Hillerød 1 – afholdte møder

15.03.2023
 
Immunsystemet, det indre forsvar – forstå det som lægmand

v. overlæge Klaus Bendtzen

Klaus vil fortælle om immunsystemet, hvordan det fungerer som bolværk mod mikrober, traume-skader, sårheling og hvilke lidelser, der holdes i skak af immunsystemet, f.eks. AIDS, ‘corona’, visse cancere, samt hvilke lidelser, der udløses af fejl i systemet. Det kunne være diabetes, kronisk leddegigt, kronisk tarmbetændelse og andre betændelsestilstande som meningitis, blodforgiftning, og visse cancere.

* Det er min erfaring, at mens “immunsystemet” omtales dagligt i presse og på TV, så er danskernes viden om dets opbygning og funktion(er) uhyre ringe.

 

01.03.2023
Royal Stage

v. Carsten Larsen

Carsten Larsen er et farvestrålende indslag: ikke blot med de mange særdeles farverige habitter, men også når det gælder om at tænke i nye baner. Således var har manden bag Royal Stage: den moderniserede udgave af Frederiksborghallen, som med 8.800 m2 har givet Nordsjælland en arena, der kan rummer 3.000 siddende tilskuere og 4.000 tilskuere til en stående koncert. Og faciliteterne i huset gør, at det er eneste sted i Nordsjælland, hvor 2.000 mennesker kan holde møde i ét lokale og spise i et andet.

 

15.02.2023
6 uger til Antarktis, Chile og Argentina

v. Leif Chawes, medlem af styregruppen i HC – Hillerød 1

Dagens arrangement skulle have været et foredrag med professor Kathrine Richardson med titlen Havets krise er også vores krise. Desværre fik vi et sent afbud. Leif fra vores styregruppen trådte heldigvis til med et spændende foredrag, hvor han fortalte og viste billeder fra sin 6 ugers tur til Antarktis med bl.a. kajaktur blandt isbjergene og derefter 2 uger rundt i bil i Chilensk og Argentina Patagonien og Ildlandet samt Påskeøen i okt-nov 2019

01.02.2023
Festligt tilbageblik på musikken i 70’erne

v. Peter Møller

Peter Møller fortæller om sine 10 år i showbizz.
Foredrag med historier, anekdoter og oplevelser fra 70’erne. Fra Dansktop til international Rock. Fra den danske musikscene vil der være historier og musikbidder med bl.a. Four Jacks, Otto Brandenburg, John
Mogensen, Poul Rudi, Keld Heick, Kansas City Stompers, Tommy Seebach, Flair, Jørgen Ryg, Sir Henry & His Butlers og Cæsar. Fra den udenlandske scene er der historier om bl.a. Deep Purple, Sir Paul McCartney, George Harrison, ABBA, Jethro Tull, Creedence Clearwater Revival, Tina Turner, War, Sir Cliff Richard, Hank Marvin, Diana Ross, Fumble, Don McLean og B B King.

 

18.01.2023
De Vestindiske Øer – engang danske!

v. Henrik Teileskov

I sit foredrag, der ledsages af en Power Point-præsentation, tager Henrik Teileskov tilhørerne med på en spændende rejse til
De Vestindiske Øer. Han fortæller om den historiske baggrund for øernes danske periode. Selv nu, så mange år efter at Danmark solgte øerne til U S A, rummer øerne mange minder om den danske indflydelse, hvilket vil fremgå, når foredrags-holderen tager os med på en rundrejse til de mange seværdigheder på St.Thomas, St. Jan og St. Croix.

 

10.01.2023
 
Humor som medicin

Blixen- og Hemingway-klubberne i Hillerød inviterer til fælles foredrag med Erik Lindsø.

Tirsdag den 10. januar 2023, kl. 10 – 12 i Støberihallen i Hillerød.

Erik Lindsø er forfatter og foredragsholder og har gennem årene holdt mere end 3.000
foredrag. En fortid bl.a. som programvært i Danmarks Radio, forstander på Rønshoved
Højskole, højskolelærer og kulturjournalist giver ham et vid og en ballast, der tydelig mærkes.
Hans foredrag er pakket ind i gode historier og snøret til med humorens bid og er skarpe og
tankevækkende. Foredraget “Humor som medicin” handler om livslyst og livsglæde. Erik
Lindsøs ærinde er at få os til at ændre mismod til livsmod og få os til at grine af os selv. En
fantastisk mand, I kan glæde jer til at møde.

 

04.01.2023
 
Nytårskur med borgmesteren

V. borgmester Kirsten Jensen

Kirsten Jensen vil overordnet redegøre for Hillerøds strategiske udvikling specielt under eventuel påvirkning af den netop tiltrådte nye regering. Der vil blive lejlighed til at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

 

21.12.2022
Julefrokost 2022

Årets sidste arrangement i HC Hillerød 1 bliver en julefrokost. Som sædvanligt mødes vi på Hillerød Stadion.
Bemærk at mødetiden er ændret til kl.11-14.
Først vil vores eget medlem, Leif Chawes, vise billeder og fortælle om sin rejse til Bhutan. Kl.12 starter selve julefrokosten. Køkkenet på stadion vil lave tre stykker smørrebrød til hver deltager, en med fiskefilet og to blandede.
Prisen for tre stykker smørrebrød, 1 fadøl samt en snaps er 175 kr.

 

07.12.2022
De islandske sagaer og Sagatid

v. Henrik Poulsen – cand.mag., fagbogsforfatter og Formand, F-Styrelsen i Dansk Forfatterforening,

De islandske sagaer tilhører verdenslitteraturen. Hvad er deres baggrund, og hvad kendetegner denne
markante litteraturform?
Hvad kan de sige os i dag? Det spørgsmål har Henrik Poulsen stillet til 23 nordiske forfattere, der i
webværket Sagatid, besvarer det med nyskrevne tekster om Egil, Njal, Gudrun og alle de andre.

 

23.11.2022
High:five

v. direktør Ole Hessel

High:five assisterer virksomheder med at ansætte og fastholde tidligere straffede i ordinære job eller uddannelsesforløb, og samarbejder tæt med kommuner, politikredse, Kriminalforsorgen og landets politikere. Til glæde for virksomhederne, tidligere straffede og samfundet.

Nogen bør gøre noget.

