helt sikket gået hjem med en ny viden om forfatterens inspiration og baggrunden for handlingen i eksempelvis Pelle Erobreren og Ditte menneskebarn og øvrige bøger.
35 medlemmer var mødt op for at høre det spændende foredrag.
Møde d.14. august 2019 i Rådhusstræde med Gunnar Christensen
Gunnar Christensen havde i april et foredrag om Grønlands historie. Det nye foredrag var en fortsættelse af dette.
Foredraget blev indledt med oplysninger om betydningen af den drastiske afsmeltning som finder sted af Grønland, samt landets strategiske betydning qua landets placering mod nord, hvor Polarhavet grænser til stormagterne. Efter Gunnars opfattelse handler præsident Trumf kommende besøg i september i år alene om at få amerikansk indflydelse på Grønland.
Gunnar Christensen startede herefter med at fortælle om Martin Luther og Reformationens betydning for religionen i DK og Christian d.4. prioritering af uddannelse via etablering af Rytterskoler – og fokus på forpligtelserne over for Grønland.
Hans Egedes rolle i Grønland blev gennemgået, fra hans ønske om at tage til Grønland og omvende katolikker til protestanter. – Til det lykkedes i 1721, hvor 34 mand sejlede fra Bergen til Godthåbsfjorden og installerede sig i et 84 m2 stort præfabrikeret hus. – Og senere hans virke og betydning for landets udvikling.
Gunner Christensen fortalte også om de tyske herrnhutere betydning for religionen i Grønland og om H.J. Rink, den danske embedsmand og Grønlandsforsker samt Samuel Kleinschmidt, den berømte sprogforsker.
For interesserede i denne tidsperiode anbefalede Gunnar at læse Kim Leines 2 romaner, Profeterne i Evighedsfjorden Og Rød mand/Sort mand.
28 medlemmer var mødt op for at høre det spændende foredrag, som endnu engang gjorde os alle klogere på landet.
Møde d. 7. august 2019 i Rådhusstræde
med ekstraordinær generalforsamling, efterårets aktiviteter og Nem tilmelding.
Mødet var det første efter sommerferien, og det blev indledt med afholdelse af en ekstraordinær generalforsamling på baggrund af et medlem havde forladt bestyrelsen samt formandsskifte.
Hans Jørn Lindeskov bød velkommen og refererede til indkaldelsen, dateret 19 juli 2019.
Nils Thyssen blev valgt til dirigent og Carsten Håkan til referent.
Til Bestyrelsen blev følgende valgt:
Formand: Hans Birk Nielsen
Sekretær: Carsten Håkan
Suppleanter:
Nils Thyssen.
Lars Dannerup
Herudover består bestyrelsen af kasserer Hans Jørn Lindeskov, der ikke var på valg.
Bestyrelsen og suppleanter udgør samtidig Styregruppen, der suppleres af Henning Hjalholt.
Valget af alle nye personer til bestyrelsen skete uden modkandidater.
Den nye formand takkede for valget og sendte en stor tak til den afgående formand, Wagn Langebek for sin store indsats med at starte HC Køge og drive klubben frem til den succes, den er i dag.
Der var også en tak til det afgående bestyrelsesmedlem Michael Dehn.
Herefter præsenterede Nils Thyssen efterårets spændende aktivitetsplan som var blevet udarbejdet på baggrund af planlægningsmødet i juni. Der blev samtidig udpeget ansvarlige for de enkelte arrangementer.
Senere gennemgik Lars Dannerup’ det nye Nem tilmeldingssystem, hvor medlemmerne elektronisk tilmelder/afmelder de enkelte møder og arrangementer samt betaler for deltagelsen.
Målet er at opnå administrative fordele og spare tid.,
Systemet er allerede testet over sommeren og fungerer til medlemmernes tilfredshed.
Til slut blev det besluttet at etablere Kaffehold, således, at klubben fremover selv står for kaffebrygning og brød.
7 personer meldte sig til aktiviteten, hvor de deltager på skift efter en plan som laves af Hans Jørn Lindeskov.
Der deltog 30 medlemmer til dette møde heraf 2 nye, som blev budt velkommen af den nye formand.
Sommerferieafslutning 19. juni 2019 på Jenners Dockside
På denne herlige sommerdag mødtes 32 medlemmer til frokost på Jenners Dockside, havnen, Køge. For at hygge sig sammen og ønske hinanden en god ferie.
Køges borgmester, Marie Stærke mødte op for at ønske klubbens medlemmer en god sommer.
Planlægningsmøde d.12. juni 2019 i Rådhusstræde.
Mødet omhandlede primært en planlægning af møder i 2. halvår 2019.
Indledningsvis fik vi en orientering om Hemingway klubbernes fremtidige aktiviteter (på landsplan).
Planlægning af fremtidige møder:
Deltagerne blev opdelt i 6 grupper.
Alle grupper fik til formål at foreslå 1 udemøde og derefter at prioritere 4 hjemmemøder.
Gruppernes forslag blev indsamlet, og der vil blive udsendt lister for, hvordan møderne skal tilrettelægges.
32 medlemmer deltog i mødet.
Møde d.5. juni 2019 – I fodsporet på Gunnar Christensens daglige gåtur
Turen på denne Grundlovsdag og valgdag foregik med Gunnar Christensen som naturguide på hans daglige vandretur i Strandskoven og langs kysten.
Vandreturen var en opfølgning på en tidligere tur, som blev gennemført i efteråret.
Møde d.29. maj 2019 i Rådhusstræde om sundhedsvæsenet i Danmark
ved tidl. hospitalsdirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen
Torben Mogensen har stor erfaring inden for sundhedsvæsenet. Han er uddannet narkoselæge og har været hospitalsdirektør, medlem af diverse udvalg, rådgiver, underviser og et kendt ansigt i debatten om sundhedssektoren.
