16.08.2022
Samtalesalon – efterårsprogram

Vi starter efterårssæsonen med et møde, hvor der bliver tid til indbyrdes dialog og til at lære hinanden bedre at kende. Vi har optaget nogle nye medlemmer, – og der er sikkert en del, der kan berette om oplevelser i løbet af sommeren.
23.08.2022
Lyden fra ungdomsoprøret
Dansk Beat fra 1967 – 1971.
Vi får en musikalsk tidsrejse med John Nørskov Hansen fra dengang han selv var ung. Psykedelisk og politisk musik, der fanger stemningen af oprør og omvæltning, der ændrede tiden og os.
30.08.2022
Naturgassen i Danmark
Vores medlem Uffe Bundgaard-Jørgensen var de 5 regionale naturgas selskabers chefforhandler da naturgassen blev rullet ud i Danmark og var i 15 år formand for det danske Energitilsyn.
Uffe vil dykke lidt ned i, hvordan Naturgas projektet blev en realitet, og hvordan forhandlingerne forgik. Vi får historien fra 70-ernes olie-krise og de bil-frie søndage, hvor Nordsøens naturgas-reserver skulle udnyttes, for at vi kunne blive uafhængige af den ”sorte olie” og Mellemøstens diktatorer – frem til i dag, hvor naturgassen skal afvikles, for at vi kan blive uafhængige af et væmmeligt fossilt brændstof og en diktator i Rusland.

06.09.2022
Frihedsmuseet
Vi besøger Frihedsmuseet ved Kastellet. Efter at være nedbrændt 2013 er museet nu opført i helt ny form, som har fået megen ros. Vi starter med at samles i den tilknyttede cafe til kaffe og croissant. Her vil vores medlem, Henrik Højgaard, som er historiker, introducere museet og give indblik i de problemstillinger, der knytter sig til samarbejdspolitik og modstandskamp. Det, der gik forud (Danmarks neutralitetspolitik og fravalg af oprustning) er også skelsættende. Efterkrigstidens retsopgør og betydningen for vores selvopfattelse og udenrigspolitik vil også blive skitseret.
Efter Henriks gennemgang besøger vi museet, hvor man frit kan vælge fokus.
Bemærk: Mødet i cafeen starter klokken 09.30. Museumsbesøget kan vare så længe, man lyster.

13.09.2022
100 år med Niels Bohr – og to kvanterevolutioner
Klubben får besøg af John Renner Hansen, tidligere dekan for det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som vil fortælle om Niels Bohr og Niels Bohr Instituttet.
Som videnskabsmand gav Niels Bohr os kvantefysikken, et nyt ståsted, hvor fra verden i den grad blev flyttet.
Gennem det 20. århundrede blev kvantefænomener en uundværlig del af den vestlige verdens dagligdag, med fx lasere og transistorer bygget ind i næsten alting.
Denne såkaldte kvanterevolution er på vej ind i sin anden fase, hvor ubrydelig kvantekrypteret kommunikation og kvantecomputere inden længe igen vil ændre den måde, vi udvikler samfundet på. Niels Bohrs måde at anskue videnskabens rolle og ansvar er derfor lige så vigtig i dag, som den var i 1950, da han skrev sit brev om en åben verden til FN.
Foredraget vil tage udgangspunkt i Niels Bohrs tidlige arbejder frem mod nobelprisen, og rummer derefter nogle af hovedpunkterne af kvantemekanikkens udvikling, Niels Bohr som leder og privatperson i krig og fred, frem til i dag, hvor hypotesen ”om 100 år er alting glemt” definitivt er aflivet.
20.09.2022
Epedemier – historiens store dræbere
Vi får besøg af Nils Strandberg Pedersen, som fra 1998 til 2016 var administrerende direktør på Statens Serum Institut.
Han stod i spidsen for at styrke forskningen, og modernisere og udvikle instituttets opgave med at forebygge og bekæmpe smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler.
SSI er i dag inden for sine arbejdsområder en af de førende institutioner i verden.
Nils Strandbergs foredrag vil fokusere på historiens store epidemier.
Stigningen i befolkningens levealder i Europa de seneste 150 år skyldes væsentligst faldet i dødeligheden af infektionssygdomme. Det er lykkedes at stoppe de store pandemier som pest, kolera og kopper. Samtidig er tuberkulosen, der var hyppigste dødsårsag, nu under kontrol.
Spektret af infektionssygdomme er ikke stabilt. Senest har COVID-epidemien forårsaget flere end 6 millioner dødsfald.
27.09.2022
Hemingway og Spain
Roberta Kettel fra Blixen klubben mandag fortæller om Hemingways store kærlighed og støtte til Spanien, som han betragtede som sit andet hjem, og som inspirerede til hans måske mest kendte bog ”Hvem ringer klokkerne for?”
Endvidere gennemgås Hemingways deltagelse i 4 krige, hans 4 ægteskaber, forfatterskabet i øvrigt samt rejserne/ophold i Paris.