 

09.11.2022
Savmordet

v. Ole Bendtzen

Hvem dræbte og savede Erik Højers lig over og smed det i en kuffert? I 26 år har Rasmus Kirkegaard Kristiansen været på flugt fra politiet, men nu sætter et filmhold jagten ind på den mistænkte gerningsmand i en af dansk kriminalhistorie mest spektakulære sager.
Man kan læse mere om sagen her: https://tv.tv2.dk/savmordet

 

26.10.2022
Etiske spørgsmål

v.læge Gorm Greisen

Etiske spørgsmål
-prioritering af sundhed
-behandling af sygdomme
-forlængelse af livet
-forholdet til døden

Gorm Greisen har i en årerække arbejdet på Rigshospitalet med for tidligt fødte og syge børn og forsket meget i hjerneskader. Han har været formand for Det Etiske Råd og er specielt interesseret i sundhedsvæsnet og har som pensioneret professor stadig ulønnet arbejde både på Rigshospitalet og på Københavns Universitet. Et imponerende og fantastisk arbejdsliv med fokus på det vigtigste i livet.

12.10.2022
 
Foredrag om Gibraltar

v. Jørgen Fogelstrøm

Jørgen har i en årrække boet og arbejdet på Gibraltar. Hans foredrag handler om Gibraltars historie samt oplevelsen af Gibraltar og Andalusien som bopæl og arbejdsplads, herunder
– Gibraltars vigtige rolle gennem tiderne i både krig og fred.
– Halvøens rolle som brohoved mellem Afrika og Europa.
– Forsikringskoncernen Balticas rolle som bygherre på Gibraltar med svindel og
konkurser under byggeriet.
– Dagligliv med smuglere, forskellige folkeslag samt religioner og sprog.
– Et spændende og oplevelsesfyldt ophold i et behageligt klima.

28.09.2022
Resistens

v. Bo Barfod

Resistens betyder modstand. Kroppens modstandskraft mod sygdomme er
påvirkelig gennem livet.
Med den rette forebyggelse og behandling kan vi øge modstandskraften.
Sygdomme kan blive modstandsdygtige – resistente – mod behandling, som så
er virkningsløs. Det gælder både cancer og infektioner. Blærehalskirtelkræft vil
blive brugt som eksempel.

14.09.2022
 
Lån til seniorer

v. Claus Starup Larsen, Danske Bank

Claus vil bl.a. tale om boliglån og energiforbedringslån til seniorer. Der vil være rig mulighed for at få besvaret spørgsmål.

31.08.2022
Et langt liv i medierne

v. journalist m.m. Lasse Jensen

Lasse Jensen er fyldt 75, men skriver stadig om medier i dagbladet Information. Da han fyldte 70 kaldte Politiken ham ”dansk journalistiks grand old man” og Berlingske kaldte ham ”Pressens linjevogter”.  Opvokset i et kritisk, kommunistisk hjem i Fredericia, blev han smidt ud af skolen og kom ud at sejle. Han blev journalistelev på Middelfart Venstreblad og kom derefter til Ritzaus Bureau og DR, hvor han dækkede krige og kriser i Biafra, Vietnam, Cypern, Østpakistan og Latinamerika. Han blev DR’s korrespondent i USA i to omgange og nåede også at blive chef for TV-Avisen, souschef på TV2 og leder af chefredaktionen på DR. Han blev selvstændig i 1997 og producerede og præsenterede P1’s mediemagasin ”Mennesker og medier” i 14 år. I 2017 skrev han den anmelderroste selvbiografi ”Journalist”. Han fortæller strejftog og anekdoter fra et langt liv liv i medierne – , der de sidste 20 år har gennemgået store kriser og forandringer.

 
17.08.2022
Når journalister betaler den højeste pris

v. Mogens Blicher Bjerregård

Mogens Blicher Bjerregård (f. 1957), der er journalist og har boet i Hillerød i 22 år. Han har blandt andet arbejdet for TV Svendborg, Dagbladet Bornholmeren og DR Bornholm og arbejder i dag som freelancer for både danske og internationale organisationer. Han var desuden formand for Dansk Journalistforbund fra 1999 til 2015 og har siden 2013 været formand for European Federation of Journalists. Han er netop trådt af posten efter ni år.
Mellem 50 og 120 journalister bliver hvert år dræbt på arbejdet og stadig oftere fordi de afdækker vigtige historier om kriminalitet og politisk korruption. En stor europæisk monitoreringsindsats viser, at antallet af overgreb mod journalister og frie medier er steget 40 procent på et år.
Disinformation og propaganda har altid eksisteret, men er vokset eksplosivt og været den stærkeste faktor bag krigen mod Ukraine. SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) er den seneste bøllemetode, der anvendes for at få journalister til at stoppe deres arbejde. NU griber EU ind.
Vi må stå sammen i kampen om ytringsfriheden, så derfor er journalister, kunstnere og forskere gået sammen i UNESCO-regi for at stå stærkere.
08.06.2022
 
Nye strømninger i dansk naturpolitik. Urørt skov og naturnationalparker med udgangspunkt i Gribskov

v. Jens Bjerregaard Christensen

Regeringen har besluttet at der i Danmark skal udlægges 75.000 ha. urørt skov samt 15 naturnationalparker. Hvad kommer det til at betyde for Gribskov og de øvrige statsskov i Nordsjælland.

Det er I forhåbentlig lidt klogere på efter mødet den 8. juni

25.05.2022
 
Virke i dansk Politi

v. Søren A. Jensen

Pensioneret kriminalassistent, Søren A. Jensen vil holde et foredrag om sit virke i Dansk Politi. Søren startede sin politikarriere ved Hillerød Politi i 1972, hvor han først var ved ordenspolitiet i 8 år og derefter 11 år i kriminalpolitiets narkotikaafdeling, som var en sammensat afdeling med efterforskere fra både Hillerød og Helsingør under ledelse af Rigspolitiets Rejsehold. Derefter blev det til 11 år i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) med speciale i narkotikasager og internationalt samarbejde. De sidste 12 år af tjenesten blev delt med 6 år på Rejseholdet og 6 år i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Emnerne i foredraget vil indledningsvist blive et udpluk af hændelser i Nordsjælland, som Søren var involveret i, og narkotikaefterforskninger med udgangspunkt i Nordsjælland, men – som næsten altid i større narkotikasager – med udløbere til flere lande i Norden og Europa.

Søren er medlem af Hemingway Club – Hillerød 1.

11.05.2022
Alle mennesker drømmer

v. Hanne Urhøj

Psykoanalytiker Hanne Urhøj vil fortælle om drømmenes betydning, herunder at drømmen er det ubevidstes kommentar til det bevidste liv – i symbolsk form – og så peger den iøvrigt fremad mod de udviklingsmuligheder, som vi er klar til at tage på os.

 27.04.2022
 
Hillerød by – Infrastruktur 

v.Dan Riise (v) formand for arkitektur-, byplan- og trafikudvalget.

Hen over de næste 10 år forventes en stor befolkningstilvækst på næsten 10.000 nye borgere i kommunen. Det vil betyde store udfordringer på en række områder.