Torben startede sit foredrag med at fortælle om den historiske udvikling. Fra 12 sengs stuer til behandlingstider hvor 14 dages indlæggelser i nogle tilfælde i dag er reduceret fra 14 dage til 1 dag.
Han gennemgik også udviklingen fra små til store (og færre) sygehuse. Specialiseringen inden for operationer og de opnåede løbende besparelser, som nu er blevet svære at realisere.
Torben talte også om Regionsetableringen og de nye Supersygehuse og det politiske spil om økonomien som præger hele udviklingen – og om rekrutteringsproblemerne for sygeplejersker generelt og lægemangelen i yderområderne.
Henvendt til HC klubben informerede han om at nye analyser viser, at sociale netværk betyder mere end f.eks. motion i forhold til et sundt helbred og langt liv
Fremtidens sundhedsvæsen blev gennemgået, hvor det nære sundhedsvæsen nu er målet for at afhjælpe kroniske sygdomme – og hvor styringen i fremtiden vil blive præget af prioritets spørgsmål qua højere levetidsalder og stigende priser på medicin og behandlingsformer til speciel kræftbehandling. Personlig medicinering på baggrund af gener bliver også en del af fremtiden
Torbens konklusion på udviklingen i det danske sundhedsvæsen er, at vi har et sundhedsvæsen i verdensklasse, men at hospitalerne kan blive endnu bedre ved at samarbejde med udenlandske hospitaler – specielt de amerikanske.
Torbens ligefremme kommunikation og store viden på området betød, at foredraget var meget givende. Alle medlemmer er gået hjem med større viden og nuanceret indsigt på området. Den store spørgelyst bekræftede medlemmernes personlige arrangement i foredraget
28 medlemmer deltog.
Møde d.23. maj 2019 i Rådhusstræde med foredrag om Tibet af Nils Thyssen.
Foredraget omhandlede en togtur fra Lanzhou i Kina til Lhasa i Tibet, som Niels havde deltaget i.
Turen kendes som “Tibet Ekspressen” eller “Himmelekspressen”.
Denne del af ruten var på cirka 2.000 km og næsten 1.000 km foregik i over 4.000 m.o.h.
Den højst placerede station vi var på, var i en højde af 5.028 m.o.h.
På turen krydsede vi 3 floders udspring: Brahmaputra, Mekong og Indus.
Toget er forsynet med ilt og er som sådan forseglet for at holde på ilten.
Togets 3 kategorier (pladser) rummer i alt over 900 passagerer.
I Lhasa – som har været Tibets hovedstad i mere end 1.200 år, fik vi indblik i klosterlivet, ligesom et besøg i Dalai Lamas palads (Portala) var på programmet.
Vi besøgte 2 klostre (Sera og Jokhang), ligesom en tur op til “Snake Lake” som ligger i 5.200 m.o.h.
Turen fortsatte med et besøg i byen Xian, hvor vi b.la. så Terrakotta hæren og den unikke ringmur omkring byen. Turens afslutning var i Beijing med den traditionelle “Peking-and” på menuen.
Efter kaffepausen havde Carsten Håkan et kort foredrag om en rundtur på Cuba, som han deltog i 1 2015.
Ud over et stemningsbillede fra turen fokuserede han på besøget af Hemingways tidligere hus, som nu er museum samt hans stamværtshus El Frodita i Havana.
24 medlemmer deltog i mødet som bragte os til fjerne og spændende egne af verden.
.
Møde d.15. maj 2019 i Rådhusstræde med Asbjørn Jensen
Asbjørn Jensen, som er med i HC Greve var inviteret for at holde foredraget “Kulturforskelle – en personlig fortælling om mennesker, lande og firmaer”
Asbjørn, som er uddannet ingeniør har været ansat i bl.a. Novo Nordisk i over 20 år. Han har rejst overalt i verden og boet i Brasilien og Kina i flere år.
Asbjørn startede med at præsentere sin konklusion på de overordnede kulturforskelle han har oplevet. Hans synspunkt er, at man kan opdele befolkningen i dele efter om de bor nord eller syd for München.
Kulturen mod nord karakteriserede han som ”Protestantisk Nordeuropæisk arbejdsmoral ” som er kendetegnet ved personligt ansvar, initiativ og professionalisme. Hvor medarbejdsmoralen mod syd blev karakteriseret som ”Manjana mentalitet” der er kendetegnet ved at chefer foregiver at vide alt, og at de ikke ønsker at have fingrene nede i det operationelle arbejde.
Asbjørn talte herefter om sin tid i Kina. Om overvågning fra Styrets side, forurening og kuller, som medførte at danske medarbejdere tog hjem. Han fortalte også om sin tid i Brasilien – om kriminalitet, skønheds kirurgiens betydning, og om sensuelle kvinders forsøg på erobringer af danske medarbejdere.
Asbjørn talte om udfordringerne omkring mad og spisevaner de forskellige steder i verden og om helbredsproblemer blandt udsendte medarbejdere som kulde, højdesyge, dengue feber, og madforgiftning.
Foredraget var meget personligt. Asbjørn har qua de mange rejser fået stor erfaring med de kulturforskelle som der findes i verden, og som er vigtige at tage bestik af, når man skal arbejde langt fra Danmark.
25 medlemmer var mødt op for at høre det spændende foredrag.
Møde d.8. maj 2019 i Rådhusstræde med foredrag om Værløse Tårnet mm af Mogens Houman.
Mogens Houman indledte med at forklare at flykontrol kan sidestilles med den funktion trafiklys udgør på landjorden. Dog foregår flytrafikken i flere niveauer.
