Her ser du de seneste møder og arrangementer:
21.03.2023
Beatles
Finn Orbe og Jan Haugvik gave os første del af historien om Beatles.
Et herligt tilbageblik til 60’erne
14.03.2023
Klimaforandringer
Hvor galt er det fat?
Vi besøger Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, og får en gennemgang ved adm. direktør Marianne Thyrring:
- Præsentation af DMI:
FN’s klimapanel (IPCO) - Klimaforandringer. Hvor galt er det fat?
- DMI’s klimaatlas
- Hvordan ser klimaforandringerne ud for 98 kommuner i Danmark?
07.03.2023
Flyverhistorier
Pensioneret luftkaptajn Bo Johansen fortæller om sine oplevelser i Flyvevåbnet i 70’erne – fra optagelsesprøven, Avnø flyveskole og USA -til “Træningseskadrillen” med T-33, og F-104 på Flyvestation Aalborg.
Bo beretter om en hydraulikfejl, som endte godt. Desuden om et motorhavari i en to-sædet, hvor han og kollegaen måtte skyde sig ud. I forlængelse af det om “Bikini” øvelsen og den påklædning man har som pilot.
En kvinde skygges (originaltitel Vertigo)
– en amerikansk film fra 1958 instrueret af Alfred Hitchcock.
I hovedrollerne ser vi James Stewart og Kim Novak. Den er en af Hitchcocks bedst kendte film og bliver jævnligt udråbt til en af filmhistoriens bedste. Filmen var banebrydende med de filmeffekter, der benyttes. Fx optagelserne hvor der zoomes ud og ind på vindeltrapperne. Det er samtidig en klassiker inden for thrillergenren.
Filmen handler om politimanden John “Scottie” Ferguson (James Stewart), der efter et uheld udvikler højdeskræk. Han kan derfor ikke længere udføre sit arbejde og går på orlov. Da hans gamle skolekammerat Gavin Elster henvender sig for at få Scottie til at skygge sin kone, som han frygter er selvmordstruet, accepterer han. Men under skygningen af hende bliver han forelsket i hende, og da han redder hende fra at drukne bliver det gensidigt.
21.02.2023
Samtalesalon
Vi skal også have tid til indbyrdes dialog. Derfor afholder vi med jævne mellemrum samtalesalon
14.02.2023
Vin og specialiteter i 104 år
Peter Laursen fra Holger Frederiksens Eftf. besøger os med favnen fuld af vine og beretter om den gamle butik, sit liv og de dejlige medbragte vine.
Der vil også være et par spændende kulinariske smagsprøver fra butikken.
![]() |
07.02.2023Havnebygmesterens studiesamling
|
Havneliv på Nordre Toldbod. |
Vi tager på besøg i Havnebygmesterens studiesamling – et nyt lille museum, som er åbnet i arkaderne på Nordre Toldbod.
Studiesamlingen er designet af By & Havn. Den bygger i høj grad på elementer og indretning fra det oprindelige arkiv på loftet i By & Havn hovedsæde på Toldboden. Det røde træværk, reolerne med sorte mapper og de mange paprør med arkitekttegninger går igen i Studiesamlingen.Fortællingerne i udstillingen er kurateret og udvalgt af Carsten Arlund og Christian Dalsdorf fra By & Havn.
I de gamle mapper med notater, tegninger og billeder er der sammensat nogle temaer, som har fået hver deres skuffebord eller hjørne i udstillingen.
Her kan man dykke ned i f.eks. udviklingen af Københavns Frihavn, Forvandlingen af Nordhavn, broerne i havnen, havnebade gennem tiderne – og det store inddæmningsprojekt på Kalveboderne – og meget mere.
31.01.2023
Den kristne fundamentalisme i USA.
Dens indhold og politiske betydning
i dagens USA.
Vores medlem Egon Clausen er vokset op i et fundamentalistisk miljø, så han kender den kristne fundamentalisme indefra. I 2002 rejste han til Texas for at møde den ægte vare. Han slog sig ned i en lille by i det såkaldte “bibelbælte,” og har senere skrevet en bog og lavet TV-programmer om de amerikanske fundamentalister, der har stor politisk indflydelse i dagens USA.
24.01.2023
Filmklub i Gentofte Kino
Hvem ringer klokkerne for?
Filmen, som er fra 1943, er baseret på Ernest Hemingways roman af samme navn. Ingrid Bergman og Gary Cooper har hovedrollerne.
En amerikaner rejser til Spanien for at deltage i den Spanske Borgerkrig. Han forelsker sig i en kvindelig flygtning, hvorefter han tager på en selvmordsmission. Sam Woods filmatisering af Hemingways klassiske roman har Gary Cooper og Ingrid Bergman i hovedrollerne. En spændende og utrolig flot film til trods for, at angst for politisk pres fra datidens Spanien (Franco) og et tilsvarende religiøst pres (katolikkerne) gjorde filmens budskab uklart.
17.01.2023
Pablo Picasso
Pablo Picasso er en af kunsthistoriens mest betydningsfulde og anerkendte kunstnere. Berømt for sin evne til at forny sig og berygtet for sit kompromisløse liv. Han spænder over flere kunstgrene i sit lange liv, men i foredraget er det maleriet, og de forskellige stilretninger, der er hovedtemaet. Picasso blev 92 år, og hans værker sælges til enorme priser.
Rubi Cardel Gertsen, cand. pæd et mag., ph.d. fortæller om Picasso. Efter et langt liv inden for undervisning (folkeskole, Danmarks Lærerhøjskole og Undervisningsministeriet) koncentrerer Rubi sig nu om det mere hobbyprægede, som bl.a. omfatter foredrag om kunst og kunstnere.
10.01.2023
Georg Lett – En uendelig affære
Georg Lett er advokat og har nu udgivet romanen: En Uendelig Affære.
Georg Lett vil fortælle om romanen og de overvejelser, han gjorde sig, før han besluttede sig for at udgive den. Bogen er inspireret af et kostskoleophold i Nantes 1965-66 og er en bog om kærlighed og kultursammenstød. Den er omtalt i Ældresagens medlemsblad for august 2022.
13.12.2022
Klokken 11.30 til 15.00
Julefrokost
Vi holder julefrokosten ”hjemme hos os selv” i Byens Sal. Der vil blive pyntet op til jul, være julemusik med såvel danske som udenlandske melodier, vi kan synge med på, godt belagt smørrebrød, øl, snaps, sodavand samt kaffe med ost. Der vil være en lille runde quiz, hvor vi kæmper bordvis (6 mands) mod hinanden om en sød personlig præmie til vinderbordet.
06.12.2022
ENERGISPAREKAMPAGNER
Allerede i 90’erne var der kampagner for at spare på energien. Vort medlem Hans Hannibal arbejdede som medindehaver af et reklamebureau med marketing, da Nordsjællands Elektricitets- og Sporvejs Aktieselskab skulle informere om elbesparelser i 1990. Det blev til en storstilet energi kampagne, som gav genlyd helt ind på Christiansborg, hvor selv Poul Schlüter spurgte om lyskilderne.
Hans fortæller om udviklingen af kampagnen, hvor lavenergi blev til noget helt almindeligt.
29.11.2020
Filmklub i Gentofte Kino
Hemingway Filmklub viser filmklassikere udvalgt af Sune Lind Thomsen, Gentofte Kino.
Du har måske set filmene før, men her kan du opleve filmene på det store biograflærred i en renset teknisk version, hvor du får alle detaljerne med.
Midnight in Paris er en romantisk komediefilm skrevet og instrueret af Woody Allen, Den er produceret af Mediapro, Handmade Films International og Allen’s Gravier Productions, og i hovedrollerne medvirker Owen Wilson,Marion Cotillard, Rachel McAdams og Adrien Brody.
Filmen foregår i Paris og følger manuskriptforfatteren Gil Pender, der bliver tvunget til at blive konfronteret med manglerne i hans forhold til hans materialistiske forlovede (Rachel McAdams) og deres divergerende mål. Hver nat ved midnat bliver han transporteret tilbage i tiden, og han bliver stadig mere engageret i sine natlige eventyr.
22.11.2022
Samtalesalon
Temaer til foråret og
Bornholmstur 2023
Vi har rigtig mange interesseområder blandt medlemmerne i Hemingway Club.
Illustrationen giver et lille indblik. Jo større ordet er, desto flere har nævnt det som interesseområder. I samtalesalonen vil vi opdele deltagerne efter interesserne – og etablere særlige borde for planlægningen af Bornholmsturen april 2023.
15.11.2022
Den Katolske Kirke – Sankt Ansgars Kirke
G.F. Hetsch opførte 1841-42 Sankt Ansgars Kirke i Bredgade, København for det katolske trossamfund; siden 1941 har den været katolsk domkirke. Den enkle enskibede bygning er placeret mellem det gamle Frederiks Hospital tv. og Kirurgisk Akademi th. I facadens nicher står fem profetstatuer i zink, udført 1842 af billedhuggeren Gotthilf Borup (1804-79) efter udkast af Hetsch. I den latinske indskrift over dem står Viet Kristus Forløseren.
Monsignore Niels Engelbrecht vil fortælle om kirkens unikke historie som domkirke i Danmark, om den katolske tro efter reformen og om forskellene mellem den og den Lutherske Evangeliske Kirke (protestantismen).