Der er mange initiativer i gang. Ullerødbyen, Møllebro, Favrholm, Supersygehus, Hillerød Station + mange ejendomsprojekter i selve bymidten. De trafikale forhold og bevaring af eksisterende bygninger hører også med i billedet.

Alt i alt en række spændende områder, som vil komme til at præge vores hverdag i de kommende år.

30.03.2022
Grønland

v. Bo Barfod og Peter Sørensen

Med enorme ressourcer i Grønlands undergrund kombineret med dets strategiske beliggenhed og de store klimaforandringer (mindre is i de arktiske have) er landet meget interessant  for verdens stormagter. Uenigheden blandt Grønlands politikere om miljøpolitikken og ikke mindst holdningen til selvstændighed gør emnet særdeles aktuelt og interessant. Man kan blot nævne Trump´s ønske om at købe Grønland og fiktionsserien “Borgens”  behandling af emnet.
Peter har arbejdet i Departementet for Arbejdsmarked og Erhverv i Grønlands Selvstyre som projektleder i 4 år, og han har boet i Grønland i halvandet år og ellers rejst frem og tilbage mellem Danmark og Grønland.
Peter er uddannet værktøjsmager og maskinkonstruktør. Efter værnepligten ved Livgarden blev han uddannet på Hærens Officersskole. Han sluttede ved Livgarden efter 15 år til fordel for en stilling som delegat og kontorchef i Dansk Røde Kors. Efter 15 år i Røde Kors blev det til 15 år i uddannelsessektoren som forstander og vicedirektør
Det var netop med erfaringer fra uddannelsessektoren at Peter blev bedt om at løse en projektopgave i Grønland .
Bo er sygeplejerske og har mange års erfaring indenfor lægemiddelindustrien samt indenfor indkøb af lægemidler i  Danmark, og hvordan disse reguleres. Som en afslutning på sit arbejdsliv besluttede Bo at tage et par vikariater på Grønland i 2018 og 2020 og hans indsigt og oplevelser stammer derfra.
Bo kommer ind på kulturforskelle relateret det at være syg og de store forskelle der er. Han rammer også lidt af den almindelige kultur, samt beskrivelser af det dejlige Grønland.
16.03.2022
De gemte børn

v. sygeplejerske Anette Drucker

De har i mange år været glemt, men nu er der en af de gemte, Anette Drucker, der vil komme og fortælle om sine egne oplevelser. Hun vil vise billeder og yderligere fortælle om nogle af de andre skæbner.

Anette Drucker har først nu villet fortælle. Hun siger selv:
”Jeg har besluttet, at min historie er en del af en historie, som må fortælles så længe der en mulighed for det! Bogen, hvor min historie er med i, er” De gemte børn” skrevet af Kirsten Nielsson. Da nazisterne indledte forfølgelsen af jøderne i  Danmark flygtede hovedparten af de danske jøder til Sverige. Man har fundet ud af, at mange af børnene ikke kom med, men blev skjult i Danmark. I bogen fortæller 11 af disse børn for første gang deres historie, næsten 70 år senere! I mit foredrag fortæller jeg om, hvordan jeg blev en del af bogen. Derefter fortæller jeg min jødiske historie: om huset Drucker
gennem 100 år og min farfars dagbog om flugten og eksilet i Sverige. Derefter fortæller jeg min egen historie. Jeg blev i 1943
gemt hos min morfar. Jeg fortæller, hvordan adskillelsen fra mine forældre kom til at påvirke især min barndom og ungdom, men også mit voksenliv. Det er selvfølgelig en meget personlig historie. Til sidst fortæller jeg kort om enkelte af de andre børns historier”.

 

02.03.2022
 

Liv i antikken

v. cand. mag. Henrik Højgaard

Henrik Højgaard, som er medlem af Hemingway Club – Gentofte, holder oplæg om dagligt liv i oldtidens romerske imperium. Mange har hørt om – og sikkert besøgt – steder, som har været en del af det store Romerrige, og er blevet betaget af datidens formåen. Hvad man umiddelbart ser i dag er ofte store bygningsværker som fx Colosseum, mens det kan være vanskeligere at finde spor af betingelserne for det daglige liv. Der fokuseres også på, hvad civilisationer er, og hvorledes de kan gå til grunde – med tråde til vores egen tid. Foredraget understøttes af forskelligartede slides.

16.02.2022
 

Virkelighedens Jesus?

v. Arne Mørch, gymnasielektor emeritus, cand.mag. fortæller om Jesus.

Det har altid været svært at adskille fantasi og virkelighed. Hvad vi ikke ved, digter vi historier om. Nu har den historiske videnskab så prøvet at gå bagom fantasierne til den historiske person Jesus: Hvem var han egentlig, og hvad var det han ville? Og det er en utroligt spændende historie! Jesus skrev jo ikke selv noget, han var tilsyneladende tømrer og ikke forfatter. Alligevel var hans udsagn og hans politiske rolle afgørende for rigtig mange mennesker. Men da han døde, tog fantasien hurtigt over. Først et par generationer efter Jesus prøvede man at blive enige om, hvad det hele egentlig handlede om – og alligevel kunne man ikke blive helt enige. Og det kan man stadig ikke – måske fordi fantasi og virkelighed stadig kan være svær at adskille.

En ting er imidlertid Jesus’ rolle som politisk reformator – hvad han reelt blev anklaget og korsfæstet for – noget andet er hans moralske lære. Hvad handlede den om? Her kommer den nyeste forskning ind med en overraskende og stærkt overbevisende påstand: det handlede om noget helt andet, end det vi går og tror!

 

08.12.2021 09:30-12:00
 
Truxa og Julefrokost

Tryllekunstneren Truxa – hans liv og levned

v. Michael Frederiksen, der har optrådt med trylleri og tankelæsning i 25 år

Med udgangspunkt i foredragsholder Michael Frederiksen nye bog, fortælles historien om Truxa i ord, billeder og tricks. Entertaineren Truxa ryddede forsider i Skandinavien i mere end 5 årtier og var en mester til PR. Derfor kan vi alle lære noget af ham. I anledning af 100-års jubilæet, optræder Michael med nogle af hans tankelæsningsnumre, tricks og
anekdoter.
Tryllekunstneren Truxa (alias Erik Kurt Bang levede 1919-96) ryddede avisforsider i 5 årtier. Han var en mester til PR, en pioner indenfor TV-underholdning i Skandinavien, fik afskaffet forlystelsesskatten, tryllede, forudsagde tipskuponen, kørte blindkørsel på Rådhuspladsen, lavede tankelæsning med Gulli, sin svenske kone.
Han havde en affære med den dansk/svenske spion, Jane Horney, der blev likvideret med 2 nakkeskud af modstandsbevægelsen på Øresund.
Han var ven med Ib Schønberg, Volmer Sørensen og Poul Bundgaard, og der er mange anekdoter om deres utrolige oplevelser.