Optagelsesbetingelserne til flyvelederuddannelsen:
Adgangskrav.
Studentereksamen med gode karakterer i dansk, matematik og engelsk
Helbredskrav.
Ud over Forsvarets basis helbredskrav, Skal du også kunne honorere uddannelsens særlige helbredskrav.
Øvrige krav.
Du er fyldt 18 år ved uddannelsesstart.
Du skal kunne sikkerhedsgodkendes.
Mogens Houman fortalte endvidere at 91% af kandiddaterne dumper.
De første kvindelige kandidater til civile flyveledere bestod eksamen i 72 og de første militære i 83.
Kontroltårnets historie.
- Hangar 5 blev bygget af Hærens flyvertropper 1935-38
- Udvidet af tyskerne i 1940 med operationscenter, faldskærmstørringstårn og senere kontroltårnet i 1942.
- Moderniseret af flyvevåbnet i 1953 med brandstation og faldskærmspakkeri.
- Lukket for flyvekontrol 1979.
- Nuværende tårn overtager flyvekontrollen 1979.
- Nuværende tårn lukker for flyvekontrollen 2004.
Europæisk luftrum en dag i 2018.
Et luftfartøj startede eller fløj ind i europæisk luftrum i gennemsnit hvert 3. sekund. Dette betyder, at 29.000 flyvninger gennemføres hver dag.
Der har været civil flyvekontrol siden 1936 og militær flyvekontrol siden 1950. Den civile flyvekontrol financieres af en ruteafgift.
Mogens Houman kiggede afslutningsvis i krystalkuglen:
Førerløse fly kan være en realitet fra omkring år 2030.
Førerløse fly kan spare flyselskaberne for omkring 220 milliarder hvert år.
Møde d.1. maj 2019 i Rådhusstræde med John Bern Nielsen
John Bern Nielsen var inviteret for at holde et foredrag med titlen At lykkes som pensionist.
John, som er med i HC i Greve, driver egen rådgivningsvirksomhed for større danske virksomheder omkring udvikling af mennesker. Han er medlem af forretningsudvalget i Selskabet for Fremtidsforskning og står bag lederkurset Timeout og er bestyrelsesmedlem i www.haengoddag.dk.
John startede med at fortælle om faserne i vor livscyclus, (sinuskurve, som alt menneskeskabt følger) – og den modsatrettede kurve, Lykkekurven.
Herefter fortalte han om tidsbegreber, og konstaterede at mennesket som udgangspunkt er i nuet 20% af tiden, og at fokus på åndedrætsøvelser var godt for at styrke det, at være mere tilstede i nuet. – og få mere ud af livet.
Fremtiden (og begrænsningerne i at forudsige denne) blev også diskuteret. Johns teori er, at den kan defineres som en vifte af muligheder man har – og som man selv skaber og har ansvar for. Virkeligheden har vi også selv ansvar for, da den dannes i vores eget hoved.
John foreslog at man som øvelse, prøvede at lave en liste over, hvad vi hver især var taknemmelig over.
Efter en kort pause gennemgik alle medlemmer en praktisk øvelse, som gik ud på dels at stille (forberedte) spørgsmål om tilværelsen til andre deltagere og selv svare på spørgsmål.
Til sidst blev vi opfordret til at lave en langsigtet plan for vores liv, med os selv i centrum. – En 6 trins model, bygget op med Analysefase, Livsværdier, Interessenter, Ledestjerne, At sætte mål og Udførelsesfasen. Modellen blev udleveret i en lille brochure til interesserede.
25 medlemmer var mødt op for at høre det meget inspirerende foredrag, hvor John med stor viden og erfaring gjorde os alle klogere på mulighederne for at skabe et godt liv i den 3. alder. Den praktiske øvelse, var samtidig en god anledning til at lære hinanden bedre at kende, og få alle til at tænke lidt mere over livets store spørgsmål.
Møde d.24. april 2019 i Rådhusstræde med Gunnar Christensen
Michael havde arrangeret et foredrag med titlen Grønlands historie med Gunnar Christensen.
Gunnar Christensen har i mange år været lærer i biologi og historie på Grønland, og har senere arrangeret ture med danske skoleelever til landet.
Foredraget blev indledt med oplysninger om betydningen af den afsmeltning som finder sted af Grønland, samt landets størrelse og strategiske betydning qua landets placering mod nord, hvor Polarhavet grænser til stormagterne.
Gunnar Christensen gennemgik herefter Grønlands historie fra 4.500 år før vor tidsregning frem til år 986, hvor Erik den Røde navngav Grønland.
Gunner Christensen fortalte om de forskellige bosætningers placering og levevilkår gennem årene.
Vi hørte om de store forskere, som har haft betydning for at forstå landet og befolkningen. Blandt andet Eske Villerslev, som har forsket i hvor de første beboere kom fra. Om Willy Damgaard som afdækkede udviklingen i vejret med hjælp af is boringer. – og om Minik Rosing, geolog og kunstner.
Gunner er en god fortæller, som har stor viden og indsigt, som han serverer med anekdoter og humor.
28 medlemmer var mødt op for at høre det spændende foredrag, som gjorde os alle klogere på landet.
Møde d.17. april 2019 med byvandring i Køge
Anders Hansen havde arrangeret en guidet byvandring med John Danielsen.
Vi mødtes på hjørnet af Ågade og Vestergade ved den gamle Gråbrødreklosters Kirkegård.
John Danielsen fortalte om byens oprindelse og åens store betydning gennem historien. Herefter gik turen af Vestergade med besøg i de gamle gårde, som strækker sig helt ud til åen.
Vi besøgte blandt andet. Jernstøberigården fra begyndelsen af 1830´erne, Garvergården og Kong Hans gård, hvorefter turen gik til den imponerende kælder under Køge Apotek, hvor vi foruden en historiske beretning fik en Apotekerdram.