Sankt Ansgars Kirke er kendt for sin gode akustik. Derfor har vi bedt organisten, Rolf Tönshoff, spille nogle udvalgte stykker på orglet, og der afsluttes med en sanger, der fremfører Ave Maria.
08.11.2022
Mediernes magt
Vi får besøg af Michael Christiansen. Michael har et imponerende CV. Han er uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet i 1970, og var i mange år embedsmand på Borgen. Senest som departementschef i Forsvarsministeriet.
I 1992 ville han hellere de skrå brædder.
I perioden frem til 2008 var Michael direktør for Det kongelige Teater. Efterfølgende var han bestyrelsesformand for Danmarks Radio. Den rolle havde han frem til 2019.
I dag har Michael forskellige bestyrelsesposter, herunder for Jazzhus Montmartre.
Michael Christiansen blev udnævnt til Storkorsridder af Dannebrogsordenen i 2015. Og han har Dannebrogordenens Hæderstegn.
Han har selv sat temaet for denne tirsdag, og har lovet at komme med friske eksempler på mediernes magt.
25.10.2022
Mit liv som muskelsvindler
Som 32 årig fik vores medlem Ming Griese konstateret muskelsvind. Et stort chok midt i et aktivt liv som Hilfsarbeiter i Tyskland, søfartsskole, læretid, sejltid, maskinmester og arbejde som elektriker og lagermand.
Efter revalidering startede Ming et helt anderledes liv med HF og læreruddannelse og 10 år som folkeskolelærer, hvor han måtte standse på grund af svigtende kræfter.
Ming sidder nu fast i el-kørestol og har hjemmehjælp morgen og aften.
Ming fortalte om livet som handicappet, og hvordan man klarer det rent psykisk.
18.10.2022
Immunsystemet og cellen, der gør det muligt
Livet er betinget af, at et astronomisk antal usandsynligt komplicerede processer forløber fejlfrit
Vores medlem Blørn Asser Hansen, som er pensioneret kirurg, vil gennem en række simple billeder og fortællinger, der får lov at udvikle sig langsomt, beskrive de mest basale forhold vedrørende cellen og immunsystemet.
11.10.2022
Rusland og Ukraine – konflikt og perspektiver
Vi havde besøg af Claus Mathiesen, som er studielektor ved Institut for Sprog og Kultur ved Forsvarsakademiet.
Han har bl. a. været forsvarsattache i Polen og Ukraine og er uddannet cand. mag. i russisk og polsk samt sprogofficer.
Han gjorde os med sin store viden klogere på baggrunden for krigsførelsen i Ukraine samt den aktuelle situation i området.
04.10.2022
Hemingway Filmklub
i Gentofte Kino
Casablanca
Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942, der foregår under 2. verdenskrig i Casablanca i Marokko, der styres af den Nazitysklands-allierede Vichy-regering i Frankrig. Filmen er instrueret af Michael Curtiz og hovedrollerne spilles af Humphrey Bogart som Rick Blaine og Ingrid Bergman som Ilsa Lund. Den fokuserer på Ricks konflikt mellem kærlighed og moral: Han må vælge mellem sin kærlighed til Ilsa og sit behov for at gøre det rigtige ved at hjælpe hendes mand, modstandshelten Victor Laszlo, med at flygte fra Casablanca for at fortsætte kampen mod nazisterne.
Filmen blev øjeblikkeligt en succes og har været populær lige siden. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske præstationer, kemien mellem de to hovedrolleindehavere, karakterernes dybde, den stramme instruktion, det blændende manuskript og filmens emotionelle effekt som helhed.
Torsdag 29.09.2022 klokken 17.00
Vandretur i Dyrehaven, mens dyrene er i brunst
Mødested: Den Røde Port ved Klampenborg.
Da dyrene er mest aktive i skumringen, blev turen arrangeret fra klokken 17.00 til 18.30.
På vejen hjem fra turen stoppede de fleste op i Peter Lieps Hus, hvor der blev serveret sommerfrikassee.
27.09.2022
Hemingway og Spain
Roberta Kettel fra Blixen klubben mandag fortalte om Hemingways store kærlighed og støtte til Spanien, som han betragtede som sit andet hjem, og som inspirerede til hans måske mest kendte bog ”Hvem ringer klokkerne for?”
Endvidere gennemgik hun Hemingways deltagelse i 4 krige, hans 4 ægteskaber, forfatterskabet i øvrigt samt rejserne/ophold i Paris.
20.09.2022
Epidemier – historiens store dræbere
Vi får besøg af Nils Strandberg Pedersen, som fra 1998 til 2016 var administrerende direktør på Statens Serum Institut.
Han stod i spidsen for at styrke forskningen, og modernisere og udvikle instituttets opgave med at forebygge og bekæmpe smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler.
SSI er i dag inden for sine arbejdsområder en af de førende institutioner i verden.
Nils Strandbergs foredrag vil fokusere på historiens store epidemier.
Stigningen i befolkningens levealder i Europa de seneste 150 år skyldes væsentligst faldet i dødeligheden af infektionssygdomme. Det er lykkedes at stoppe de store pandemier. Stigningen i befolkningens levealder i Europa de seneste 150 år skyldes væsentligst faldet i dødeligheden af infektionssygdomme. Det er lykkedes at stoppe de store pandemier som pest, kolera og kopper. Samtidig er tuberkulosen, der var hyppigste dødsårsag, nu under kontrol.
Spektret af infektionssygdomme er ikke stabilt. Senest har COVID-epidemien forårsaget flere end 6 millioner dødsfald.
13.09.2022
100 år med Niels Bohr – og to kvanterevolutioner
Klubben får besøg af John Renner Hansen, tidligere dekan for det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som vil fortælle om Niels Bohr og Niels Bohr Instituttet.
Som videnskabsmand gav Niels Bohr os kvantefysikken, et nyt ståsted, hvor fra verden i den grad blev flyttet.
Gennem det 20. århundrede blev kvantefænomener en uundværlig del af den vestlige verdens dagligdag, med fx lasere og transistorer bygget ind i næsten alting.
Denne såkaldte kvanterevolution er på vej ind i sin anden fase, hvor ubrydelig kvantekrypteret kommunikation og kvantecomputere inden længe igen vil ændre den måde, vi udvikler samfundet på. Niels Bohrs måde at anskue videnskabens rolle og ansvar er derfor lige så vigtig i dag, som den var i 1950, da han skrev sit brev om en åben verden til FN.
Foredraget vil tage udgangspunkt i Niels Bohrs tidlige arbejder frem mod nobelprisen, og rummer derefter nogle af hovedpunkterne af kvantemekanikkens udvikling, Niels Bohr som leder og privatperson i krig og fred, frem til i dag, hvor hypotesen ”om 100 år er alting glemt” definitivt er aflivet.

06.09.2022 klokken 09.30!
Frihedsmuseet
Vi besøger Frihedsmuseet ved Kastellet. Efter at være nedbrændt 2013 er museet nu opført i helt ny form, som har fået megen ros. Vi starter med at samles i den tilknyttede cafe til kaffe og croissant. Her vil vores medlem, Henrik Højgaard, som er historiker, introducere museet og give indblik i de problemstillinger, der knytter sig til samarbejdspolitik og modstandskamp. Det, der gik forud (Danmarks neutralitetspolitik og fravalg af oprustning) er også skelsættende. Efterkrigstidens retsopgør og betydningen for vores selvopfattelse og udenrigspolitik vil også blive skitseret.
30.08.2022
Naturgassen i Danmark
Vores medlem Uffe Bundgaard-Jørgensen var de 5 regionale naturgas selskabers chefforhandler da naturgassen blev rullet ud i Danmark og var i 15 år formand for det danske Energitilsyn.
Uffe vil dykke lidt ned i, hvordan Naturgas projektet blev en realitet, og hvordan forhandlingerne forgik. Vi får historien fra 70-ernes olie-krise og de bil-frie søndage, hvor Nordsøens naturgas-reserver skulle udnyttes, for at vi kunne blive uafhængige af den ”sorte olie” og Mellemøstens diktatorer – frem til i dag, hvor naturgassen skal afvikles, for at vi kan blive uafhængige af et væmmeligt fossilt brændstof og en diktator i Rusland.
23.08.2022
Lyden fra ungdomsoprøret
Dansk Beat fra 1967 – 1971.
Vi får en musikalsk tidsrejse med John Nørskov Hansen fra dengang han selv var ung. Psykedelisk og politisk musik, der fanger stemningen af oprør og omvæltning, der ændrede tiden og os.
16.08.2022
Samtalesalon – efterårsprogram
Vi starter efterårssæsonen med et møde, hvor der bliver tid til indbyrdes dialog og til at lære hinanden bedre at kende. Vi har optaget nogle nye medlemmer, – og der er sikkert en del, der kan berette om oplevelser i løbet af sommeren.
14.06.2022
Sommerfrokost i Værtshuset Sankt Peder
Inden sommerferien med tirsdagsmøderne samledes vi til en hyggelig sommerfrokost.
Menuen bestod af Fiskefilet, Roastbeef med bløde løg eller dyrlægens natmad samt en stor fadøl.
31.05.2022
Marianne Jelved – Mit liv i politik
Vi havde besøg af Marianne Jelved, som gav os et strejftog over et langt liv i Danmarks tjeneste krydret med morsomme og tankevækkende oplevelser fra sin karriere.
23.05.2022 til 28.05.2022
5 dages tur til Vestjylland
Vi går sommeren i møde og oplever det vestjyske Danmark.