24.11.2021 09:30-12:00
Novo Nordisk historie

v. advokat Anders Jensen

Historien handler om 3 personer: doktor Hagedorn og brødrene Thorvald og Harald Petersen. De tre var sammen det første år. Men så startede brødrene Novo Insulin i 1925 og Hagedorn fortsatte med Nordisk Insulin.

Kampen mellem de 3 personer og de virksomheder, de havde startet, fortsatte indtil 1989 hvor de 2 virksomheder gik sammen. Anders Jensen fortæller også om tiden efter fusionen og til i dag.

Novo Nordisk er Danmarks målt på omsætning næststørste virksomhed, der i øvrigt i 2018 tjente dobbelt så meget som de tre næstbedst indtjenende, store virksomheder A.P. Møller Mærsk, Lego og Carlsberg tilsammen, og hvis eksport er næsten uberørt af Corona-pandemien!

Anders Jensen er advokat og har været afdelingsleder i Novos juridiske afdeling i over 25 år. Han kender virksomheden ud og ind og holder et foredrag om, hvordan Novo Nordisk startede op i en kælder på Onsgårdsvej i Hellerup i 1923 for at blive verdens førende farmaceutiske virksomhed og blive den største indenfor insulin.

10.11.2021 09:30-12:00
Grundtvig – hvem var han og hvad har han betydet for Danmark

v. cand. pæd. Thorstein Balle

Vi ved alle, hvem Grundtvig er. Eller gør vi? I sit foredrag om Grundtvig og hans historie i det danske samfund tager videnskabelig medarbejder ved  Center for Grundtvig-forskning, Aarhus Universitet, cand. pæd. Thorstein Balle, udgangspunkt i, at der nok er flere ”Grundtvig’er” – ja måske mange. Vi skal høre om en person, der blev født i 1783, var en enestående begavelse, i mange år ugleset af de fine og mægtige i Danmark og i 33 år var præst i Vartov i det mest usle og lurvede præsteeembede på det tidspunkt i København. Alligevel: Få andre enkeltpersoner har gennem sine tanker og arvtagere haft så stor betydning – og har det stadig i dag – for det danske samfund. Selv om betydningen i flere år har været under stadigt pres, og man kan spørge: Er det mon godt eller skidt?

 

27.10.2021 09:30-12:00
 
Arv, testamenter og fremtidsfuldmagter

v. advokat Johan Klint Nielsen, WTC Advokaterne, Hillerød

Johan Klint Nielsen

Arvereglerne kan være vanskelige og uoverskuelige at få styr på i nutidens blandede familieforhold, og det er derfor vigtigt i god tid at have styr på, hvordan arven efter dig og eventuelt din ægtefælle skal fordeles! Reglerne har været genstand for mange ændringer de senere år i takt med ønsket om, at den der efterlader sig en arv, frit skal kunne disponere over en større del af sin formue end tidligere. Johan Nielsen vil gennemgå de vigtigste arveregler, herunder spørgsmålene:
Hvem arver mig – med og uden testamente? Hvad kan jeg bestemme i mit testamente? Hvad forstås ved, og hvad er forskellen på tvangsarvinger – og andre typer arvinger? Hvilken retsvirkning og betydning har ægteskab og samlivsforhold, når der arves? Hvornår kan jeg sidde i uskiftet bo, og hvilken betydning har det? Hvilken betydning har fælleseje og særeje? Hvad er forskellen mellem notartestamente og vidnetestamente – og hvad skal jeg vælge? Hvad er nødtestamente? Kan jeg frit tilbagekalde et testamente? Hvilke arveafgifter skal der betales? Hvad er fremtidsfuldmagter, og hvilket formål tjener de? Hvilken betydning har digitale testamenter?
Disse spørgsmål og sikkert mange andre spørgsmål, der dukker op undervejs, vil Johan Nielsen søge at kaste lys over i indlægget!

 

13.10.2021 09:30-12:00
 
Arkæologiske udgravninger i Hillerød

Afdelingsleder Esben Aarsleff, Nordsjællands Museum, står for mange af de arkæologiske udgravninger i Hillerød. Dem er der blevet flere af de senere år i kølvandet på de mange nye anlægsprojekter i Hillerød.

Esben Aarsleff har tidligere holdt foredrag om “Døde mennesker, der graves op af jorden fra gamle gravpladser”, ligesom Nordsjællands museum i vinterferien  afholdt aktivitetsoplevelser for bl.a. skolebørn om “Grumme skæbner” i vores fortid.

Esben Aarsleff vil ved arrangementet i Hemmingway Club1 sætte fokus på den formelle ramme for udgravningerne, og han vil tage fat i områder i Hillerød, hvor de arkæologiske udgravninger har afsløret spændende aktiviteter i fortiden.

Lille dragtsmykke af form som en hest eller drage. Fundet på Smørkilde Bakke, Hillerød.

29.09.2021 09:30-12:00
 
Djaffar Salchi om Djaffa og om Millionaires for Humanity

Muhammad Yunus, nobel fredspris 2006, Djaffar og prof. Jeffrey Sachs fra United Nations Sustainable Development Solutions Network fra New York, FN, 2018

Djaffar Shalchi, 60 år (født 1961 i Tehran, Iran) er en dansk ejendomsudvikler, filantrop og fortaler for beskatning af de rige, som i 2016 stiftede velgørenhedsorganisationen Human Act sammen med sin kone. Djaffar kom til Danmark som 9-årige og er uddannet som bygningsingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet. Djaffar var fra 1988 til 1999 ansat i Monberg & Thorsen, der i dag er kendt som MT Højgaard. Siden 1999 har han været selvstændig iværksætter og skabt sin formue igennem ejendomsudvikling og handel. I 2016 valgte Djaffar og hans kone Ané Maro at donere 200 millioner kroner til velgørenhedfonden Human Act. Djaffar bliver i medierne beskrevet som forkæmper for yderligere beskatning af samfundets rigeste for finansiering af FNs 17 verdensmål. I 2019 modtog han Fællesskabsprisen. For Hemingway Club Hillerød vil Djaffar den 29. september fortælle hvorfor han ikke er en ”self-made man” og hvordan det går med at engagere de allerrigeste i Millionaires for Humanity-netværket for at fremme formue-beskatning.