Senere gik turen til Richters Gård i Vestergade, hvor vi fik flere Køgehistorier og sammen sluttede med en øl.
Under turen berettede John Danielsen om Køge industri gennem historien og han fortalte en masse anekdoter om byens personligheder gennem tiderne. – og hans personlige utilfredshed med mange af de ændringer som byen har gennemgået.
Turen som var begrænset til 25 personer, som alle fik en informativ formiddag som samtidig var meget fornøjelig pga., Johns viden og humoristiske fortællinger. Blandt medlemmerne var der var interesse for en opfølgende tur til andre områder i den historiske by.
Møde d.10. april 2019 i Rådhusstræde med Jan B. Poulsen.
Hans Birk havde arrangeret dette møde, hvor tidligere assisterende landsholdstræner Jan B. Poulsen præsenterede sit foredrag: EM 92 og lidt mere..
Jan Poulsen startede med at fortælle om sit liv og ikke mindst hans fodboldkarriere fra skoletiden og frem til sommeren 92.
Han stammer fra St. Heddinge, hvor han startede med at spille fodbold. Spillede senere i Rønne, samtidig med at han var soldat. Som sergent lærte han vigtigheden af disciplin. En lære han tog med sig i han som 30-årig startede som fodboldtræner i bl.a. Frem og Køge.
Jan fortalte herefter om tiden som assisterende landsholdstræner under Richard Møller Nielsen og ikke mindst anekdoter fra EM 92. – om træningen, de enkelte spillere og forholdet til pressen. Afsluttende med oplevelserne fra modtagelsen i København efter sejren.
Herefter fortalte Jan om et aktivt liv fra perioden efter EM 92, som landstræner i mange forskellige lande. Herunder Singapore og forskellige afrikanske lande. Samt hans arbejde i DBU.
Han har nået at besøge 125 lande.
Jan var en rigtig god fortæller. Han fortalte meget personligt om sine oplevelser, og var utrolig vidende om fodboldsporten. Både på banen og alt det vi som tilskuere ikke ser og hører.
23 medlemmer hørte det spændende foredrag.
Møde d.3. april 2019 i Rådhusstræde med borgmester Marie Stærke.
Michael havde arrangeret dette møde med besøg af Køges borgmester.
Marie Stærke startede mødet med at tale om Frivillige-aktiviteten i Køge, herunder Senior klubbernes betydning.
Da det offentliges betydning bliver stadig mindre i kommunen pga. blandt andet stram økonomi, fylder det frivilligt arbejde mere og mere. – Og for seniorklubberne vedkommende er de vigtige, da de har de stor positiv effekt på helbredet blandt de ældre.
Hun talte også generelt om medborgerskab/fællesskab, som hun finder meget vigtig.
Et Foreningernes hus har været diskuteret i byrådet, men bliver ikke realiseret, da der ikke er penge til det. I stedet for satses på deling af lokaler.
Marie Stærkes andet punkt havde fokus på byudviklingen. – Fra de oprindelige planer, som blev lagt i 1993 til i dag, samt visionerne for fremtiden. Af helt centrale faktorer for den positive udvikling nævnte hun Transportcenteret, Universitetshospitalet og den kommende togforbindelse fra Køge nord. Og ikke mindst strategiske jordopkøbs betydning gennem årene.
Efter en kort pause var der mulighed for at stille spørgsmål til borgmesteren. Et udpluk af spørgsmålene handlede om:
- Udviklingen i antallet af butikker (nye og lukkede)
- Parkeringsforhold
- Lystbådehavnens placering
- Den udbredte brug af rustfarven i det nye bybillede
- Det gamle Posthus fremtid
Mødet var meget positivt, grundet Marie Stærkes klare kommunikation og konkrete svar på de mange spørgsmål. – En unik mulighed for de 32 fremmødte medlemmer, for uformelt at komme direkte i kontakt med borgmesteren.
Møde d.27. marts 2019 i Vilhelm Lauritzen terminalen, Københavns Lufthavn
Jens havde arrangeret besøget i Vilhelm Lauritzens gamle terminal, hvor Flemming Jørgensen var rundviser.
Flemming Jørgensen har frem til 2016 været ansat i Københavns Lufthavn i 60 år, og arbejder der nu som pensionist. Han har gennem årene samlet historiske effekter, og hans viden om stedet er helt unik.
Vi startede besøget med at se en film om bygningens historie – fra starten i 1939 til i dag. Fokus var på flytningen i 1999 af terminalen til lufthavnens vestlige område. En strækning på 3,8 km, hvor 4.000 kvadratmeter, svarende til 2600 tons blev flyttet, hvorefter bygningen blev genopført sin oprindelige størrelse og arkitektur.
Terminalen bruges i dag til kontor og uddannelsescenter for personalet i Lufthavnen og til særlige arrangementer som f.eks. modtagelse af statsoverhoveder.
Senere var vi på rundvisning i terminalen og kontroltårnet.
Bygningen, som er tegnet af den berømte arkitekt, Wilhelm Lauritsen er imponerende og fremstår som et helt unikt stykke arkitektur.
Flemming Jørgen underholdt under rundvisningen med en masse sjove anekdoter fra de mange år, han havde arbejder i Lufthavnen.
Efter afslutning på besøget fortsatte hovedparten af med medlemmerne til Flyvergrillen for at spise frokost.
Deltagerantallet var begrænset til 25. Alle som var med, fik en rigtig god oplevelse. Bygningen er spændende og opleve – og rundviseren tryllebandt alle med sin viden, humor og veloplagte måde at præsentere stedet på.