Hør om dansk landbrug i dag. Aflæg besøg på landbrugsbedrifter, se hvordan en moderne gård ser ud og få en snak med ejerne. Mød ledende medlemmer af organisationen Landbrug og Fødevarer.
Programmet omfatter endvidere en bustur med en lokal guide rundt om Ringkøbing Fjord. Derudover foredrag om den særlige vestjyske mentalitet, der har været medvirkende til skabelsen af midt- og vestjyske industrieventyr som Vestas, Arla, Lego, Grundfos.
Dertil hyggeligt samvær med fællessang og gode samtaler.
24.05.2022
Jagerpilot i den kolde krig
Vort medlem Eigil B Hansen fortsætter sin beretning om sin tid som jagerpilot. Den første del den 15.03 handlede mest om al den interessante teknik i F104 Starfighter, og af hensyn til de, der ikke var med dengang og vores svigtende hukommelse indleder han med et kort resume.
Denne gang vil han fortælle om sit virke som pilot i luftvåbnet i en tid, der som nu indimellem var lidt for spændende.
17.05.2022
Jesper Nygård
Om Realdania
Realdania er en forening, der arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø.
Realdanias virkefelt er det byggede miljø. Det vil sige både store byer, små byer og landsbyer samt byrum, parker, bygninger og bygningsarv og de tilknyttede aktiviteter og forandringsprocesser – f.eks. byggeri, arkitektur, landskabsarkitektur, restaurering, byudvikling og fysisk planlægning på landet og i byen.
Realdania ønsker at skabe livskvalitet ved at understøtte og have fokus på, hvordan det byggede miljø påvirker vores hverdag, relationer mellem mennesker og menneskers sundhed og liv.
Jesper Nygård, der er adm. direktør i Realdania, fortælle om sin baggrund i AKB, KAB og BL/Landsbyggefonden frem til hans nuværende virke. Vi hører om Realdanias opkøb og udvikling af ejendomme, nybyggeri mv. I Gentofte Kommune har Realdania købt flere enfamiliehuse tegnet af en række kendte arkitekter – arkitekternes egne boliger mv.
10.05.2022
Hemingway Filmklub i Gentofte Kino
Den Tredje Mand er en engelsk sort-hvid thriller fra 1949 med Joseph Cotten og Orson Welles.
Filmen udspiller sig i det sønderbombede Wien lige efter Anden Verdenskrig. I ruinbyens fortættede undergangslandskab ankommer amerikaneren Holly Martins (Cotten), forfatter af billig B-litteratur, til byen for at møde barndomsvennen Harry Lime (Welles).
Nød, elendighed og sygdom florerer, og datidens nyopfundne vidundermiddel, penicillin, er en eftertragtet sortbørsvare. Martins bliver chokeret, da det britiske efterretningsvæsen fremlægger beviser for, at Lime er involveret i illegalt salg af livsfarlig penicillin og nu skjuler sig for myndighederne. Også medmenneskeligheden møder sin undergang i dette mesterværk.
05.05.2022
Vandretur i Dyrehaven med Klaus Waage
Vandreklubben var på tur i Dyrehaven med Klaus Waage, tidligere skovrider.
Turen gik gennem Von Langens”område”, hvor vi hørte og så mere om hans beplantningsprojekt.
Vi sluttede sammen med en fælles frokost i Restaurant Bøgely.
03.05.2022
Garderhøjfortet
Vi besøgte fortet og fik en spændende rundvisning med guide.
Garderhøjfortet var en del af Københavns Landbefæstning. Fortet blev anlagt 1886-92 for private midler og blev derefter udlånt til krigsministeriet. Krigsministeriet udlånte til gengæld oberstløjtnant E.J. Sommerfeldt, der udformede befæstningen og tegnede fortet.
26.04.2022
Kirsten Lylloff
Tyske flygtninge i Gentofte
I 1945 ankom omkring 250.000 tyske flygtninge til Danmark fra de østlige områder af Tyskland, som nu er en del af Polen. Kirsten Lylloff har skrevet ph.d.-afhandling om, hvad der skete med disse flygtninge.
Flygtningene var ikke velkomne. Hvis civile danskere ydede dem hjælp, blev de stigmatiseret som “tyskvenlige”. I starten var flygtningene indkvarteret i skoler, idrætshaller og hoteller under meget primitive forhold. Fra årsskiftet 1945/46 blev de samlet i større baraklejre og totalt adskilt fra den danske befolkning.
Kirsten Lylloff belyste i sit oplæg foruden den generelle flygtningesituation, hvordan forholdene i nogle af Gentofte-lejrene var, bl.a. i HIK-hallen og Palmehaven.
12.04.2022 og 19.04.2022
Påskeferie
05.04.2022
Klaus Waage
Tidligere skovrider
i Dyrehaven
Vi havde besøg af Klaus Waage, som fra 1982 til 2011 var skovrider ved Jægersborg Statsskovdistrikt.
Han var også i 18 år Kongelig jægermester.
Klaus Waage fortalte om Dyrehavens historie, dyrelivet og den forstmæssige styring.
Klaus Waage har sat nogle langtidsholdbare spor i naturen tæt på København. Blandt andet har han formået at bevare Dyrehaven med det særpræg, der knytter sig til de gamle krogede egetræer, de åbne sletter og hjortenes dramatiske liv. Mere end 6 millioner mennesker besøger hvert år de gamle kongelige jagtskove og nyder historiens vingesus under trækronerne.
29.03.2022
Forsvarets rolle og
veteranpolitiske tiltag
Major Lars Højbak er 54 år og har arbejdet i Forsvaret siden 1989, primært på lederniveau. For tiden er han tjenestegørende ved Forsvarets Veterancenter.
Lars har forrettet tjeneste på flere niveauer og ved mange myndigheder i Forsvaret, herunder som udsendt til Bosnien, Sudan og senest Kuwait.
Gennem sine snart 33 års tjeneste i Forsvaret har han på egen krop oplevet de forandringer, der er sket i Forsvaret, som konsekvens af en ændret dansk udenrigspolitik.
Lars vil fortælle om sit syn på Forsvarets ændrede rolle, både historisk men med fokus på 1990’erne og frem til i dag, krydret med egne erfaringer fra international tjeneste.
Foredraget omfatter også en beskrivelse af de konsekvenser der følger med ved at være en krigsførende nation, herunder veteranpolitiske tiltag.
22.03.2022
Borgmester Michael Fenger
Vi havde besøg af borgmesteren, som fortalte om sit første år som borgmester og de aktuelle projekter i Gentofte Kommune.
Der var derefter en livlig dialog med mange centrale spørgsmål fra medlemmerne til borgmesteren.
15.03.2022
F104 Starfighter
Vores medlem Eigil B. Hansen fortalte om F104’s historie, rolle og anvendelse i Danmark og øvrige lande.
Desuden om uddannelsen her i Danmark og USA.
08.03.2022
Filmklub i Gentofte Kino
The Sting – Sidste stik
The Sting (Sidste stik) er en Oscar-belønnet amerikansk film fra 1973 med Paul Newman og Robert Redford i rollerne som to svindlere i 1930’ernes, der snyder en gangster, spillet af Robert Shaw.
Filmens manuskript var inspireret af to virkelige svindlere, brødrene Fred og Charley Gondorff, hvis liv og svindelnumre var beskrevet i David Maurers bog The Big Con: The Story of the Confidence Man fra 1940.
Filmens musik var arrangeret af Marvin Hamlisch, der tog sit udganspunkt i Scott Joplin’s ragtime-kompositioner.
Særlig filmens signatur-melodi The Entertainer blev et stort hit og medførte en betydelig kommerciel interesse for filmens soundtrack og en fornyet interesse for ragtime og Scott Joplins øvrige kompositioner og udgivelser
01.03.2022
Grundtvigskirken
Vi fik rundvisning i Grundtvigskirken, var nede i krypten og oppe i tårnet. Herefterspillede organisten 3 Grieg stykker på det store orgel.
Efter ruindvisningen gik alle til Cafeen på Bispebjerg Torv, hvor vi fik kaffe med varmt wienerbrød
22.02.2022
Covid Pandemien
Vores medlem Søren Aggestrup var i 10 måneder leder af smitteopsporingen i forbindelse med Corona epidemien.
Søren fortalte os om processen med at få organiseret organisationen af smitteopsporingen, oplevelser fra at klare udfordringerne i driften, og om sine erfaringer fra opgaven.
15.02.2022 FILMKLUB I GENTOFTE KINO:
Alfred Hitchcock
Rear Window
Skjulte øjne (engelsk: Rear Window) er en amerikansk spændingsfilm fra 1954 af Alfred
Hitchcock med James Stewart og Grace Kelly i hovedrollerne. Filmen handler om fotografen Jeff, spillet af Stewart, der er lænket til sin stol med et brækket ben og udspionerer sine naboer, hvorved han får opfattelsen af, at der er sket en forbrydelse, som han så med hjælp fra sin veninde Lisa, spillet af Kelly, prøver at få opklaret.