 

15.09.2021 09:30-12:00
Forstå Syrien-krisen – kulturelt, religiøst og politisk

v/lektor Jørgen Bæk Simonsen, KU

Borgerkrigen har hærget i Syrien siden 2011 og den blev forårsaget af stærke indre modsætninger i det syriske samfund. Men fra sommeren 2012 og frem blev det internationale samfunds interesse flyttet fra en general støtte til den politisk aktive syriske opposition, der formulerede klare og præcise krav om principielle ændringer af landets politiske system til en voksende bekymring over den stadig større betydning militante islamiske grupper kom til at spille i kampen mod det syriske regime ledet af Bashar al-Asad. Den blev ikke mindre, da Islamisk Stat i sommeren etablerede et kalifat med hovedstad i Raqqa i Syrien. Den Islamiske Republik Iran etablerede allerede i 1980 tætte relationer til regimet i Damaskus, fordi det var i et alvorligt modsætningsforhold til det irakiske regime ledet af Saddam Hussain, der i 1980 indledte en krig mod Iran. Det tætte samarbejde blev bl.a. tegnet af den iranske officer Qassam Sulaimani fra Den Islamiske Republiks Revolutionsgarde, der med etableringen af Islamisk Stat fik en stadig større rolle for udviklingen i Syrien. Det var ham der støttet af russiske bombeangreb ledede regimets generobring af større og større dele af Syrien.

Oplægget vil give en analyse af de udfordringer regionen i almindelighed står overfor i lyset af det syriske regimes fornyede militære styrke, USA’s drab af Qassam Sulaimani i januar 2020, iranernes svar på disse og de udfordringer dette giver for regionen, Europa og det internationale samfund.

 

01.09.2021 09:30-12:00
 
Foredrag v. Marie Brixtofte

Først fortæller Marie om at vokse op med en far, som drikker. Hun fortæller om misbrug og omsorgssvigt og om at tie og holde på hemmeligheder for at beskytte sin far Peter Brixtofte og hans renommé. Hun levede nemlig med frygten for at det ville blive hendes skyld, hvis han døde. Hun fortæller om at rejse sig efter at været blevet væltet omkuld af sorgen. Hun fortæller også om de senfølger hun har med sig på godt og på ondt. Marie giver mulighed for en fælles refleksion omkring, hvad vi hver især har lært af strategier som børn for at overleve og få mest mulig kærlighed – strategier som gav mening dengang, men som så kan spænde ben for os som voksne.
Undervejs vil der være mulighed for at stille spørgsmål, og til sidst er der
reserveret tid til generelle spørgsmål og fælles refleksion.

 

18.08.2021 09:30-12:00

 

Jagerpilot under den Kolde Krig

Den kolde krig varede fra 1945 til 1989. I en stor del af perioden sad danske piloter på vagt døgnet rundt, året rundt for at imødegå krænkelser af dansk område.
Hvordan foregik uddannelsen og tjenesten som jagerpilot i denne periode?
Det vil luftkaptajn Gorm Christensen fortælle os meget mere om.

21.10.2020 09:30-12:00 Danmark skal være grøn og digital frontløber

Vi får besøg af Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi www.danskenergi.dk.

Ifølge Det internationale Energiagentur skal kloden investere 2000 mia. kr. i grøn energi, hvis vi skal i mål med Parisaftalen.

”På bare et tiår er elektricitet blevet klimakampens magiske våben. Energibranchen kan og vil levere, men vi har brug for at politikerne tager stilling til, hvad elnettet skal kunne rumme og hvilke løsninger, vi skal satse på” udtaler Lars Aagaard.

Den grønne omstilling vil i fremtiden finde sted decentralt. Bag ligusterhækken. Inde i Parcelhuset. Tæt på forbrugerne.

Lars Aagaard vil også komme ind på den grønne transport i form af el-biler. Hvilke krav stiller en total grøn omstilling her til el-nettet

Lars Aagaard vil tage os med på en rejse, hvor han vil belyse 70% målsætningen om klimareduktion frem mod år 2030.

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber.

07.10.2020 09:30-12:00 Borgerdreven udvikling

v/ Peter Plant

‘Vi tager selv fat’. Det er budskabet fra Årets Landsby i Danmark, 2019: Torup.

Hvorfor blev Torup Årets Landsby? Fordi Torup har et lokalråd, Torup Ting, en udviklingsplan og en bevidst tilgang til begrebet bæredygtighed. Det var kriterierne for hæderen. Peter Plant tager os med på en tur til et særligt sted, Torup.

‘Vi skaber selv udvikling i et område, hvor der ellers er dømt udkant. Derfor har vi etableret fx en jordfond – og vi arbejder i det hele taget med forskellige organisationsformer ift de mange aktiviteter i og omkring landsbyen Torup, midt på Halsnæs, ml. Frederiksværk og Hundested. Vi skaber vækst i bred betydning, langt forbi økonomisk vækst, men også med et øje på økonomien.’

Peter Plant er professor i Norge og bonde på Halsnæs. Og formand for Torup Ting. Han er en igangsætter: Torup Bogby, Spisekammer Halsnæs, Torup Marked, Dyssekilde Station. Og han er formand for LAG Halsnæs-Gribskov, EUs udkantsfond.

 

09.09.2020 09:30-12:00 Hvad laver man egentlig i udenrigsministeriet?

v. Jørgen Molde

Jørgen Molde fortalte, med udgangspunkt i egne oplevelser fra mere end 40 år i udenrigsministeriet, om ministeriets arbejde, herunder især hvad man laver på en ambassade. Jørgen har været udsendt til en række danske repræsentationer, først til FN-missionerne i Genève og New York og siden som ambassadør til ambassaderne i Belgien, Litauen og Marokko. Hjemme var han i en årrække chef for udenrigsministeriets EU-retskontor og procederede danske sager ved EU-Domstolen.

 

26.08.2020 09:30-12:00 Et godt samliv hele livet

v/ sexolog og parterapeut Lene Alexander

“Lyst gennem hele livet”, Lene Alexander er sexolog/par-krops- og psykoterapeut. Kom og få tips og ideer til hvordan vi kan vedligeholde og forbedre vores seksuelle sundhed. Seksualitet er lig med livskvalitet, hvem vil ikke gerne have mere af det?. Hudsult blive i fremtiden en folkesygdom, hør hvordan Lene tænker vi kan undgå dette.
Læs mere om Lene på  www.lenealexander.dk
12.08.2020 09:30-12:00 Fra Luftkaptajn til Skibskaptajn

v. Finn Sylvest Jensen

Den 23. oktober forrige år havde vi besøg af Finn, der levende fortalte om “Den Lille Færges” rute på slotssøen. Samtidig fik vi en interessant gennemgang af væsentlige dele af Slottets historie. Godt krydret med lune anekdoter.

Nu er vi så heldige at Finn besøger os igen og denne gang er fokuset hans egen karriere – og den er ikke kedelig – det kan godt afsløres, at det bliver en hel del om fly og Sterling Airways.