Møde d.20. marts 2019 på Gammel Køgegård
Lars Steen havde arrangeret besøget hos Gammel Køgegård, hvor P.F. Collet var vært.
P.F. Collet bød velkommen i hovedbygningen, som han selv bor i sammen med sin hustru.
I det gamle bibliotek fortalte han om Gammel Køgegård historie, om familien Carlsen, og om virksomheden Carlsen Langes Legatstiftelse.
Gammel Køgegårds historie går helt tilbage til 1200-tallet, hvor det nævnes første gang. Stedet har igennem tiderne har været ejet af flere danske adelsslægter b.la. Krumpen, Basse, Bille og Skeel.
I 1776 blev det overtaget af familien Carlsen og i 1912 overgik hele godset til Carlsen-Langes Legatstiftelse – og det blev i 1964 fredet.
P.F. Collet fortalte herefter om udfordringerne med at opnå et positivt afkast på driften af de i alt 1100 hektarer land-og skovbrug sammen med de forpligtelser der samtidig skal opfyldes for at bevare stedet i god stand for eftertiden.
Selve Åsen, det område som gammel Køgegård ligger i besøges nu af ca.800.000 personer om året.
Herefter var det rundvisning i de historiske lokaler.
Senere besøgte vi Claras Kirkegård – også kaldet Grundtvigs Grav, som er et familiegravsted for Carlsen familien (inkl. Grundtvig). Vi fik i forbindelse med besøget mulighed for at komme ind i krypten.
Som afslutning besøgte nogle af medlemmerne den store Rododendronpark tæt på hovedbygningen.
Deltagerantallet, som var begrænset til 30, havde en indholdsrig formiddag. Mange som har gået forbi hovedbygningen gennem årene, fik via besøget mulighed for at se, hvad der gemte sig bag døre og vinduer – og historien bag stedet.
Møde d.13. marts 2019 i Rådhusstræde 10, Køge.
Temaet for dette møde var Samtalecafe, og det var det første møde klubben havde i de nye lokaler i Rådhuset 10.
Flytningen til nye, større lokalet var timet godt, idet 40 medlemmer deltog.
Wagn bød velkommen og fortalte lidt om klubbens knap et årige historie i Køge – og foranlediget af at mange af medlemmerne var helt nye, orienterede han også om klubbens oprindelige start, om idegrundlaget og udbredelse. Der er nu 11 klubber i alt – og 3 nye er ved at blive startet.
Michael orienterede om det praktiske omkring krav om tilmelding og afbud til hvert enkelt møde. Om planlægningsproceduren for nye arrangementer og om kørsel i forbindelse med eksterne ture.
Herefter blev medlemmerne bedt om at præsentere sig selv inkl. deres interesser. Grundet tidsnød nåede kun en del af de fremmødte at præsentere sig. Resten vil blive samlet op ved en senere lejlighed.
Under pausen blev alle fremmødte fotograferet således, at der kan udarbejdes en intern liste over alle medlemmer, så det bliver lettere for den enkelte at huske medlemmernes navne.
Møde d.7. marts 2019 hos IBM Kundecenter, Holte.
Innovationsdirektør Anders Quitzau var vært for dette møde hos IBM.
Kundecenteret indeholder præsentationer af de mange udviklingsprojekter som IBM arbejder med på
verdensplan.
Anders Quitzau gav os en rundvisning i centeret og præsenterede en række af de spændende områder, der
arbejdes med. Herunder:
Blockchain, hvor der i dag er 500 projekter i gang, hvoraf Mærsk og Walmart er nogle af de
største brugere
Internet of things, hvor data overføres fra censorer og registrerer hændelser, som der kan
handles på. En stor bruger er ISS. – Bruges også i blandt andet sport, hvor statistik kan danne
grundlag for strategi eller bruges af journalister
Watson, som er kunstig intelligens. – Vi fik en oversigt over udviklingen på området og
eksempler på brugen inden for sygdomsbehandling som sker på 200 hospitaler i udlandet, hvor
systemet kan foreslå behandlingsløsninger.
The Weather Company, som er verdens største vejrtjeneste – og er ejet af IBM.
Kvantecomputere, som er klar inden for 5-6 år.
Besøget sluttede med en frokost, som IBM også var vært for.
Uanset hvilken IT viden/forudsætninger man måtte have , var det et udbytterigt besøg, der gav et unikt
billede af hvor meget IT/data fylder nu og i fremtiden.
26 medlemmer deltog.
Møde i det Grønne Hus 27.02.2019
Hemingway Club Køge
Referat
Generalforsamling – 2019.02.27.
Dagsorden i følge vedtægterne – §8
Til stede var 28 medlemmer.
1. Valg af dirigent.
Dirigent blev Hans Birk Nielsen, som konstaterede at generalforsamlingen var lovlig.
2. Valg af referent.
Referent blev Nils Thyssen
3. Formandens beretning.
Beretningen var kort, men godt orienterende.
Kort fordi Hemingway Club Køge er "næsten" nystartet.
Beretningen indeholdt bla økonomi og lokaler, hvor vi mht lokaler kan se frem til et fast
tilholdssted i Rehabiliteringscentret ved Irma i Køge.
4. Fremlæggelse og godkendelse af regnskab.
Regnskab var udsendt til medlemmerne – og pengene står i banken!
Regnskab blev godkendt.
5. Behandling af indkomne forslag.
Det ene forslag der var indsendt, blev taget af bordet, idet forslaget vedrørte den tidligere situation i
december, hvor mødested var ukendt hvad angår 2019.
6. Fremlæggelse og godkendelse af budget, herunder fastsættelse af kontingent.
Budget var udsendt til medlemmerne.
Størrelse af kontingent blev godkendt, og vil blive taget op på de kommende generalforsamlinger.