08.02.2022
Marianne Stidsen:
Køns- og identitetsrevolution i nutiden
Med udgangspunkt i sin nye bog Køn og identitet. Et spadestik dybere talte Marianne Stidsen om, hvad man kan gøre ved den venstreradikale kulturrevolution, der er i gang i samfundet lige nu – både i Danmark og i resten af den vestlige verden. Efter kort at have beskrevet, hvor denne kulturrevolution kommer fra, hvad den består af, og hvor den peger hen, sagde Marianne Stidsen noget om, hvad hun mener, man kan gøre ved den. Her blev fire konkrete forslag blive beskrevet, dels et forslag til styrkelse af de højere læreanstalters demokratisk-humanistiske værdigrundlag, dels et forslag til cementering af den biologiske kønsforskel som den primære definition på køn, dels et forslag til regulering af politiske og religiøse symboler i det offentlige rum, og dels et forslag til sikring mod politisk og religiøs indoktrinering i de institutioner, som varetager børns og unges pasning og uddannelse.
Løs eventuelt Kontrasts anmeldelse af bogen i artiklen ”Ikke kun en nådesløs furie” på dette link: https://kontrast.dk/sektioner/anmeldelse/artikel/ikke-kun-en-nadeslos-furie
01.02.2022
Status og dialog
Vi gjorde i fællesskab status over arrangementerne i 2021 og præsenterede programmet i 2022.
Egon Clausen fortalte om klubbens 5 dages tur til Vestjylland i maj.
Cathrine Sort fortalte om Velux-fondens projekt med at udbrede Hemingway Club konceptet til hele landet..
25.01.2022
Vin direkte fra vinbonde til hoveddør
Vi havde besøg af Nils Finderup, der er pressechef i den nye, succesrige danske vinplatform Kobaj http://kobaj.com Kobaj udtales som det engelske ’co-buy’, og navnet fortæller meget godt om hele idéen bag det nye firma. Hos Kobaj køber man nemlig ind i fællesskab og får leveret vinene direkte til hoveddøren fra de tilknyttede vinbønder – i øjeblikket flere end 350. Takket være den direkte kontakt har Kobaj intet behov for lager, og uden nogen form for fordyrende mellemled kan priserne holdes på et hidtil uset lavt niveau.
Nils Finderup – der bor i Vangede – fortalte om Kobajs koncept, og hvorfor medierne kalder den nye samkøbs-tanke for fremtidens måde at handle vin på. Sidst, men ikke mindst, fik vi lejlighed til at smage på nogle af de mange vine, man kan købe online.
16.12.2021
Julefrokost – Hemingway Club vandrehold
Vandreholdet holdt julefrokost i Københavns Golfklubs restaurant torsdag 16. december 2021.
Vi mødtes klokken 11.00 ved parkeringspladsen fra Strandvejen til Golfklubben. Vejret var godt, så vi gik en kortere tur inden froksoten.
07.12.2021
Hemingway Clubs Julefrokost
Byens Hus, Byens Sal
Klokken 12.00 – 15.30
Salen var pyntet op til jul. Der var julemusik med danske melodier, som vi kan synge med på. Vi fik lækkert smørrebrød (leveret fra Hannes Smørrebrød, Frederiksborgvej 190, 2400 København NV, Tlf.: 39 56 16 02) og dertil øl, snaps, sodavand samt kaffe.
Vi fikr musikalsk underholdning af INUANIMA. Gruppen, der optræder i hele Skandinavien, består af to personer: Aviaja, som er halvt dansk og halvt grønlandsk, uddannet på Musikkonservatoriet i piano og sang samt Igor (Vojo’s søn), født i Danmark (med rødder i det gamle Jugoslavien Balkan), uddannet på Musikkonservatoriet som komponist af filmmusik.
Der var også en underholdende quiz med en personlig præmie til alle ved vinderbordet.
30.11.2021
Keynes – en radikal optimist
John Maynard Keynes var den største økonom i det 20. århundrede.
Han var med til at styre Englands økonomi igennem såvel første som anden verdenskrig, og han var manden, der indså – og rådgav om – hvordan man skulle bekæmpe den dybe økonomiske krise i i 1930’erne, hvor han blev hele verdens økonomiske konsulent.
Han var ikke socialist, men det var ham, der skabte politisk accept af, at ingen andre end staten kan løfte ansvaret for at sætte ind mod økonomiske kriser.
Det var også ham, der nådesløst kritiserede sejrherrerne i 1. verdenskrig for deres politik over for Tyskland.
Ole Olesen er cand.polit og har skrevet om Keynes i Weekendavisen, Kristeligt Dagblad og Information.
23.11.2021
Besøg af Per Callesen
Direktør i Nationalbanken
Per Callesen vil tage udgangspunkt i den aktuelle samfundsøkonomiske situation og give et principielt overblik over de vigtigste hensyn og spørgsmål knyttet til den danske valuta, renten og finansiel stabilitet.
Vi får en aktuel opdatering på Danmarks økonomiske situation på et tidspunkt, hvor næste års finanslov enten er forhandlet færdig – eller netop er aktuelt emne.
16.11.2021
Elbiler
Søren W. Rasmussen
FDM
Søren W. Rasmussen er Bilteknisk redaktør på FDM’s medlemsblad Motor, og han har gennem de sidste 30 år testet næsten alt i nye biler, men vil ved dette foredrag særligt fortælle om udviklingen inden for elbiler. Han vil belyse de fordele og ulemper, der er ved elbiler, og han vil komme med gode råd til dem, der påtænker at anskaffe sig en bil med indbygget batteri.
Der er som altid mulighed for at stille spørgsmål efterfølgende.
09.11.2021
Maria Brixtofte:
Livet med en alkoholisk far
– og sorgen ved tabet
Maria er datter af politiker Peter Brixtofte og skoleleder Karen Magne Lauritsen.
Marie vil fortælle om, hvordan det var at vokse op med en far, der drak. Hun giver en ærlig indsigt i misbruget, omsorgssvigtet og løftet til sig selv om at holde på hemmeligheden og beskytte sin far og hans omdømme. Marie levede i mange år med frygten for, at det ville være hendes skyld, hvis faren døde af misbrug. Peter Brixtofte døde i 2016, og Marie beretter om, hvordan hun rejste sig igen, efter hun var blevet væltet omkuld af den store sorg.
Farens misbrug og død har haft efterfølgende påvirkninger på Marie og hendes liv – både på godt og ondt.
02.11.2021
Kommunens aktiviteter
for bæredygtighed og klima
Vær med til at give input til kommunens planlægning
Vi får besøg af Marie Aarup, som er etnolog og selvstændig udviklingskonsulent med ekspertise i inddragelse, energiadfærd og grøn omstilling. Hun bidrager til planlægningsarbejdet af kommunens ambitiøse arbejde med bæredygtighed og klima. I den forbindelse er hun rundt i civilsamfundet for at drøfte klimaansvarlig adfærd og bæredygtighed med mange forskellige foreninger, private og virksomheder. Der samles på erfaringer, perspektiver, indsigter og ideer fra Gentoftes civilsamfund.
Det bliver en åben snak på baggrund af nogle få nøglespørgsmål. Men det drejer sig om vores erfaringer, perspektiver og interesser relateret til temaet – altså hverdagsperspektiver.
01.11.2021 – 07.11.2021
Højskoleophold på Jaruplund
På initiativ af af vores medlem, Egon Clausen, deltog ca.35 medlemmer (heraf nogle med deres bedre halvdel) i et ugelangt højskoleophold på Jaruplund Højskole lige udenfor Flensborg. I løbet af ugen fik vi børstet støvet af vores viden om Sønderjylland (Nordslesvig), Sydslesvig, krigene i 1849 og 1864, samt en solid gennemgang af konger som er udgået fra området.
Vi fik sunget en masse sange fra højskolesangbogen, vi fik besøgt Slesvig domkirke med den helt fantastiske altertavle udskåret i træ af Albrecht Dürer. Vi fik også besøgt Dannevirke og Hedeby. Og vi fik ikke mindst gennemgået hvad især krigen i 1864 har betydet for den danske folkesjæl.
Glückburg Schloss blev besøgt og vi fik en rundvisning i Flensburg i øsende regnvejr, Isted løven blev også besøgt.
Egon Clausen holdt et foredrag om Hemingway som forfatter og mand, og vi sluttede af med at se filmen Hvem ringer klokkerne for godt spædet op med en special Daiquiri (Papa Doble).
Kurset blev ledet af kunstner og lærer Ole Præstkær og Egon Clausen.
26.10.2021
Caminoen
Fra drøm og ide til virkelighed
Vores medlem Torben Andersen beretter om såvel de historiske som de personlige baggrunde for 3 pilgrimvandringer, om den spanske natur, folklore, “gastronomi” under vandringen, arkitektur samt om sin sidste vandring i foråret 2019, i 2 måneder med rygsæk fra Barcelona til Santiago de Compostella på i alt 1.249 km.
Der blev vist en del lysbilleder som supplement til beretningen.
19.10.2021
Besøg på
Gentofte Lokalarkiv
Kom til oplæg og rundvisning på Gentofte Lokalarkiv, når arkivar Eva Greve Mortensen fortæller om samlingen og giver eksempler på unik gentoftehistorie. Gentofte Lokalarkiv er arkiv for private borgere og foreningers arkivalier og indeholder derfor alt fra dagbøger til diplomer og familiefotos. Eva er uddannet historiker og vil fortælle lidt om arkivets rolle i Gentofte, og hvordan hun arbejder med lokalhistorien.
12.10.2021
Tersløsegård
og frokost i Sorø
Klokken 11.00 på Tersløsegård.
