28.03.2023
Elsk dine ører
Pas godt på dine ører, for de passer på dig
Vi får besøg af Sanne Karina Lindahl-Dunton Outreach Manager & kundekoordinator Azar Vafaei, som giver et tankevækkende foredrag om høresundhed med efterfølgende gratis hørescreenings.
Ved du at et ubehandlet høretab kan øge risikoen for at udvikle demens?
Din hørelse er en vigtig & væsentlig del af din livskvalitet.
Vi får testet vores syn, får målt blodtrykket, men glemmer ofte hørelsen.
28.03.2023 Demokratigruppen
Klokken 12.00 i Byens Hus, Lokale Lille Claus på 1. sal.
Tema: Sigge Winther Nielsens Bog ”Entreprenørstaten”
Kontaktperson: bjorn@xdx.dk
04.04.2023 og 11.04.2023
Påskeferie
![]() |
18.04.2023Parforcejagtlandskabet – UNESCO Verdensarv
Illustration: |
Jette Baagøe – tidligere direktør for Danmarks Jagt- og Skovbrugsmuseum, da det lå i Hørsholm – fortæller historien om området.
Fra 1670 gjorde Chr. V sine jagtskove i Nordsjælland til arena for sin enevældige magt, og han var ikke alene. Jagten og landskaberne var vigtige udtryk for magten. Fra Frankrig i vest til Rusland i øst, fra Sverige i nord til Italien i syd markerede Barokkens enevoldsherskere deres magt over natur og mennesker ved at designe omgivelserne omkring deres slotte, lige fra haver og parker til skove. Opfattelsen af forholdet mellem hersker og landskab ændrede sig over tid. Det kan man se i de skove, der udgør Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, og som i 2015 blev optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Foredraget illustrerer det danske landskabs europæiske forbindelser.
24.04.2023 til 29.04.2023
5 dages Bornholmstur
Vi bor på Hotel Balka Strand. Transport til Bornholm i private biler. Programmet omfatter bl. a. besøg på Høst-museet i Gudhjem, og Bornholms Kunstmuseum i Tejn, Forsvarsmuseet i Rønne, indlæg om Bornholms forsvar. Oplæg om Bornholms erhvervsliv og landbrug. Besøg til Hammershus, Helleristninger. NaturBornholm, Ekkodalen og meget mere. Dertil hyggeligt samvær med fællessang og gode samtaler.
25.04.2023
Kan vi skabe en sol på jorden?
Vi får besøg af Alexander Simon Thrysøe, der er postdoc-forsker på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han arbejder med at realisere fusionsenergi her på Jorden som fremtidig energikilde. Alexander arbejder især med computermodeller for, hvordan det varme fusionsplasma afkøles af turbulens på dets overflade. Det er en af de store udfordringer, der skal løses, inden vi kan skabe en energikilde, der kan være central på vejen mod en sikker, CO2-neutral og bæredygtig energiforsyning.
Tænk, hvis man kunne efterligne Solens energiform direkte på Jorden. Det er dét, man forsøger med fusionsenergi.
Vi hører, hvordan årtiers internationale forskning er på vej mod at realisere drømmen og om verdens største forskningsfacilitet, ITER, der lige nu bygges i Sydfrankrig i et hidtil uset internationalt samarbejde mellem EU, Japan, Sydkorea, Kina, Rusland, Indien og USA.
02.05.2023
Filmklub
Menneskejagt
(originaltitel: North by Northwest) Amerikansk thriller fra 1959 Instrueret af Alfred Hitchcock |
![]() |
Menneskejagt er en af Hitchcocks mest kendte og populære film, der har store stjerner som Cary Grant, Eva Marie Saint og James Mason i hovedrollerne.
Det er ikke få mennesker, der har set denne enestående Hitchcock-klassiker! Hvem husker f.eks. ikke den berømte forfølgelsesjagt med flyveren gennem hvedemarken? Og hvem holdt ikke vejret af spænding da Cary Grant blev jagtet af brutale mordere? Historien om den hæderlige forretningsmand, der ved en fejltagelse anses som værende spion og jages tværs over USA er førsteklasses krimiunderholdning. Spændende til smertegrænsen og alligevel med den fornødne humor. Den, der ikke kender denne klassiker, er gået glip af meget!
09.05.2023
Ubåden, der ramte Sverige 1981
Hans Christian Bjerg var fra 1981 til 2002 tilknyttet Rigsarkivet i en række ledende stillinger. Efter sin fratræden var han projektleder for Dokumentation af Forsvarets Nyere Historie. Forsvarskommandoen.
Hans Christian Bjerg vil give os historien om tiden under den kolde krig især om oktober 1981, hvor en sovjetisk ubåd gik på grund, ganske tæt på den svenske flådebase Karlskrona.