Klubben skal ikke udvise store overskud, og derfor følges økonomien nøje fremover.
7. Valg til bestyrelsen.
Formand: Wagn Langebek
Kasserer: Hans Jørn Lindeskov
Sekretær: Michael Dehn
8. Valg af 2 suppleanter til bestyrelsen.
Ad frivillighedens vej valgtes Henning Hjalholt og Anton Pedersen
9. Valg af revisor.
Til revisor blev John Nybo genvalgt.
10. Eventuelt.
Potentielle nye medlemmer er altid velkomne til at overvære vores møder.
Det eneste krav er aldersmæssigt: +60 år, og man behøver ikke at være Køge borger.
Møde d.20. februar 2019 hos Bevaring Sjælland, Køge.
Nils havde arrangeret besøget, som havde lederen af Bevaring Sjælland, Simon Libbert Botfeldt som vært.
Bevaring Sjælland – Videncenter for Bevaring af Kulturarven er fondsejet og servicerer alle museer på Sjælland og Lolland Falster med konserveringsarbejde og rådgivning. – Foruden museer er kunderne også store erhvervsvirksomheder, kirker, Folketinget og private.
Lars L.B. fortale om de forskellige opgaver centeret varetager og vi fik en rundvisning i de forskellige afdelinger, som hver er specialiseret i et fagområde. Der er 5 fastansatte på centeret.
Vi så arbejdet med konservering af 2 rustninger fra 1500 hundrede tallet, som har tilhørt Herluf Trolle og hans bror Børge Trolle.
Besøget sluttede med en rundvisning af helt nye lokaler som er ved at stå klar til ibrugtagning.
25 medlemmer deltog i det interessante besøg, som gav indblik i en verden/område, som man normalt ikke har adgang til.
Møde d.13. februar 2019 hos Biogas i Solrød.
Hans Kirk havde arrangeret besøget, som havde Steen Danielsen som vært hos Biogas.
Ideen om et biogasanlæg opstod i 2008, da lugten fra tang generede beboerne omkring Køge Bugt. Da Solrød Kommune samtidig havde et ønske om at styrke den grønne omstilling opstod ideen om at etablere et biogasanlæg, som dels kunne anvende det opskyllede tang, men også udnytte organiske restprodukter og husdyrgødning til at producere grøn energi.
I forbindelse med implementering af Solrød Kommunes Klimaplan for Solrød Kommune 2010-2025, hvor målsætningen var at reducere CO2 udslippet med 55%, gik man i gang med etableringen af anlægget.
Steen Danielsen startede med at gennemgå de store globale omstillinger, vi står over for i forhold til bl.a. befolkningsvæksten, teknologi og miljøet.
Herefter fortalte han om etableringen af Biogas, visionerne for fremtiden hvor det er målet at biogas kan udnyttes i naturgasanlæg. Han gennemgik også udnyttelsesgraden af de forskellige affaldsstoffer som indgår i produktionen.
De største samarbejdspartnere er i dag KP Kelco som producere pektin og ligger tæt på – samt Chr. Hansen. (Fødevareingredienser).
Anlægget beskæftiger 4 medarbejdere. Pga. af automatisering er anlægget i drift 24 timer i døgnet.
Steen Danielsen sluttede besøget med en rundvisning for de 27 medlemmer (heraf 4 nye).
Besøget var udbytterigt og levede fuldt op til klubbens målsætning om, at vi alle skal være klogere når vi går hjem end da vi kom.
Møde d.6. februar 2019 i Det Grønne Hus.
Nils havde arrangeret et foredrag af Jacob Panton Kristiansen med emnet
Såret soldat – før under og efter
Jacob Panton Kristensen som i dag er veteran, har en mangeårig karriere i Hæren som oversergent, kampvogns kommandør og underviser ved Hærens Kamp- og Ildstøttecenter. Han har været udsendt til operationer i henholdsvis Kosovo, Irak og senest i Helmanprovinsen i Afghanistan (2012).
Jacob fortalte om de vilkår man under udstationering lever under i en kampvogn, om arbejdsdelingen og de forskellige ammunitionstyper. – Og om det pres som hviler på soldaterne kombineret med høje temperaturer og støv.
Jacob er blevet såret flere gange, og vi fik den dramatiske beretning om hans sidste mission i Helman, hvor han blev ramt af skud 4 gange. Desuden blev han ramt af granatsplinter og strejfet af kugler. Han var efterfølgende død i over 3 minutter efter forblødning, og han var indlagt i et halvt år.
Jacobs mål som soldat var at gøre en forskel, og han fik det derfor meget svært, da militæret ikke længere kunne bruge ham eller anerkendte hans indsats. Efter at have fundet sig selv satte han sig for at hjælpe veteranerne og han oprettede ”Veteranskytterne”. Desuden kastede han sig over politik og stiller nu op som Folketingskandidat.
Jacobs foredrag var utrolig spændende. Man blev opslugt af hans beretninger, som kom hele vejen rundt om ham som professionel soldat, familiefar og iværksætter.
En beretning om en sand helt, som gjorde et stort indtryk på de 28 medlemmer som hørte det.
Møde d.30. januar 2019 os HB Køge.
John havde arrangeret et besøg hos HB Køge, hvor adm. direktør og sportsdirektør Per Rud var vært for
Hemingway Klubben med præsentation af klubben samt det store byggeprojekt. – Et udviklingsprojekt som
skal resultere i et helt nyt stadion, Køge Idrætspark, som skal stå klar i 2021. Det bliver et lukket stadion
med plads til 6.000 tilskuere og 200 virksomheder.