Klokken 13.00 frokost på Café Tre Konger i Sorø.
Vi aflægger besøg på Tersløsegaard – Holbergs gamle gård lidt nord for Sorø. Der boede mesteren de sidste ni år af sit liv (1745 – 1754). Der blev han baron.
Vi får en special rundvisning af Allan Aistrup, som er journalist og musiker. Han bor på Tersløsegaard og er foreviser på museet der. Han er en levende fortæller, som kan sin Holberg og mere til.
Tersløsegaard er en fin lille barok-herregård, opført i 1739 med hvidkalket bindingsværk og store symmetrisk anbragte vinduer, der giver smukt indfald af lys. På Holbergs tid omfattede godset 89 fæstegårde, 59 husmandssteder, tre møller, fem kirker og et teglværk. I dag er der museum i herregården samt en stor velplejet have uden om bygningerne.
05.10.2021
Liv og død – Mening og betydning.
Om at leve og dø i væbnet konflikt
Andreas Christensen er præst i Forsvaret og fortæller levende om, hvordan det er at være der for mennesker, som skal virkeliggøre de opgaver, der stilles til Forsvaret. Vi hører fra Afghanistan, Irak, Kosovo, Libanon – og ikke mindst fra Danmark, hvor der arbejdes med sorg og eftertanke.
28.09.2021
Henrik Dahl:
Forurettelse og anti-liberalisme i det 21. århundrede
Fotograf: Steen Brogaard
På baggrund af sin nye bog om emnet med titlen Den sociale konstruktion af uvirkeligheden, vil Henrik Dahl give en indføring i hvordan, den anti-liberale identitetspolitik er opstået og drøfte, hvordan den kan bremses.
Identitetspolitik har eksisteret i århundreder i form af eksempelvis nationalisme og separatisme. Men siden slutningen af 1960’erne er en særlig anti-liberal identitetspolitik baseret på forurettelse vokset frem i akademiske miljøer i USA.
Det forholdsvis nye er, at denne form for politik er brudt ud af den akademiske verden og har gjort sit indtog som almindelige, politiske krav. Desuden er det en politikform, der har bredt sig. Først til den angelsaksiske verden og nu også til blandt andet Danmark.
21.09.2021
Filmklub i Gentofte Kino
Ridderfalken
Vi ser Ridderfalken, The Maltese Falcon, amerikansk film fra 1941, instrueret af John Huston efter roman af Dashiell Hammett.
Humphrey Bogart spiller privatdetektiven Sam Spade, der driver forretning sammen med Miles Archer. Han bryder sig egentlig ikke så meget om Miles, og en dag, da en kvinde ved navn Wanderly træder ind på hans kontor, ændres alt. Miles er død, og det er en mand ved navn Floyd Thursby.
Begge mænd viser sig snart at være blevet myrdet i kampen om at skaffe en værdifuld statuette af en fugl kaldet Ridderfalken. Det bliver op til hårdkogte Sam Spade at redde trådene ud, og inden længe er Spade draget ind i et dødsensfarligt spil.
Filmen er en af de første film noir-klassikere, der er produceret, og den er en af de mest anerkendte film nogensinde.
14.09.2021
Livet som frivillig hospitalero
Vort medlem Torben Andersen beretter over 2 foredrag om sin overgang til pensionstilværelsen ved at være henholdsvis Hospitalereos / frivillig på et Pilgrimsherberget Alberge Serviere de Maria i Astorga i Spanien i 2 måneder og i et efterfølgende foredrag på en senere dato om sin vandring med rygsæk på 2 måneder og 1.249 km, fra Barcelona til Santiago de Compostalla. Det andet foredrag finder sted 26. oktober 2021.
07.09.2021
Flyvekontrol i Danmark og Europa
Mogens Houman
Mogens Houman, der har været 40 år i Forsvaret hovedsaligt inden for flyvekontrol, sluttede med 18 års tjeneste som den øverste kommanderende for militær flyvekontrol ved Eskadrille 515 i Kastrup, med ansvar for samarbejde med den civile sektor, samt uddannelse og efteruddannelse af alle militære flyveledere i Danmark.
Herunder har han haft mange tjenesteperioder i udlandet samt udenrigsministeriet samt rådgivning til nye NATO lande.
31.08.2021
Besøg i Buddhistisk Center
Vi mødes på Svanemøllevej 56, 2100 København Ø. Vi vil få en rundvisning i centret, indføring i buddhismen herunder den tibetanske gren og dens ikonografi. Vi slutter med en kort meditation
24.08.2021
Elbiler
Vi fik præsentationer og debat om elbiler, lige fra vugge-til-grav overvejelser om CO2 udledning til erfaringer i drift og lademuliigheder
17.08.2021
Åbningsmøde
Vi kunne alle samles igen i vores sædvanlige lokale, som nu hedder Byens Sal.
Status fra styregruppen
Fælles dialog
Præsentation af efterårets program og specialaktiviteter:
Højskoleopholdet på Jaruplund i november. (Der er næsten fuldtegnet, men endnu mulighed for få yderligere deltagere)
Biografklub – med specialforestillinger
Andre forslag
Hver torsdag
Vandretur Dyrehaven
Gennem hele sommerferien fortsatte de ugentlige ture i Dyrehaven.
Vi mødes torsdag klokken 10.00 ved den røde port ved Fortunen og tager en hyggelig tur i skoven de næste to timer.
Tirsdag 29.06.2021 – Sommerfrokost på Sankt Peder
Vi afsluttede den korte forårssæson med en hyggelig frokost i Værtshuset Sankt Peder.
Torsdag 24.06.2021
Vandretur Dyrehaven
Hver torsdag klokken 10.00 mødes vi ved den røde port ved Fortunen og tager en hyggelig tur i skoven de næste to timer.
15.06-2021
Liv i antikken
Henrik Højgaard
Vores medlem, Henrik Højgaard (cand. mag.), holder oplæg om dagligt liv i oldtidens romerske imperium. Mange har hørt om – og sikkert besøgt – steder, som har været en del af det store Romerrige, og er blevet betaget af datidens formåen. Hvad man umiddelbart ser i dag er ofte store bygningsværker som fx Colosseum, mens det kan være vanskeligere at finde spor af betingelserne for det daglige liv. Der fokuseres også på, hvad civilisationer er, og hvorledes de kan gå til grunde – med tråde til vores egen tid. Foredraget understøttes af forskelligartede slides.
08.06.2021
Some Like it Hot
Gentofte Kino
Vi genså en god klassisk film:
Ingen er Fuldkommen med
Marilyn Monroe, Tony Curtis
og Jack Lemmon
Filmen er optaget i 1959 i sort/hvid. I 2015 fik filmen en 30. plads på BBC’s kåring af “100 Greatest American Films” udvalgt af førende filmkritikere fra hele verden.
Inkluderet i prisen er kaffe og croissant i foyeren før forestillingen.
Der er IKKE krav om Coronapas, da det er en lukket forestilling. Mundbind skal bæres, når man står op, men kan tages af, når man sidder ned.
01.06.2021
Gentofte Kino
Samtalesalon
Efter den lange pause her i foråret synes vi, at vi skal have et rent socialt arrangement – for det er jo det, vi har manglet. Ordet kan være frit, og emnerne kan bestemmes fra bord til bord. Der er ikke mulighed for slidevisning, så samtaleborde vil fungere godt.
Pris inkl. kaffe og croissant er kr. 60,- pr. deltager. Og hvis man ønsker det, kan man købe mere i cafeen.
Vandreture i Dyrehaven
Under Corona nedlukningen mødtes vi om tirsdagen ved den røde port ved Fortunen klokken 10.00 og gik i mindre grupper i skoven de næste to timer.
24.11.2020
Den Gamle Mand og Havet
Gentofte Kino
klokken 10.00
Program: Introduktion til biografen og filmen ved biografdirektør Sune Lind Thomsen
Herefter vises den originale Warner Bros filmatisering fra 1958 med ENGELSKE undertekster
Ernest Hemingways valg af hovedperson til filmudgaven af “Den gamle mand og havet” var det helt rigtige. Spencer Tracys præstation indbragte ham den sjette af hans ni Academy Award nomineringer.
Alene i en lille båd fanger en ældre cubansk fisker en kæmpe marlin, og for at få sin fangst i land må han kæmpe mod havet, hajer og sine svindende kræfter. Med sine flotte lokale optagelser og Dimitri Tomkins score er filmen en hyldest til menneskets ukuelighed.
20.10.2020
Peter Birch
Præst, provst, biskop.
Peter Birch, provsten i Gentofte, er netop blevet valgt som biskop for Helsingør Stift. Han har tidligere været kirkeredaktør på Kristeligt Dagblad og forlagschef for Bibelselskabet.
Han har lovet at fortælle noget om hvad en præst, en provst og en biskop laver.
I et interview i avisen Nordsjælland har han sagt: ”Folkekirken lever af at være åben og tilgængelig for befolkningen. Det er vigtigt, at Folkekirken ikke opleves som lukket, som for de særligt fromme eller de særligt religiøse, men at Folkekirken er en ramme om det religiøse liv, men vi spørger ikke om folks grad af religiøsitet … Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi ikke gør en bestemt form til den rigtige, men at vi hele tiden arbejder med at have mange arbejdsformer i vores måder at være kirke på. Vi skal vide, hvad vores tradition er. Den skal inspirere os, men den skal ikke låse os.”