Svenskerne kalder ubåden for U137, fordi Sovjet ikke offentliggjorde sine ubådes numre. Den hed dog S 363, hvilket først kom frem senere.
Se mere om Hans Christian Bjerg her: https://hcbjerg.com/om-hans-christian/
16.05.2023
Henrik Pontoppidans liv og forfatterskab
Henrik Pontoppidan (1857-1943) fik i 1917 tildelt en Nobelpris. Det svenske Akademis officielle motivering lød: – “for hans fulllödiga framställningar av nutidens danskt liv.”
Vores medlem Gunnar Jørgensen, som er bestyrelsesmedlem i Pontoppidan Selskabet siden 2005, giver et kort rids af Henrik Pontoppidans liv og forfatterskab.
Hvad betyder han i dag? Læs mere her: www.henrikpontoppidan.dk
23.05.2023
Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde
Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde har en fascinerende historie og vi får besøg af Fondets nyansatte Fondschef Thorbjørn Tønder Hansen, der vil fortælle om Fondets historie og om hvordan Fondet vil udvikle sine aktiviteter i de kommende år.
Fondet blev stiftet i 1946, og i 1950 Danmark købte man Schæffergården, som frem til 2020 fungerede som Fondets danske hotel- og konferencecenter.
Fra Lysebu og Schæffergården har Fondet arbejdet med den ideelle og kulturelle del af virksomheden, der har til formål at øge forståelsen mellem Danmark og Norge.
Efter nogle udfordrende år under Coronakrisen i 2020 og 2021 har Fondet været nødt til at sætte Schæffergården til salg, og er nu i gang med at forberede et nyt kapitel i Fondets historie.
Læs om fondens historie her: http://dansk-norsk.no/om-fondet/norgeshjaelpen/
30.05.2023
Pinse – Intet møde
06.06.2023
2 år i Stillehavet med Nordkaperen
Vi får beretningen om Christen Monbergs togt med familie og venner i 1988-90, hvor de sejlede 14.000 sømil og anløb 10 meget forskellige nationer.
Vi hører bl.a. om slidsomme måneder på værft i New Zealand, kongeligt besøg på Tonga, vandfald på Samoa, tunfiskeri på Fiji, vulkaner i Vanuatu, stillehavskrigen på Salomon Øerne, kannibaler på New Guinea, topøs i Mikronesien, menneskemylderet i Philippinerne og yachtklub luxus i Hong Kong.
13.06.2023
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
![]() |
![]() |
Vi får besøg af Simon Ankjærgaard, som er en erfaren journalist og forfatter. Han har bl. a. skrevet to bøger om forholdene i Danmark i august og oktober 1943.
Natten mellem 1. og 2. oktober 1943 slog tyskerne til mod jøderne i Danmark. Aktionen blev startskuddet til en dramatisk, nervepirrende og følelsesladet måned, hvor det lykkedes for omkring 7.000 jøder at flygte til Sverige, mens lige under 500 ikke slap væk i tide og endte i bugen på et transportskib eller i en kreaturvogn med retning mod Theresienstadts mørke indre.
I foredraget foldes begivenhederne ud dag for dag, uge for uge. Det sker gennem en række historiske skikkelser, der på hver deres måde var centralt placeret midt i begivenhederne. Aktionen mod de danske jøder har i eftertiden fået et ikonisk skær – hjemme såvel som i udlandet – og er blevet fremstillet utallige gange. Det var et efterår, der satte sig markant i den danske identitet og nationale fortælling.
20.06.2023
Sommerfrokost på restaurantbåd gennem havnen
Vi afslutter forårssæsonen med en hyggelig sommerfrokost på vandet. Vi har lejet en restaurantbåd, hvor vi både kan sidde inde og ude. Mens vi nyder frokosten, sejler vi gennem havnen og ser blandt andet de nye områder i Sydhavnen og Nordhavn.
27.06.2023 til 08.08.2023 Sommerferie
15.08.2023 Åbningsmøde – efterårssæson
Med jævne mellemrum
Samtalesalon
Vi skal også have tid til indbyrdes dialog. Derfor afholder vi med jævne mellemrum en samtalesalon
SENERE
New Orleans Jazz er mit liv
Peter Nissen, som er tidligere medlem af Hemingway Club, fortæller historier og afspiller musik fra sit liv i Jazzens verden og sin glæde ved at underholde et begejstret publikum med New Orleans Jazz.
Indlægget tager udgangspunkt i hans nyligt udkomne bog og bruges i indlægget som e-bog med musik.
Bogen er blevet til i samarbejde mellem Peter Nissen og Jan Haugvik.
Bemærk at mødet finder sted i TEATERSALEN i Byens Hus