Per Rud gav et billede af klubben økonomiske situation og strategi: Der omsættes for 16 mio.kr om året og
lønningerne udgør 10 mio. kr. For at dække driftsunderskuddet skal der hvert år sælges spillere for 3.
mio.kr. Klubben køber ikke selv spillere, da strategien er selv at udvikle dem blandt de ca. 4000
medlemmer. Ca.50 % af klubbens udgifter går til trænere som bl.a. tæller 6 fuldtidsansatte og 6
deltidstrænere. Klubben har rigtig mange frivillige tilknyttet.
Målet for HB Køge er at komme i Superligaen, og ifølge Per Rud skal ved hjælp af det at det store bygge-
udviklingsprojekt som skal mange doble sponsorindtægterne kombineret med fortsat talentpleje.
Strategien eller klubbens DNA er fortsat ”hellere at være fattig end sælge sin sjæl til en rig ejer”.
Per Rud viste tegningerne af det kommende stadium og fortalte om de forskellige faser i byggeplanerne og
økonomien.
Om få uger indvies en tribune med 1026 siddepladser og selve banen, som bliver en opvarmet
kunststofbage efter gældende FIFA-regler. Omkostninger til tribune og bane løber op i over 30 mio.kr.
Per Rud fortalte også om samarbejdet med 31 sjællandske klubber og det internationale samarbejde med
Capelli Sport, som har en mindre ejerandel af klubben.
Vi sluttede besøget med at se byggepladsen – og vi fik lov til at gå på den nye bane.
Besøget har meget udbytterigt, uanset man er fodboldinteresseret elle ej.
Arrangementet havde deltagerrekord med 26 medlemmer. – Heraf mange nye, efter en god omtale af
Hemingway Klubben i Lørdagsavisen.
Møde d.23. januar 2019 i ”Det Grønne Hus”, Køge.
Dette møde, var det første som fandt sted i Det Grønne Hus i Vestergade i Køge. Stedet bliver fremover ramme for klubbens møder.
Klubbens formand Wagn Langebek som er fhv. pilot, præsenterede opklaringsarbejdet af et voldsomt flystyrt, som fandt sted for 10 år siden.
Flyet, AF 447 med 228 passagerer og besætningsmedlemmer styrtede ned på sin rute mellem Rio de Janeiro og Paris, ca.4 timer efter start, hvor man tabte signalet fra flyet.
Wagn startede sin præsentation med at gennemgå basisviden omkring flyvning. Herunder Venturirør,
Pitotrør og Bernaulli Ligningen, så vi forstod baggrunden for et flys opdrift, hastighed og årsag til evt. Stall.
Det var udfordrende stof, men meget afgørende for at forstå den efterfølgende gennemgang af årsager til styrtet. (og om flyvning i det hele taget)
Efter den teoretiske del anvendte Wagn videoen ”Final Report of AF 447” Følg dette link:
https://youtu.be/sBzTjuRFCao
Opklaringsarbejdet stod på i flere år. Vragdele blev fundet efter få dage, men de sorte boxe blev først fundet et par år efter styrtet.
Hovedårsagerne til flystyrtet var følgende:
AF 447 kom ind et voldsomt uvejr og Pitotrørene (som skulle have været udskiftet) frøs til, hvorefter alle flyets automatiske systemer et efter et satte ud. Piloten greb for sent ind med manuel flyvning – og manglende træning og over load af information medførte kaos på flydækket inden det styrtede.
Wagn præciserede de mulige negative konsekvenser af en udviklig hvor automatikken tager mere og mere over. (og det kan jo godt overføres til andet end flyvning).
17 medlemmer var mødt op til den spændende præsentation.
Møde d.16. januar 2019 på Sjællands Universitetshospital, Køge.
Årets første møde fandt sted på Sjællands Universitetshospital, Køge hvor Teknisk driftsdirektør Johnny Petersen var vært for en præsentation af sygehuset med fokus på det store 4 mia.kr. store udviklingsprojekt: Projekt Universitetshospital, Køge om skal stå klar i 2024.
Hospitalet, som dækker 820.000 borgere i 17 kommuner, skal udbygges til 190.00 kvadratmeter i 7 etager, hvoraf 110.000 er nybyggeri – således, at antal sengepladser 3 dobles og antallet af medarbejdere øges fra 1.600 til ca. 5.000.
Johnny Petersen gennemgik hospitalets nuværende værdisæt og den transformation de nuværende strukturer og processer skal igennem i forbindelse med byggeriet. Patienterne vil fremover få enestuer og al undersøgelser og behandling foregår på stuerne. Ingen afdelinger ”ejer” fremover en fysisk placering og alt udstyr rekvireres i forhold til den aktuelle behandling af patienten.
Et gigantisk Change management projekt, da ændringer forplanter sig i helt ud i de forskellige kommuner.
Johnny informerede også om start af en læge uddannelse som starter 1.februar, om samarbejdet med Københavns Universitet, om professorater der forventes udvidet fra 20 til 50.
Det var en meget spændende gennemgang af et imponerende projekt.
15 medlemmer var mødt op til mødet.
Møde d.28. november 2018 på Sandmarksbo – Selskabslokalet
Mødets emne var slægtsforskning , og blev præsenteret af vores medlem Jens Dehn.
Jens har arbejdet med programmet MyHerritage.dk som blev gennemgået.
Der findes en gratis version, men hvis man ønsker at benytte alle faciliteter, er prisen ca. 3.000 kr./år.
Baseret på de oplysninger brugeren lægger ind på sit stamtræ, modtager brugeren automatisk nye eller supplerende oplysninger, så det løbende udbygges.
Jens gennemgik hans eget stamtræ, som starter tilbage til hans tipoldefar. Han har pt.ca. 2000 navne i træet. Vi fik desuden eksempler på fejl, som man som bruger bør være opmærksom på, når nye oplysninger uploades.