Finn Sylvest Jensen fortæller om en fattig men god barndom i Hillerød og Hørsholm – Caddie i Rungsted Golfklub i 9 år. Han har været caddie for Dronning Alexandrine og Prins Bertil fra Sverige. 18 år gammel bliver han pilot i flyvevåbnet og er her i 10 år, de sidste 5 som instruktør for nye piloter. Har været pilot i det civile liv ca. 32 år og heraf de 25 i Sterling Airways ejet af Tjæreborg præsten. Finn Sylvest Jensen sluttede sit flyverliv med 4 år i Taiwan som chefinstruktør i EVA AIR.

26.02.2020 09:30-12:00 Fra opvækst i en flygtningelejr til lokalpolitiker

En spændende beretning om Suzan Daouds liv. Fra hendes opvækst i flygtningelejren Wavel i Baalbeck i Libanon – som statsløs palæstinenser – om rejsen til Danmark, om kultursammenstødet i Danmark og hendes lokalpolitiske karriere.
Et liv som flygtning er ikke et nemt og sjovt liv, men en hverdag med flere udfordringer, end de fleste mennesker kommer til at møde. Udfordringen er blandt andet at skulle falde til i et samfund, der er så forskelligt fra det man oprindeligt kommer fra. Da Suzan Daoud var en lille pige, troede hun ikke på, at det vil lykkes hende en dag at få et godt og tilfredsstillende liv, en uddannelse, et arbejde, en mand, børn og endda muligheden for at være lokalpolitiker.
Netop derfor er den 11. november 1992 en mærkedag i Suzan Daouds liv. Det var dagen, hvor hun og hendes familie landede i Danmark efter et liv som palæstinensiske flygtninge i en libanesisk flygtningelejr i Baalbeck. Den dag i november fik Suzan og hendes familie overrakt nøglerne til ikke bare en ny lejlighed, men også et nyt liv. Siden da har Suzan Daoud opnået mere, end hun nogensinde har turde drømme om ville være muligt for den lille pige fra flygtningelejren. Hun har fået sig en uddannelseog et arbejde, er blevet gift og har fået tre børn, har involveret sig i frivilligt arbejde i sit lokalmiljø og er ikke mindst folkevalgt byrådsmedlem i Fredensborg Kommune.
Undervejs har hun forsøgt at finde “hjem” – en ikke helt nem udfordring, når man er vokset op i Libanon, føler sig som palæstinenser i hjertet, men har skabt rammen for sig selv og sin familie i Danmark.

 12.02.2020 09:30-12:00 Fra kahyt til Cabinn

 

Vi skal besøge Store kro. Her vil kroens ejer Niels Fennet fortælle om Cabinn-hotellerne, der er en af landets største hotelkæder.

Niels vil også fortælle om om restaureringen af Store Kro, der efter mange års manglende vedligeholdelse og nedlukning nu står så smukt og skarpt som nogensinde.

Sammen med hustruen Lise Fennet råder han over 12 hoteller, der er placeret rundt om i landet. Sendte skud på stammen – Cabinn på Kalvebod Brygge i København er Danmarks største hotel med 2.582 senge. Lidt i modsætning til Store kro, der har 34 værelser.

Niels Fennet åbnede sit første Cabinn-hotel på Frederiksberg i 1990. Ideen til de små værelser og tilhørende lave priser kom efter de mange familieture til Norge på Oslofærgen.

I kan glæde jer til at høre om et meget spændende og succesfyldt erhvervseventyr.

Efter mødet var der mulighed for at spise et par stykker mad med drikke.
29.01.2020 09:30-12:00 Om økonomi, værdipapirer og testamente

v/ Bjarne Jensen, et af vore egne medlemmer i Hemingway Club Hillerød få ordet.

Bjarne Jensen er stifter af StockRate Asset Management, der er baseret i Hillerød. Bjarne har arbejdet med værdipapirer i mere end 40 år. Bjarne vil fortælle om:

1 Et liv med værdipapirer
2 Strategien med anbringelse af opsparing er det allervigtigste
3 Ny tilværelsen mens tid er
4 Bestem over dine midler medens du endnu har beslutningsretten – lidt om testamenter 5 og alt det der spørges om

15.01.2020 09:30-12:00 Godt nytår med borgmester Kirsten Jensen

Vi starter mødet festligt med et glas champagne og kransekage – og der bliver også kaffe og småkager. Pris for hele herligheden de sædvanlige 35 kr
Vi starter det nye år med at mødes med borgmester Kirsten Jensen. Borgmesteren vil give os en status på Hillerøds situation her ved overgangen til 2020.
Der vil blive set tilbage og ikke mindst frem. Hvordan skal Hillerød tackle de mange udfordringer med store byggeprojekter, befolkstilvækst, trafikale forhold m.v.
Der bliver selvfølgelig lejlighed til at stille spørgsmål. Borgmesteren bliver hos os til ca. 10:45. Herefter en pause til kl 11.00.

Så fortalte Ole Peter Andersen fortælle om motion/samvær for kræftramte mænd.

Dernæst fik vi Søren Barkholts personlig fortælling.

Til sidst var der oplysninger fra  Hemingway Club, dels om forening nr. 2 i Hillerød v/Søren S og dels om det nye betalingssystem v/Søren B.

18.12.2019 09:30-14:00 Ole Andreasen og Julefrokost

Fra kl.9:30-11 vil Ole Andreasen holde et underholde indlæg om sit liv og sin spændende karriere.

Derefter hjælpes vi ad med at gøre klar til julefrokost, som vi også holder i Kedelhuset. Vi får frokosten ude fra. Vi forventer at kunne klare frokost, en øl/vand og en snaps for 150kr pr. mand. Se nærmere om betaling i invitationen, som du modtager onsdag d.4.december

Læs om Ole Andreasen her

04.12.2019 9:30-12:00

 

 Kampen for liv – fem danske forebyggelsessucceser

Hvad skal en pakke smøger koste? 50 – 60 eller måske 100 kr. Det blev der debatteret en del om i valgkampen i forsommeren. Forebyggelse af rygning er et af de 5 emner Lars Iversen kommer ind på. Og hvad betyder prisen egentlig?

Der er lagt op en spændende formiddag i selskab med:
Lars Iversen, sociolog, dr. med, prof. Emeritus.

Forebyggelse kommer ikke af sig selv. Faktisk er det en kamp at skabe de forandringer i vores adfærd, miljø og samfund, som gør, at vi lever længere og bedre. Det viser historien om forebyggelse i Danmark. I Lars Iversens bog ‘KAMPEN FOR LIV – fem danske forebyggelsessucceser’ præsenteres fem cases fra 1850 og frem til i dag om de emner, som også præsenteres  i foredraget. De har været en succes på den måde, at der er blevet reddet rigtig mange liv – omend økonomiske og politiske interesser ofte har kæmpet imod. I foredraget præsenteres  fem eksempler på forebyggelse, der har sparet tusindvis af liv – kloakering og rent vand, trafiksikkerhed, alkohol, rygning og vuggedød. Hvad kan vi lære af disse eksempler i forhold til  forebyggelse i dag?