13.10.2020
Aspekter af maskuliniteten
– belyst af mytologien
Et foredrag om, hvordan vi kan hente inspiration og indsigt fra mytologiens skikkelser.
Elisabeth Kampmann fortalte om den græske mytologis storslåede epoker, der belyser forskellige aspekter af det maskuline.
Elisabeth Kampmann er uddannet jungiansk psykoanalytiker. Hun har diplom fra International School of Analytical Psychology i Zürich og medlem af IAAP, AGAP og DSAP, Dansk Selskab for Analytisk Psykologi.
06.10.2020
Samtalesalon
Vi havde planlagt et indlæg om Caminoen, men da vi skulle være ude af lokalet inden 12.00, blev programmet ændret til samtalesalon. Camino foredraget vil blive delt i to og finde sted 03.11.2020 samt 01.12.2020.
29.09.2020
Vandforurening
– hvordan Danmark bliver renere igen
Poul Erik Sørensen
Poul Erik Sørensen vil fortælle om, hvordan vi fra højdepunktet i vandforureningen i 1970 til i dag har fået et meget renere Danmark, hvor man stort set kan bade i rent vand ved alle strande og endog i Københavns havn.
Foredraget vil tage udgangspunkt i oprettelsen af Ministeriet for Forureningsbekæmpelse i 1971, det senere Miljøministerium. Fortælle om forureningsproblemerne dengang fra kommuner, industri og landbrug. Om kemikalieaffald og hvordan Vandmiljøplanen i 1987 var et gennembrud i forureningsbekæmpelsen.
Hvordan vi politisk, administrativt og teknisk har fået taklet de fleste af problemerne.
Træerne vokser dog sjældent helt ind i himlen, så nye problemer er desværre kommet til i nutiden. Det gælder især voldsom regn og oversvømmelser som følge af klimaforandringer, brug af utallige kemikalier i husholdninger, industri og landbrug samt medicinrester, der ikke fjernes i renseanlæggene.
Endelig er der landbruget, hvis udledninger og brug af pesticider er en kilde til evig debat.
22.09.2020
Virkelighedens Jesus?
Vores medlem Arne Mørch, gymnasielektor emeritus, cand.mag. fortæller om Jesus.
Det har altid været svært at adskille fantasi og virkelighed. Hvad vi ikke ved, digter vi historier om. Nu har den historiske videnskab så prøvet at gå bagom fantasierne til den historiske person Jesus: Hvem var han egentlig, og hvad var det han ville? Og det er en utroligt spændende historie! Jesus skrev jo ikke selv noget, han var tilsyneladende tømrer og ikke forfatter. Alligevel var hans udsagn og hans politiske rolle afgørende for rigtig mange mennesker. Men da han døde, tog fantasien hurtigt over. Først et par generationer efter Jesus prøvede man at blive enige om, hvad det hele egentlig handlede om – og alligevel kunne man ikke blive helt enige. Og det kan man stadig ikke – måske fordi fantasi og virkelighed stadig kan være svær at adskille.
En ting er imidlertid Jesus’ rolle som politisk reformator – hvad han reelt blev anklaget og korsfæstet for – noget andet er hans moralske lære. Hvad handlede den om? Her kommer den nyeste forskning ind med en overraskende og stærkt overbevisende påstand: det handlede om noget helt andet, end det vi går og tror!
15.09.2020
om UNICEF’s arbejde med børnenes rettigheder
I lyset af FN’s Verdensmål blev børnekonventionen vedtaget i 1989 og underskrevet af 190 lande. På baggrund af denne vil UNICEF i dette oplæg fortælle om deres arbejde, og hvorfor arbejdet for alle verdens børn er vigtigt. Vi hører om, hvordan en global krise som corona påvirker børnene, og hvad Unicef gør for at arbejde imod de enorme konsekvenser, en sådan krise har for børn rundt i verden.
08.09.2020
Bjørn Asser Hansen
Demokrati – et alternativ
Vores medlem Bjørn Asser Hansen giver os sine synspunkter om demokrati. Bjørn mener ikke, at det kræver ret megen undersøgelse at konstatere, at borgerne i de demokratiske stater lever det bedst mulige liv, medens vilkårene i diktaturerne er elendige. Demokratiet er nok også en ret solid konstruktion.
Internationale opinionsundersøgelser viser imidlertid, at mere end halvdelen af borgerne i de demokratiske lande nærer mistillid til deres regeringer, fordi de oplever, at deres nationale demokratier ikke kan løse de problemer, som globaliseringen bringer med sig. Der skrives også mange kronikker og bøger om ”Demokratiet i Krise”.
Bjørn vil indledningsvis skøjte gennem de menneskelige vilkår under 5.000 års totalitære styrer fra København til Kina. Dernæst et lige så kort kig på de sidste 300 års tanker om demokrati. Til sidst – i knapt så højt et tempo – en sammenligning af de 2 styreformer med Danmark som model for det gode demokrati.
01.09.2020
Sejlads i havnen
med frokost
Styregruppen har arrangeret en havnerundtur med frokost.
Vi har lejet ”Bryllups-båden” fra NETTO Bådene i Københavns Havn,
Afgang og ankomst fra Nyhavn 71 ved Hotellet. Ingen udfordringer med at komme til og fra borde.
Båden har plads til 60 personer (10 stk. 6 mands borde) under et overdække, som kan skydes til side i tilfælde af rigtig godt vejr, og så et agterdæk med plads til 38 personer i det fri.
Da vi aldrig kan føle os helt sikre med hensyn til vejret, har vi besluttet at sætte en max deltager antal til 60 personer, i det tilfælde af at vejret svigter.
Vi har samme med NETTO Bådene, kontaktet Jette Skov og Morten Johansen fra By og Havn, som forhåbentlig kan give en ekstraordinær tilladelse til, at vi sejler ind i de to øvrige bassiner udover Nordhavnsbassinet, nemlig Kronløbsbassinet og Orientbassinet, så vi også kan kigge på den megen nye arkitektur i Nordhavnen.
Som det kan ses af ovenstående 3 planer kommer vi rundt i hele Københavns Havn
Såvel Slotsholmskanal, Frederiksholms Kanal, Inderhavnen, Sydhavnen, Teglværksløbet, Teglværkshavnen, Christians kanaler, Nordhavnsbassinet, Kronløbsbassinet og Orientbassinet.
En sejltur lidt ud over det sædvanlige, som ingen tidligere har kunnet tage med Havnerundfarten.
Der vil være guide på turen, og derudover har vi da også blandt medlemmerne nogle gode arkitekter, historikere og andet godtfolk, som vil kunne fortælle spændende om de mange ting, vi sejler forbi.
Der vil undervejs være lejlighed til at tale med mange af de andre fra Hemingway Club Tirsdag.
Der vil der blive serveret frokost / smørebrød med øl, vand, snaps, vin og som finale, kaffe, alt sammen ledsaget af liflig musik.
Vi håber rigtig mange (60 medlemmer) vil bakke op om arrangementet, da vi allerede har måtte betale for reservationen af båden.
Samlet pris for dagens arrangement bliver kr. 300,-, eller lidt højere end Julefrokostarrangementet. Prisen er kostpris, men vi får også meget for pengene.
25.08.2020
Truxa – om hans liv og karriere
I anledning af TRUXAs 100 års jubilæum har Michael Frederiksen skrevet en biografi om Truxa. Michael kommer og fortæller og tryller med TRUXAs numre.
TRUXA ryddede avisforsider i 5 årtier, var en mester til PR, en pioner inden for TV-underholdning i Skandinavien, fik afskaffet forlystelsesskatten, tryllede, forudsagde tipskuponen, kørte blindkørsel på Rådhuspladsen og lavede tankelæsning med Gulli, hans svenske kone. Han havde en affære med den dansk/svenske spion, Jane Horney, der blev likvideret med 2 nakkeskud i 1945 af modstandsbevægelsen på Øresund. Han var ven med Ib Schønberg, Volmer Sørensen og Poul Bundgaard, og der er mange anekdoter om deres utrolige oplevelser.
Michael Frederiksen modtog TRUXAs Mindelegat i september 2019 på Cirkusmuseet. Andre modtagere af legatet er: Benny Schumann, Søren Pilmark, Sanne Salomonsen m.fl.
18.08.2020
Dialoggrupper
Efter en god sommerferie og den forudgående Coronapause havde vi behov for et møde, hvor vi kan udveksle erfaringer, oplevelser og andet. Mange emner og temaer kom i spil i løbet af to hyggelige timer.
04.08.2020
Svæveflyvning
Tirsdag den 4/8 drog 11 medlemmer til Kongsted Flyveplads, hvor Øst-Sjællands Flyveklub reciderer. Efter et foredrag om svæveflyvning den 10/3, dagen før Danmark lukkede ned pga Corona, havde flere tilkendegivet, at de godt kunne tænke sig en flyvetur i et svævefly, og det lykkedes så langt om længe den 4/8.
Det var en stor oplevelse for alle, og vi fik en virkelig god modtagelse i klubben. Nogle oplevede at stige i termikken, men især et medlem, som er tidligere pilot på F-104 og Airbus 330 og som aldrig har fløjet svævefly fik demonstreret hvad et svævefly kan. Han fik “the full treatment” med loop og lowpass i høj hastighed.
Vi lagde ud med en god frokost med overdådigt smørrebrød fra Frokostklar i Rønnede, og vi sluttede af med middag på Rønnede Kro.