04.10.2022
Hemingway Filmklub
i Gentofte Kino
Casablanca
Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942, der foregår under 2. verdenskrig i Casablanca i Marokko, der styres af den Nazitysklands-allierede Vichy-regering i Frankrig. Filmen er instrueret af Michael Curtiz og hovedrollerne spilles af Humphrey Bogart som Rick Blaine og Ingrid Bergman som Ilsa Lund. Den fokuserer på Ricks konflikt mellem kærlighed og moral: Han må vælge mellem sin kærlighed til Ilsa og sit behov for at gøre det rigtige ved at hjælpe hendes mand, modstandshelten Victor Laszlo, med at flygte fra Casablanca for at fortsætte kampen mod nazisterne.
Filmen blev øjeblikkeligt en succes og har været populær lige siden. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske præstationer, kemien mellem de to hovedrolleindehavere, karakterernes dybde, den stramme instruktion, det blændende manuskript og filmens emotionelle effekt som helhed.
11.10.2022
Rusland og Ukraine – konflikt og perspektiver
Vi får besøg af Claus Mathiesen, som er studielektor ved Institut for Sprog og Kultur ved Forsvarsakademiet.
Han har bl. a. været forsvarsattache i Polen og Ukraine og er uddannet cand. mag. i russisk og polsk samt sprogofficer.
Han vil med sin store viden gøre os klogere på baggrunden for krigsførelsen i Ukraine samt den aktuelle situation i området.

18.10.2022
Immunsystemet og cellen, der gør det muligt
Livet er betinget af, at et astronomisk antal usandsynligt komplicerede processer forløber fejlfrit
Vores medlem Blørn Asser Hansen, som er pensioneret kirurg, vil gennem en række simple billeder og fortællinger, der får lov at udvikle sig langsomt, beskrive de mest basale forhold vedrørende cellen og immunsystemet.

01.11.2022
Den kristne fundamentalisme i USA.
Dens indhold og politiske betydning
i dagens USA.
Vores medlem Egon Clausen er vokset op i et fundamentalistisk miljø, så han kender den kristne fundamentalisme indefra. I 2002 rejste han til Texas for at møde den ægte vare. Han slog sig ned i en lille by i det såkaldte “bibelbælte,” og har senere skrevet en bog og lavet TV-programmer om de amerikanske fundamentalister, der har stor politisk indflydelse i dagens USA.
08,11.2022
Mediernes magt
Vi får besøg af Michael Christiansen. Michael har et imponerende CV. Han er uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet i 1970, og var i mange år embedsmand på Borgen. Senest som departementschef i Forsvarsministeriet.
I 1992 ville han hellere de skrå brædder.
I perioden frem til 2008 var Michael direktør for Det kongelige Teater. Efterfølgende var han bestyrelsesformand for Danmarks Radio. Den rolle havde han frem til 2019.
I dag har Michael forskellige bestyrelsesposter, herunder for Jazzhus Montmartre.
Michael Christiansen blev udnævnt til Storkorsridder af Dannebrogsordenen i 2015. Og han har Dannebrogordenens Hæderstegn.
Han har selv sat temaet for denne tirsdag, og har lovet at komme med friske eksempler på mediernes magt.
Senere arrangementer:

Copenhagen Hill
Frokost
Amager Forbrænding
Vi får en unik mulighed til at besøge Amager skibakke (se udsigten på billedet) uden at skulle have ski på for at komme ned igen.
Komplekset er designet af Bjarke Ingels (BIG), og hans bror driver skibakken, klatrevæggen og de 2 tilhørende restauranter og forretning med sportsbeklædning. Han vil fortælle om anlæggets historie og grund-ide, og lidt om selve opførelsen.
Vi arbejder på at få arrangeret en frokost i restauranten efter besøget på skibakken.
Efterfølgende er der mulighed for rundvisning på forbrændingsanlægget. Her kan man kun tage 25 gæster ad gangen, så er vi mange der vil have rundvisningen kan vi forhåbentlig blive delt i to hold.

Besøg på Hotel- og Restaurantskolen med efterfølgende frokost
Hotel- og Restaurantskolen uddanner fremtidens håndværkere inden for mad, måltider og værtskab til at gøre en meningsfuld forskel, både i deres egne arbejdsliv og for samfundet. Med afsæt i stolte fagtraditioner skal skolens elever flytte gastronomien, hverdagsmaden og gæstgiveriet til nye højder. Til gavn og glæde for os alle.
Det er skolens mål at berige og glæde verden med talent og håndværk, der skaber fremtidens bæredygtige gastronomi, hospitality og værtskab.
Vi bliver vist rundt og hører om skolen, hvorefter vi får frokost i skolens restaurant tilberedt af eleverne.
Hotel- og Restaurantskolen
Vigerslev Allé 18
2500 Valby