20.11.2019 9:30-12:00 Vand i Hillerød og omegn

V/professor Arne Villumsen

Danmark er et af de eneste lande i verden, hvor drikkevandet udelukkende kommer fra grundvandet. Andre steder bruger man søvand , vand fra floder eller sågar afsaltet havvand.
I Hillerødområdet hentes vandet fra sand-og kalklag på dybder fra 20-30 til 100 meters dybde. Vandværkerne pumper vandet op og renser det, før det sendes ud til forbrugerne som drikkevand.
I foredraget vil Arne Villumsen fortælle om hvordan grundvandet dannes og præges af de jordlag vi har i Hillerød og omegn. Nogle steder bliver vandet hårdt ved reaktion med jordlagene. Andre steder saltholdigt og dermed udrikkeligt. Der er gasser (metan og svovlbrinte) i det naturlige grundvand mange steder i vores område – sammen med jern og mangan , så vandværkerne har nok at se til når vandet  skal blive drikkeklart.
Der er andre kunder til grundvandet i Hillerødområdet end kommunens egne borgere og virksomheder. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) henter meget vand fra  deres boringer i Slangerupområdet og ved Æbelholt. Risikoen for at der i fremtiden ikke vil være nok grundvand i Nordsjælland  vil vi tale om – og herunder om mulighederne for at vi  kan bruge vand fra Arresø til at producere mere grundvand.
Vil du læse lidt om emnet – før eller efter foredraget –  kan du hente Arne Villumsens undervisningsbog (gratis) på denne adresse:
06.11.2019 9:30-12:00 Ernest Hemingway – mennesket, manden og myten

Bo Tao Michaelis

V/journalist Bo Tao Michaälis

Man kan diskutere om Hemingway er USA’s største forfatter, men ikke om at han er den mest skelsættende og epokegørende. Hans berømte skrivestil, minimalisme med det hårdkogte, nøgterne og nøgne sprog skabte skole med hans romaner og noveller fra 1920erne og frem. Romanerne om The Lost Generation, ’Solen går gang’ og ’Farvel til våbnene’ samt hans mange noveller om sønner med fædre og mødre, mænd uden og med kvinder. Om at finde sig selv i konfrontation med døden. Enten engageret i den spanske borgerkrig, ’Hvem ringer klokkerne for’ eller kampen med sit livs fisk, ’Den gamle mand og havet’. Alt dette handler foredraget om.

23.10.2019 9:30-12:00

 

”Danmarks smukkeste sømil”

Finn Sylvest Jensen – mangeårig skipper kommer og fortæller om sejlads på Slotssøen igennem tiderne. Men det er også et historisk foredrag bl.a. om Birgitte Gøye og Herluf Trolle, der byggede det første slot. Frederik 2., der byttede med Trolle og om Chr.4,  der blev født på det gamle slot og byggede det nye 1601 – 1623.

Andre historiske nedslagspunkter er  Frederik 7. og Grevinde Danner og branden 1859. Og turen går selvfølgelig også til Barokhaven, der er anlagt af Frederik den 4. i 1723. Der fortælles om Barokhaven lavet af Frederik 4. i 1723.

Ved hjælp af 80 billeder kommer I med på sejlturen, hvor I kommer til at høre om det, den lille båd sejler forbi. Selve færgen og rederiet skal vi selvfølgelig vide mere om.

I vil på turen blive klogere på færgen, Slotssøen, og Hillerøds historie. Et must for enhver Hillerød borger, der vil lære sin by at kende. Og har du ikke allerede været på sejlturen, vil du med garanti blive inspireret til det.

 

09.10.2019 9:30-12:00  Hillerøds Supersygehus

I 2022 får Hillerød et nyt hospital – bygget fra bunden og udformet som et firekløver. Allerede nu kan man se den øgede aktivitet på byggepladsen ved Favrholm, hvor NCC, der er hovedentreprenør for alvor er begyndt at rumstere.

De mange overvejelser, hvor det ikke kun handler om at lægge mursten oven på hinanden får vi indsigt i, når vi får besøg af projektdirektør Henrik Schødts – direktøren for det hele og ansvarlig for et byggeprojekt til 4,6 mia. kr.

Ud over de fysiske rammer følger der også en kæmpe organisationsændring med. Der skal tages højde for de kommende patienters forventninger og de trends, der påvirker vores samfund og dermed hospitaler.

25.09.2019 9:30-12:00
 Overklassen her og nu

V/ journalist Søren Jakobsen

”Vi skal bekæmpe den stigende ulighed” fastslår Mette Frederiksen i regeringens forståelsespapir, hun som statsminister arbejder ud fra. Hvad var nu lige det? For ude i verden opfattes Danmark som et af de mest lige samfund i verden. Dette spænd mellem virkelighedsopfattelser taler forfatteren Søren Jakobsen om i Hemingwayklubben 25. september. Søren Jakobsen har skrevet to bøger om den danske overklasse, og den bog, der vakte mest opsigt og måske også får nogle politiske sidevirkninger, når Folketinget genoptager arbejdet, er ” Overklassemagt – på strejftog i de øverste danske magtcirkler”.  I Søren Jakobsens bog kortlægges den danske overklasses magt i detaljer, og det er dem, du får indblik i under foredraget og efterfølgende spørgetid.

11.09.2019 9:30-12:00

 

 ”Der er vist ikke noget jeg er gået glip af”

Ordene kommer fra en særdeles kendt Hillerød borger: Niels Holst-Sørensen, som besøgte Hemingway Club Hillerød d. 11. september.

Der var lagt op til en spændende livshistorie – helt ud over det sædvanlige, der tog sin begyndelse i Sønder Felding den 19. december 1922.

Som atletikudøver har Niels vundet et hav af danske mesterskaber, slået verdensrekorder og deltaget ved OL i London i 1948. Han vandt guld ved EM i 1946 i 400 meter løb og sølv i 800 løb ved samme stævne.

Ud over en karriere som, verdensklasseløber kan Niels Holst-Sørensen føje disse titler til sit CV: jagerpilot, generalmajor, chef for flyvevåbnet og medlem af IOC – Den Internationale Olympiske Komité.

04.09.2019 9:30-11:00  Opstart af Interessegrupper

På vores sidst møde, hvor turismen i Nordsjælland var i fokus, havde vi efterfølgende en snak om muligheden for at danne forskellige interessegrupper. Og I udfyldte et spørgeskema. Tak for det og for de mange forskellige forslag til interessegrupper.

