Møde nr 10 – Hemingway Club 2 AFLYST PÅ GRUND AF CORONA
Tirsdag den 12. januar 2021 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
Afdelingsleder Esben Aarslev, Nordsjællands Museum, står for mange af de arkæologiske udgravninger i Hillerød. Dem er der blevet flere af de senere år i kølvandet på de mange nye anlægsprojekter i Hillerød.
Esben Aarslev har tidligere holdt foredrag om “Døde mennesker, der graves op af jorden fra gamle gravpladser”, ligesom Nordsjællands museum i vinterferien afholdt aktivitetsoplevelser for bl.a. skolebørn om “Grumme skæbner” i vores fortid.
Esben Aarslev vil ved arrangementet i Hemmingway Club2 sætte fokus på den formelle ramme for udgravningerne, og han vil tage fat i områder i Hillerød, hvor de arkæologiske udgravninger har afsløret spændende aktiviteter i fortiden.
Lille dragtsmykke af form som en hest eller drage. Fundet på Smørkilde Bakke, Hillerød.
Møde nr 9 – Hemingway Club 2 AFLYST pga corona restriktioner.
Ny dato: 2. halvdel af 2021
Tirsdag den 22. december 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød.
Fra “Luftkaptajn til Skibskaptajn” v/Finn Sylvest Jensen
Finn Sylvest Jensen fortæller om en fattig men god barndom i Hillerød og Hørsholm, om tiden som caddie i Rungsted Golfklub igennem 9 år. Jobbet som caddie førte også til at Finn blandt andet har haft fornøjelsen af at være caddie for Dronning Alexandrine og Prins Bertil fra Sverige. 18 år gammel bliver han pilot i flyvevåbnet og er her i 10 år, de sidste 5 som instruktør for nye piloter. Forlod flyvevåbnet til fordel for et job som pilot i den civile luftfart, som blev til ca. 32 år og heraf de 25 i Sterling Airways, ejet af Tjæreborg præsten. Finn Sylvest Jensen sluttede sit flyverliv med 4 år i Taiwan som chefinstruktør i EVA AIR.
Møde nr 8 – Hemingway Club 2 AFLYST pga corona restriktioner.
Ny dato: tirsdag den 18.5.2021
Tirsdag den 8. december 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
Krig, forbrydelser, fangeskab og flugt
Tidligt om morgenen den 8. december 1941 iværksatte Japan samtidige angreb på den britiske kronkoloni Hong Kong, Singapore, Filippinerne, Malaysia og den amerikanske flådebase på Pearl Harbor. I Hong Kong boede en del danskere, mest handelsmænd og søfolk, flere med ægtefælle og børn.
En lille håndfuld af dem meldte sig til Hong Kongs hjemmeværn. Om aftenen den 7. december trak de i britisk militæruniform, kyssede konen farvel og blev de næste 18 dage involveret i voldsomme kampe. Første juledag var det slut. Hong Kong overgav sig.
Tre danskere mistede livet, to flygtede under vanvittigt dramatiske forhold, seks kom til at tilbringe resten af krigen i japansk krigsfangeskab.
Tidligere kriminalinspektør Frode Z. Olsen fortæller historien på baggrund af sin dokumentarbog ”Ikke en jordisk chance”, der udkom i 2016 som en markering af 75 året for de dramatiske dage i Hong Kong. Bogen udkom på engelsk i 2020.
Berlingske, 22. november 2013
Møde nr 7 – Hemingway Club 2 AFLYST pga. corona restriktioner.
Ny dato: Tirsdag den 4.5.2021
Tirsdag den 24. november 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
Forfatter, samfundsdebattør og lektor emeritus ved RUC, Henrik Jensen
Med sin historiske indfaldsvinkel kaster Henrik Jensen sig ivrigt over en række emner i samfundet, der vedrører os alle, som vores identitet, vores kultur og vores samfundsudvikling.