30.06.2020, 07.07.2020, 14.07.2020, 28.07.2020, 11.08.2020
Sommervandreture i Dyrehaven
Nok holder vi sommerferie med de normale møder, men derfor kan man jo godt mødes og nyde naturen og samværet i Dyrehaven. Derfor arrangerede klubben tirsdagsvandreture med start ved Fortunen.
23.06.2020
Plus-alderen – ældrestyrken i det danske samfund
Monica Krog-Meyer
med efterfølgende sommerfrokost
Sted: Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund
Vi starter med et indlæg af Monica Krog-Meyer, som har forladt DR efter mere end 40 års radio på P3, P4 og P5.
I 2010 udkom hendes bog ”Plus-alderen – vi bliver jo bare ved!”.
Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.
Monica fortæller om moderne pensionister, der ofte fortsætter et aktivt, nysgerrigt og temmelig privilegeret liv. Hun fokuserer blandt andet på mod på nyt arbejde, at starte egen virksomhed og nærmest opleve en anden ungdom, nu hvor børnene er i gang med deres eget liv og tiden er ens egen.
Efter Monica’s indlæg får vi en frokost bestående af 2 retter med 1 øl/vand/vin og efterfølgende kaffe.
16.06.2020
Lars Werge:
Den fjerde statsmagt
Sted: Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn
Vi fik et indlæg af Lars Werge – tidligere journalist ved EkstraBladet og formand for Journalistforbundet. Nu direktør i Danske Biogarfer.
Lars talte om journalistikken, og hvordan den kan påvirke den politiske mening og holdningerne i samfundet. Vi hørte også om det at arbejde på en nyhedsavis som EKSTRABLADET med den placering i nyhedsmedierne, som avisen nu engang har (En avis med kant, der tør sige det som ingen andre rigtig vil og som har dybdegravende journalistik som et af sine varemærker)
09.06.2020
Vandretur i Dyrehaven
Det var endnu en herlig forsommerdag med en god tur i Dyrehaven.
Nu kan vi fra næste uge igen holde normale møder, men vi vil stadig med jævne mellemrum arrangere vandreture, hvor vi får både motion, godt selskab og en masse oplevelser.
På denne årstid er Dyrehaven jo oplagt, men senere på året tænker vi at tage vandreture andre steder.
Vi vil udsende særskilte indbydelser til vandreturene.
02.06.2020
Vandretur i Dyrehaven
Turen gik omkring Fuglsangsøen. Vi gik i små grupper med forskellig kadence. Nogle af grupperne kom forbi Piil & Co, som normalt har lukket om tirsdagen.
Den nye restauratør, som tidligere har været i restaurant Tårnet på Christiansborg, var til stede og blev så glad for det fornemme besøg, at han serverede kaffe, kage og chokolade. En anden gruppe nåede helt igennem Bakken og ud til Den Røde Port ved Klampenborg for derefter at finde de øvrige på vejen hjem til Fortunen.
26.05.2020
Vandretur i Dyrehaven
14 snarrådige og vandringsivrige medlemmer mødtes ved Fortunen for at gå en tur sammen. De fremmødte blev delt op i to hold og kursen blev sat mod Eremitage Slottet, som blev nået en god halv time senere. Det med holdopdelingen var helt unødvendigt, da deltagerne naturligt faldt i gangart med ligemænd udi gå hastighed, så det blev til mange grupper.
Fremme ved Eremitage Slottet kunne vi se, at vi ikke var alene om at søge denne destination. Rigtig mange cyklister havde slået sig ned heriblandt mange skolebørn. Vi stod dog et godt stykke tid og nød udsigten mens vi talte sammen. Så vendte vi næsen mod Fortunen igen, som fortroppen nåede ca 11.45.
19.05.2020
Vandretur i Dyrehaven
Turen startede ved den røde port ved Fortunen (ved hotellet, hvor der er gode P-muligheder). Vi gik ned til Hjortekær, hen langs med sletten – så masser af horte – og fortsatte gennem skoven tilbage til Fortunen.
12.05.2020
Vandring i grupper
i Dyrehaven
Vi startede fra Fortunen, hvor der er gode P-muligheder, men vi kan ikke mødes på samme tid, for så bliver vi en ulovlig forsamling og kan få en bøde på 2.500,- pr. person.
Derfor bliver der forskellige mødetider for hver gruppe.
Mødepause på grund af covid-19
10.03.2020
Ulrik Friis: Svæveflyvning
Den ultimative oplevelsessport
Forestil dig, at du alene ved hjælp af naturens kræfter kan flyve langt og højt over landskabet! Umuligt? Nej, det er hverdag for svæveflyvepiloter.
Ulrik Friis fra styregruppen fortæller om svæveflyvning – den ultimative oplevelsessport, hvor alene udsigten er nok til, at man aldrig mister lysten til at svæveflyve.
Ved at udnytte opadgående luftstrømme kan du i et moderne svævefly tilbagelægge lange strækninger, krydse landsdele og holde dig i luften i mange timer. Svæveflyvning åbner en verden af spændende oplevelser, hvor du selv sidder i førersædet.
25.02.2020
”Du skal le og filosofere”
Om autonom tænkning
Vores medlem Arne Mørch fortæller om autonom tænkning.
Det er svært at blive voksen, fordi man dermed selv skal vælge og selv skal tage ansvar. For mange er det nemmere at lade andre bestemme over sig for eksempel gennem religion, tradition eller gennem andre mennesker. I antikken opstod der imidlertid tanker om at man faktisk godt selv kunne. Det hele byggede først og fremmest på verdens første atomteori, og filosoffen Epikur tog fat på at udforme det hele i praksis. Det førte til utrolige indsigter, tanker som har domineret verden lige siden gennem humanismen og demokratiet.
Herhjemme er Poul Henningsen og Ivan Malinowski inspirerende eksempler på den autonome tænkning. Men pas på! Foredraget vil indeholde både oplysende og provokerende eksempler på den måde at tænke på.
18.02.2020
Dialog i interessegrupper
Vi samles igen ved borde opdelt efter interessegrupper og fortsætter samtalerne fra 14.01.2020.
Vær med i dialogen – også selv om du ikke var med sidst. Vi fastholder emnerne denne gang – men vil senere etablere møder med andre emneborde.
Emnerne er:
Arkitektur.
Historie
Musik – jazz – klassisk
Politik
Rejser/kultur
Samfund
Økonomi
11.02.2020
Klokken 10.45 til 13.00
Besøg i den københavnske synagoge
Synagogen er ejet af Det Mosaiske Troessamfund, der i 2014 skiftede navn til Det Jødiske Samfund i Danmark, og som udøver en ortodoks praksis.
Synagogen i Krystalgade blev indviet i 1833, og i 1885 blev bygningen tilføjet et port- og trappehus, som skabte det nuværende indgangsparti. Der er plads til 420 mænd og 256 kvinder i synagogen, hvor sidstnævnte har sæde på balkonen efter gammel jødisk skik.
04.02.2020
Overenskomstforhandlinger i Danmark
– set indefra
Vores medlem Jørgen Vorsholt var DA formand fra 2002 til 2011 og formand for Entreprenørforeningen (nu dansk Byggeri) fra 1998-2002. Jørgen har således deltaget i flere overenskomsters tilblivelse.
Med sin personlige erfaring giver han os et indblik i processen, forhandlingernes planlægning og gennemførelse, hovedorganisationernes og forligsinstitutionens roller.
28.01.2020
Jens Hage
Hvad der kan tænkes,
kan tegnes
Vi får besøg af Jens Hage – kendt fra Berlingske, hvor han siden 1980 med sin karakteristiske streg har leveret dagens tegning med sin vinkel på dagsaktuelle begivenheder.
Jens Hages indlæg handler dels om hans liv som tegner, og dels om hvad der sker i hjernen, når vi skal have idéer på kommando. Hjernens evne til at danne billeder – hvad der forsinker, og hvad der befordrer, forskellen på at tænke lodret og vandret og glæden ved at bo i et land, hvor ofrene kan grine med.
Jens Hage kommer ind på kategorierne karikatur, illustration og politisk satire.
21.01.2020
Egon Clausen
Rejsen fra Vestjylland til Charlottenlund
Forfatteren Egon Clausen er født og opvokset på en hedegård i det yderste Vestjylland. Hjemmet var stærkt præget af Indre Mission. I 35 år har han virket som programmedarbejder og redaktør på P1 i Danmarks Radio og har et omfattende forfatterskab bag sig. PÅ mødet tirsdag 21. januar fortæller han om rejsen fra Vestjylland til Charlottenlund, hvor han nu bor.
14.01.2020
Dialog i interessegrupper
Der er rigtig mange interesser og emner, der binder os sammen i Hemingway Club.
Vi skal lære mere om hinanden – og udveksle ideer om, hvilke indlæg og aktiviteter, der kan komme ud af de mange fælles kontaktflader.
Mødet er en god anledning til at skabe nye venner – og give input til fremtidige aktiviteter i klubben.
07.01.2020
Boldens Magi
med Jan Poulsen
Bolden er verdens bedste legetøj og fodbold er verdens mest populære spil. Jan Poulsen tidligere fodboldspiller og træner for bl. a. Frem og assistent for Richard Møller Nielsen fortæller om fodbold og følelser: fællesskab, glæde, tristhed, nationalfølelse, kammeratskab, job, oplevelser og meget mere. Jan Poulsen har oplevet det hele – ikke mindst at blive Europamester i 1992.