Vi har nu set på spørgeskemaerne, talt op og det viser sig, at ud af de 62 deltagere svarede 41 ja til, at de gerne vil se på muligheden for at deltage i en interessegruppe, og det svarer til lige godt 66%. Godt og vel 50 af vores medlemmer deltog ikke i mødet i onsdags, men mon ikke tendensen blandt dem er nogenlunde den samme?

Derfor har vi i Initiativgruppen besluttet, at vi vil prøve at danne nogle interessegrupper. Det bliver på et møde med det ene punkt på dagsordenen. Vi forestiller os, at det kan foregå på følgende måde:

Når I kommer, har vi på bordene stillet nogle skilte op med angivelse af de interessegrupper, som vi i første omgang skal prøve at arbejde med. Det bliver følgende:

Gåture-madlavning-biografture- koncertture-kunst-frokostture-litteratur-historie-klassiskmusik-cykelture-frivilligtarbejde-begynder bridge

Man sætter sig så ved det bord, hvor man har den største interesse, og så bytter vi rundt et par gange, så man kan deltage ved flere borde. Ved hvert bord skal der så være en tovholder.

Det er helt afgørende, at interessegrupperne kan fungere selvstyrende. Fra Initiativgruppen hjælper vi gerne med råd og dåd, og vi kan sikkert gennem Frivillig Centret hjælpe med at finde lokaler i det omfang, det er nødvendigt.

Hvis du er interesseret i at være med i en interessegruppe, skal du dukke op den 4. september – og selvfølgelig er du også velkommen, hvis du er lidt nysgerrig efter at, se hvad der kommer ud af det. Vi håber rigtig mange er interesserede – det er en rigtig god lejlighed til at dyrke det sociale og lære andre fra klubben bedre at kende.

Er du forhindret i at deltage er det selvfølgeligt muligt at koble sig på en gruppe senere.

28.08.2019 9:30-11:45 Fra ”hul i jorden” til blomstrende Handels- og Industriby

” C4 Foreningen er en paraplyorganisation, der samler byen og kommunen i fire søjler: Erhverv, Handel, Kultur & Turisme samt Uddannelse. C4 Foreningen skal skabe dialog, synergi og branding af Hillerød som Region Hovedstadens bedste bosætningskommune, bedste erhvervskommune og det oplagte rejsemål for turister.” (fra C4’s hjemmeside)

Vi var på besøg hos C4 Videnscenter, hvor direktør Erik Helmer Pedersen fortalte om, hvordan organisationen samler og koordinerer en lang række aktiviteter til gavn for hele Hillerød og for virksomhederne. Hvordan man som iværksætter kan få glæde af C4’ tilbud, hvad betyder C4 for sport, kultur og forretningslivet?

14.08.2019 9:30-12:00 Turister i Kongernes Nordsjælland

Hvordan står det egentlig til med turismen i Nordsjælland? Er der vækst, hvor kommer turisterne fra, hvor rejser de videre hen? Vi møder alle sammen turister – især om sommeren og i Hillerød fylder de godt op omkring Frederiksborg Slot.

Til at gøre os klogere på det hele havde vi besøg af Annette Sørensen, der er direktør for turistsamarbejdet VisitNordsjælland.

www.visitnordsjaelland.dk

19.06.2019 9:30-12:00 Med kikkerten for det andet øje
ved Professor emeritus, dr. scient. Johannes Krüger, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet”Spørgsmålet om årsagen til nutidens klimaforandringer og de mange følge-virkningerer mere kontroversielt, end det fremstilles af FN ́s klimapanel IPCC og nyhedsmedierne, for naturen selv viser noget andet end de computer-producerede klimamodeller. Men det er vore politikere ude af stand til at opfange og reagere rationelt på, for de lukker sig selv ude fra relevant og korrekt information. Det skyldes først og fremmest, at det politiske miljø er stærkt præget af meningspres og selvcensur.”Læs mere her
12.06.2019  9:30-12:00 FILMEN OM GØG OG GOKKE – Ekstra arrangement!

Særforestilling for Hemingway Club i Slotsbio

Det er lykkedes os at få arrangeret en særforestilling for medlemmerne af Hemingway Club – Hillerød. Bemærk at det falder på en onsdag, hvor vi normalt ikke ville have et arrangement. Billetten fås til den favorable pris af 50kr og købes i biografen.

Cafeen i Slotsbio vil være åben fra kl.9, så man kan hygge sig med kaffe, the eller andet inden forestillingen.

Filmen er et drama fra 2018 om de to komikere. Det er altså ikke en gammel film med Stan Laurel og Oliver Hardy, men et drama om den sidste del af deres karriere. Se anmeldelse her

05.06.2019 9:30-11:30 Løst og fast om Rusland og Putin

ved Henrik Iversen

Henrik har været ambassadør i en lang række lande, herunder i Rusland,
og har beskæftiget sig med multilateralt arbejde i FN og EU.
Henrik kommer med en opdateret og detaljeret fortælling om Ruslands (læs Putins) politik, økonomi, samfundsforhold og relationer til resten af verden.
Mange aktuelle emner (militær balance, hacking, krigen i Syrien) vil blive berørt.

22.05.2019 9:30-11:30 Hvordan skal Hillerød udvikle sig de kommende år?

ved Dan Riise (V) formand for arkitektur, byplan og trafikudvalget.
Hen over de næste 10 år forventes en stor befolkningstilvækst på næsten 10.000 nye borgere i kommunen. Det vil betyde udfordringer på en række områder.

Der er mange initiativer i gang. Ullerødbyen, Møllebro, Favrholm, Supersygehus, Hillerød Station + mange ejendomsprojekter i selve bymidten. De trafikale forhold og bevaring af eksisterende bygninger hører også med i billedet.

Er der hjælp at hente i ny teknologi – kommunen arbejder med projektet “Smart City”, som vi også vil komme til at høre om.

Alt i alt en række spændende områder, som vil komme til at præge vores hverdag i de kommende år.

8.5.2019 9:30-12:00 Hvor går Afrika hen i en ny politisk og økonomisk verdensorden

ved Holger Bernt Hansen.
Holger Bernt Hansen er professor i Afrikastudier og tidl. leder af Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet.
Han har gennem flere år været tilknyttet Ugandas universitet og har skrevet doktordisputats om forholdet mellem religion og politik. Gennem en årrække har han deltaget aktivt i den danske ulandshjælp til Afrika, og han var gennem 12 år formand for Danidas Styrelse. Han har besøgt de fleste lande i Afrika og har gennem de senere år som ekspert deltaget i talrige radio-og tv-programmer.

Vi vil indlede arrangementet med at fortælle lidt om Hemingway Club.

Nyt medlem?

Hvis du ønsker at blive medlem af en Hemingway Club, så kan du kontakte den klub på mail, der ligger i din kommune.

Klubberne