Med tilsætning fra hans tanker og analyser i nogle af hans mange bøger, bl.a bogen om det ordentlige menneske og den helt nye “Efter Gud”, vil Henrik Jensen ved sit foredrag, se på balancen mellem pligt og rettigheder og den udvikling der er sket og hvordan påvirker det forholdet mellem ret og uret.
Særligt vil foredraget tage fokus på perioden efter 2. Verdenskrig for 75 år siden, hvor vores verden forandrede sig efter befrielsen, og hvordan det så er gået siden.
Møde nr 6 – Hemingway Club 2 AFLYST pga. corona restriktioner.
Ny dato: Tirsdag den 30.4.2021
Tirsdag den 10. november 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
“Danmarks smukkeste sømil” v/ Finn Sylvest Jensen
Finn Sylvest Jensen – mangeårig skipper kommer og fortæller om sejlads på Slotssøen igennem tiderne. Men det er også et historisk foredrag bl.a. om Birgitte Gøye og Herluf Trolle, der byggede det første slot. Frederik 2., der byttede med Trolle og om Chr.4, der blev født på det gamle slot og byggede det nye i perioden 1601 – 1623.
Andre historiske nedslagspunkter er Frederik 7. og Grevinde Danner og branden i 1859. Og turen går selvfølgelig også til Barokhaven, der er anlagt af Frederik den 4. i 1723. Der fortælles om Barokhaven anlagt af Frederik 4. i 1723.
Ved hjælp af 90 billeder kommer vi med på sejlturen, hvor vi kommer til at høre om de steder, den lille båd sejler forbi. Selve færgen og rederiet skal vi selvfølgelig også høre mere om.
Vi vil på turen blive klogere på færgen, Slotssøen, og Hillerøds historie. Et must for enhver Hillerød borger, der vil gerne vil have et dybere kendskab til byens spændende historie. Og har du ikke allerede været på sejlturen, vil du med garanti blive inspireret til det.
Møde nr 5 – Hemingway Club 2 AFLYST pga. corona restriktioner.
. Ny dato: Tirsdag den 12. januar 2021
Tirsdag den 27. oktober 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
Afdelingsleder Esben Aarslev, Nordsjællands Museum, står for mange af de arkæologiske udgravninger i Hillerød. Dem er der blevet flere af de senere år i kølvandet på de mange nye anlægsprojekter i Hillerød.
Esben Aarslev har tidligere holdt foredrag om “Døde mennesker, der graves op af jorden fra gamle gravpladser”, ligesom Nordsjællands museum i vinterferien afholdt aktivitetsoplevelser for bl.a. skolebørn om “Grumme skæbner” i vores fortid.
Esben Aarslev vil ved arrangementet i Hemmingway Club2 sætte fokus på den formelle ramme for udgravningerne, og han vil tage fat i områder i Hillerød, hvor de arkæologiske udgravninger har afsløret spændende aktiviteter i fortiden.
Lille dragtsmykke af form som en hest eller drage. Fundet på Smørkilde Bakke, Hillerød.
Tirsdag den 13. oktober 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
“Hvordan skal Hillerød udvikle sig de kommende år?”
v/ Dan Riise (V), formand for arkitektur, byplan og trafikudvalget. Hen over de næste 10 år forventes en stor befolkningstilvækst på op mod 10.000 nye borgere i kommunen. Det vil byde på udfordringer på en lang række områder.
Der er mange initiativer i gang. Ullerødbyen, Møllebro, Favrholm, Supersygehus, Hillerød Station, og ikke mindst mange ejendomsprojekter i selve bymidten. De trafikale forhold og bevaring af eksisterende bygninger hører også med i billedet.
Er der hjælp at hente i ny teknologi – kommunen arbejder med projektet “Smart City”, som vi også vil komme til at høre om.
Alt i alt en række spændende områder, som vil komme til at præge vores hverdag i de kommende år. Alt dette og mere til vil Dan Riise komme ind på i sit foredrag.
Møde nr 3 – Hemingway Club 2
Tirsdag den 29. september 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
Forfatteren der så rødt……
af Preben Etwil
Martin Andersen Nexø (1869-1954) var bl.a. forfatter til romanværkerne Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn.