Afledt at oplysninger fra stamtræet om et familiemedlems død i et skibsforlis i 1969, gennemgik Jens forløbet med at finde oplysninger om ulykken. Dette skete gennem kontakt til Biblioteksvagten.dk og det lokale bibliotek, som fremskaffede kopier af blandt andet avisartikler.
15 medlemmer var mødt op for at høre om dette spændende emne.
Jens har suppleret præsentationen med disse links:
https://www.sa.dk/da/brug-arkivet/arkivalieronline-se-originale-dokumenter-paa-nettet/
https://www.danishfamilysearch.dk/
https://odensedatabasen.dk/avanceret
https://www.kbharkiv.dk/sog-i-arkivet/kilder-pa-nettet/politiets-registerblade
https://www.slaegtogdata.dk/aktuelt
https://www.biblioteksvagten.dk/
Møde 21. november 2018
Grønland v/Gunnar Christensen
Sandmarksbo, den 21. november 2018.
14 deltagere.
GC gav en interessant og humoristisk skildring af sin tid som lærer i Grønland.
GC var lærer deroppe i perioden 1970-1982.
Først 2 år i Aasiaat, derefter 4 år i udstedet Kangaamiut og sidst igen i Aasiaat i 6 år.
Skildringerne kan bedst karakteriseres som oplevelser og skrøner primært fra Kangaamiut, og berørte vigtige begivenheder som fødsel, død og præsentation af musik og moderne malerkunst for indbyggerne.
Alt i alt en meget fin præsentation af livet i et udsted.
Kangaamiut havde på det tidspunkt ca 700 indbyggere.
Møde 14. november 2018
EU mærkningsordninger
v/Nils Thyssen
En gennemgang af en række typiske og meget brugte mærkninger.
Emnet blev opdelt i kategorier:
- Mærker som er af oplysende og informerende karakter, og
- Mærker, hvor brugen er omfattet af lovgivning.
I kategori 1 var der speciel fokus på mærker som anvendes i DK og derfor vil være synlige på produkter indenfor bl.a. trafik, fødevarer og forbrugersikkerhed.
I kategori 2 var udgangspunktet CE mærkning af produkter, hvor der i dag er mere end 20 produktområder der kræver denne mærkning for at opnå en lovlig og uproblematisk adgang til det indre marked.
CE mærkning af produkter tog sin begyndelse i starten af 90´erne og har som nævnt indflydelse på mere end 20 produktområder som fx legetøj, byggevarer, maskiner, medicinsk udstyr og el-artikler.
Mærkningsordningerne er gældende for fabrikanter og deres leverandører world-wide, ligesom også importører skal være opmærksomme på regelsættene inden et givet produkt markedsføres og sælges i EU.
CE mærkning kræver for det meste at fabrikant og/eller importør er i besiddelse af den nødvendige dokumentation i mindst 10 år efter stop af markedsføring og salg.
Er produktet omfattet af CE mærknings reglerne, vil undladelse af mærkning være lig med et produkt som det er ulovligt at sælge og anvende.
Vil du vide mere – så prøv disse hjemmesider:
* www.ds.dk (Dansk Standard) som har kortfattede beskrivelser
* Søg på Google: eur-lex som er en af kommissionens hjemmesider.
* www.nilsthyssen.dk
Møde d.7.november 2018 på Sandmarksbo – Selskabslokalet
Mødets emne var ”Hvilke bøger læser modne mænd”, og blev præsenteret af Carsten.
Med mere end 35 års erfaring i bogbranchen, kom han med sit bud på følgende temaer:
- Hvorfor læse bøger?
- Hvor meget læser vi?
- Hvilke genrer læser mænd?
- Præsentation af række forfatterskaber og titler inden for forskellige genrer
- En gennemgang af hvor bøgerne findes
Målet med præsentationen var at give et overblik og tips til læsning. Samt at motivere medlemmerne til at genoptage eller starte med at læse bøger.
!3 medlemmer ar mødt op til mødet.
Møde d.31.oktober i Kjøge Mini-By
Formanden for Lauget i Kjøge Mini-By, Claus Philipsen bød 11 medlemmer af Hemingway klubben velkommen kl.13.00.
Vi startede med en rundvisning i værkstederne, som totalt beskæftiger ca.140 frivillige medarbejdere og som færdiggør ca. 25 nye huse på årsbasis. Vi fik en gennemgang af teglstensproduktionen og så de andre forskellige afdelinger som er fagopdelte.
Herefter fik vi en rundvisning i minibyens gader og stræder, hvor Claus supplerede med fortællinger om projektets historie.
Vi sluttede af i minibyens helt nye Besøgscenter, som blev indviet i uge 42. Her gav Claus os forskellige sjove tal på antallet af Køges indbyggere, værtshuse og købmænd mv. i 1865, som er det årstal hele minibyen arkitektur er baseret på.
Vi sluttede arrangementet efter et par timers spændende besøg.
Møde d.24.oktober 2018 på Kastellet
10 mænd tog turen til Kastellet i København.
Vagn havde arrangeret en rundvisning, som blev ledet af Kastellets guide Flemming Seir Eriksen.
Det blev en spændende tur på 1½ time, hvor vi hørte om Kastellets historie. Kom forbi Kastel Kirken. Besøgte Den gamle arrest, hvor vi var inde i Struensees celle. Senere besøgte vi Krudttårn 1, der fungerede som fængsel fra begyndelsen af 1800-tallet.
Besøget sluttede med besøg i en mandskabsstue, hvor vi fik et indtryk, af hvordan officererne var indkvarteret.
Undervejs fik vi fortalt en del historiske anekdoter af den veloplagte guide.
Møde 1 på Sandmarksbo den 11. april 2018 klokken 09.30 til 11.30.