Preben Etwil vil i ord og billeder fortælle om almuens og arbejdsklassens leve- og livsvilkår omkring slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet med baggrund i Martin Andersen Nexøs romaner og fortællinger.
Det der kendetegnede Martin Andersen Nexø mest, var, at han var rasende over den store fattigdom, og det slavesind, der fulgte i kølvandet på denne nedværdigelse. Han var ligefrem fortørnet og indigneret over, at store dele af den fattige almuebefolkning i deres slavesind indordnede sig lydigt under, at de kun var sat i verden for at slide i deres eget ansigts sved for andre, og at de hverken kunne eller ville sætte sig op mod tingenes sande tilstand, der var indstiftet af Gud.
Om Preben Etwil :
Preben Etwil er formand for Hemingway Club 3 i Rudersdal, og har bl.a. undervist som ekstern lektor på SAXO-Instituttet i modernitet og kulturkonflikter. Preben Etwil er udlært kleinsmed og cand.polit., og var før sin pensionering kontorchef i Danmarks Statistik.
Se mere på hans hjemmeside: www.etwil.com
Møde nr 2 – Hemingway Club 2
Onsdag den 16. september 2020 kl 09:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
”Anekdoter fra isen fortalt ved Det Runde Bord”
v/polarforsker Henrik Højmark Thomsen
Henrik Højmark Thomsen er polarforsker og medlem af Eventyrernes Klub. Han har i over 20 år fløjet hen over og trasket igennem de store ødemarker af is i Grønland og Antarktis. Denne aften vil han fortælle anekdoter fra et langt arbejdsliv på isen. Det er historier, som er blevet fortalt ved det legendariske Runde Bord i Eventyrernes Klub, og Henrik vil også løfte lidt af sløret for, hvad der foregår i denne klub, som blev stiftet af polarforskeren Peter Freuchen i 1938.
Henrik Højmark Thomsen er født i 1953 og er uddannet som isforsker ved Københavns Universitet. Han har deltaget i 29 videnskabelige ekspeditioner på Indlandsisen i Grønland, to ekspeditioner til iskapper i Island og én ekspedition til Antarktis. Han har været konsulent for radio og TV i forbindelse med polarprogrammer og har varetaget kontakten mellem forskningsverdenen og Forsvaret som Videnskabelig Forbindelsesofficer for Grønland ved Dansk Polar Center. Der ud over har han rejst i hele Europa, Svalbard, New Zealand, Australien samt mange andre lande i Afrika, Asien, Nordamerika og Sydamerika.
Møde nr 1 – Hemingway Club 2
Tirsdag den 1. september 2020 kl 9:30, Hillerød Stadion, Selskovvej 76, Hillerød
Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej
Peer Kaae har som en af de første fået eksklusiv adgang til Landsarkivets enorme samling af hemmeligstemplet materiale fra sagen og bygger sin historie på tekniske spor, vidneforklaringer og politirapporter, som ikke tidligere har været tilgængelige. Hændelserne på morddagen dokumenteres minutiøst, og sporene følges ud i den tåge af rygter og konspirationsteorier, som politiets efterforskere siden forsøgte at trænge gennem. Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej er en efterforskningsrejse gennem Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssag. Det er en rejse, som både forfølger alle sporene, både blandt modstandsbevægelsens mænd og i det myrdede ægtepar Jacobsens omgangskreds. Fortællingen vrimler med mistænkte og motiver, men kun én morder – som gik fri.
Hør hele historien om, hvordan Peer Kaae kom frem til en overraskende og simpel løsningsteori på århundredets mordgåde – underbygget af eksklusive fotos fra politiets arkiver og en omfattende privat efterforskning, der tog over 20 år. Efterfølgende stiller Peer Kaae gerne op til debat.
“Dobbeltmordet på Frederiksberg” ligger på bestsellerlisten og anmelderne roser den til skyerne
**** overlegen opsummering af århundredets dobbeltmord, Jyllandsposten
**** dramatik for alle pengene, BerlingskeTidende