Jan Poulsen har været i mere end 125 lande og fortæller om, hvordan det at arbejde og bo i forskellige lande – forskellige kulturer – og hvordan det har påvirket hans syn på den verden vi lever i og områder som uddannelse, korruption, integration, ytringsfrihed, klima m.m.
17.12.2019
Hemingway Clubs Julefrokost
Frivilligcentret Hellerup, Store sal i stuen
Klokken 12.00 – 15.30
Der vil blive pyntet op til jul, være julemusik med såvel danske som udenlandske melodier, vi kan synge med på, godt belagt smørrebrød, øl, snaps, sodavand samt kaffe med ost.
Der vil blive musikalsk underholdning såvel som en lille runde quiz, hvor vi kæmper bordvis (6 mands) mod hinanden om en sød personlig præmie til vinderbordet.
Prisen er holdt på kr. 125,- pr. person. Julefrokosten er KUN for medlemmer.
10.12.2019
Min tid i finansverdenen
Vores medlem Michael Hogrefe vil berette om sin tid i vekselererbranchen, Finansbanken og Danske Bank, og specielt om de to første steder. Det var i en anden tid, og enkelte af de ting, vi foretog os dengang, vil nok i dag betragtes som ulovlige. Det var mindre arbejdspladser, og Michael kom forholdsvis tæt på ledelsen de pågældende steder og fik indblik i mange spændende detaljer og utraditionelle metoder.
03.12.2019
Alkohol et lovligt rusmiddel
Indlæg ved vores medlem Poul Schlichting:
Næsten alle folkeslag har gennem tiderne formået udvikling af alkohol.
Danmark er blandt lande med størst indtag. Seneste 30-40 år har det samlede indtag været stigende dog med en vis tendens til stabilisering de senere år. Betydningen af disse fakta vil blive gennemgået set fra en leverlæges erfaring uden moralisering!
26.11.2019
Besøg i Mærsk Tower
Det nye fyrtårn på Københavns Universitet, Mærsk Tårnet, ligger på Nørrebro midt i København og markerer et nyt kapitel for den sundhedsvidenskabelige forskning i Danmark. De ca. 10.000 forskere og studerende ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har i 2017 fået 42.700 m2 ultramoderne faciliteter til forskning og undervisning i sygdomme og sundhed.
Vi kommer ind bag facadens 3300 kobberskodder og helt ind på laboratorieetagerne. Vi oplever prisvindende arkitektur med imponerende auditorier og hyggelige studiekroge og et kig ud over byen – og til Sverige – fra 75 meters højde. Du kan også se et 168 timer langt videoværk i Mærsk Tårnets foyer og komme med ned i Panums kældergange til kunstneren Poul Gernes’ farveeksplosioner.
19.11.2019
Solformørkelse, Jens Buus
Totale solformørkelser indtræffer mindre end en gang om året, og totaliteten er kun synlig i et smalt område. Det er en fantastisk oplevelse, og derfor et yndet rejsemål for tusindvis af entusiaster. Jenn Buus foredrag vil især handle om hans egne oplevelser af de totale solformørkelser i marts 2015 og august 2017.
12.11.2019
Oplevelser med lovgivningsarbejde
– erfaringer fra etableringen af den nye taxalov
Vores medlem Uffe Christensen har udgangspunkt i Taxibranchen, hvor han fortsat er aktiv gennem mere end 50 år.
De seneste 5 år har Uffe været formand for BTI (ByTaxiernes Interesseorganisation), og herigennem var han relativt tæt på lovgiverne – Transportministeren, embedsværket og trafikordførerne. I et historisk tilbageblik giver han baggrunden for udviklingen, samt politikernes ønsker i forbindelse med lovgivningsarbejdet.
Branchen er udskældt, og den har slidt svært på sit renommé gennem en årrække.
Det er en lav-indkomst branche, som rummer mange med anden etnisk baggrund end dansk og de frie fugle.
Uffe fortæller om sine oplevelser, og selv om Uffe i øvrigt er glad og positiv, fylder følelsen af nedslåethed dog også en del.
05.11.2019
40 forrygende år i dansk film
Ib Tardini fortæller om 40 års succeser, storhedsvanvid, fiaskoer, konkurser, brug og misbrug af børne/ungdomsskuespillere. Vi hører, hvordan dansk film gennem årene er blevet professionaliseret, internationaliseret og samtidig har gennemgået en rivende teknologisk udvikling.
Hør om gode og dårlige samarbejder med periodens bedste instruktører – fra Nils Malmros, Bille August, Søren Kragh¬Jacobsen og Erik Clausen ¬ til Lone Scherfig, Lars von Trier, Annette K. Olesen og Per Fly.
Vi følger film som Kundskabens træ, Tro, håb & kærlighed, Italiensk for begyndere og Bænken fra de første spæde samtaler, over optagelserne¬ til biograflancering og filmfestivaldeltagelse rundt om i verden.
29.10.2019
Hamad Bin Khalifa moskeen
Vi blev vist rundt af en guide og fik oplysninger om moskeen og om Islam.
22.10.2019
Kriminalpræventivt arbejde
Vores medlem Harun Y. Rubin vil fortælle lidt om sin baggrund og tid i Københavns politi med særlig vægt på det kriminalpræventive arbejde. Herunder vil vi høre om et projekt i Tingbjerg og indsatsen på Indre Nørrebro.
15.10.2019
Vinduets historie
Vi besøger VILLUM Window Collection, der har en samling på cirka 300 historiske vinduer fra 1600-tallet og frem til i dag. Udstillingen dokumenterer og formidler vinduets historie og dets betydning for menneskers livskvalitet og adgang til lys, luft og udsyn.
08.10.2019
Udstationering og problemløsning i London og Jeddah, Saudi Arabien
Bjørn Nakskov Petersen, medlem af onsdagsklubben, fortæller om det at blive udstationeret i henholdsvis England og Saudi Arabien og de kulturforskelle man møder på jobbet og privat
01.10.2019
Gentofte Kommune i fortid og nutid
Flemming Noes-Rasmussen, formand for Lokalhistorisk Forening i Gentofte, fortæller om udviklingen i kommunen. Vi får historien om de engelske rækkehuse i Klampenborg og andre eksempler fra lokalområder i kommunen. Vi hører om foreningens bøger om kommunens historie og udvikling – og får ideer til mulige vandreture i kommunen, som kunne indgå i klubbens fremtidige program.
24.09.2019
Blekingegadebanden
Finn Orbe fortæller om Blekingegade banden baseret på bøgerne af Peter Øvig Knudsen og Jørn Moos.
Blekingegade banden huserede i perioden fra omkring 1970 til de blev arresteret den 13/4-1989, og vi skal høre om den ideologiske baggrund bag dannelsen af denne gruppe, hvor Gotfred Appel var ophavsmanden og den åndelige leder indtil han blev udrenset , dens etablering af nødvendige kontakter med PFLP, deres forskellige lovlige og ulovlige aktiviteter samt deres fortsatte ”legitimerede” støtte til Fronten. Vi kommer også til at høre om deres etiske og moralske overvejelser, deres opgør med dels Godfred Appel samt de tab, som gjorde gruppen til en endog meget homogen enhed og endeligt om samfundets forsøg på at jagte dem.
17.09.2019
Experimentarium
– fra en vild ide til virkelighed
Vores medlem Jannik Johansen har været så heldig at være involveret i Experimentariums fødsel og udvikling fra de første spæde tanker og ideer i begyndelsen af 1980’erne til stiftelse af selve fonden bag, ansættelse af den første direktør, prøveudstilling i Trianglen, og fundraising frem til åbningen i januar 1991. Fra 1986 til 2016 var Jannik fondens formand.
Bag selve tanken og udviklingen stod en række personer, fremfor alt lrs. Esben Dragsted, udviklingschef Nils Hornstrup og direktør Asger Høeg. Der var mange sten på vejen, og man var tæt på sommetider at give op, men er hver gang blev ideen reddet på målstregen.
Jannik gav os denne forunderlige og mærkelige historie – som nærmest er et eventyr….
10.09.2019
Kunstig intelligens
Kunstig intelligens – hvad er det, hvad betyder det for os, og hvordan styrer vi det?
Indlæg ved Sven Kolstrup, cand.merc. Tidligere direktør hos IBM Danmark. 30+ år i IT-branchen. Nu selvstændig ledelses rådgiver og foredragsholder
03.09.2019
Samtalesalon
Fælles dialog i grupper om udvalgte emner – med inspiration til fremtidige aktiviteter i klubben
27.08.2019
Hans Toft – Gentofte Kommune
Hans Toft fortalte os om sit syn på det politiske billede internationalt og lokalt. Vi fik erfaringer fra hans arbejde som borgmester i Gentofte siden 1993. Hvad har skabt den situation kommunen står i idag – og hvordan tegner fremtiden sig? Hvilke udefra kommende krav og ændringer kan påvirke kommunen – og hvilke planer og projekter har prioritet.
Der var efterfølgende mulighed for spørgsmål og dialog med borgmesteren.Efter borgmesterens besøg fortsatte vi dialogen internt.
20.08.2019
Sidste Balkan krig – min personlige viden og forvirring?
Vores medlem Vojo Radosavljevic, der er født 1941 i det tidligere Jugoslavien og kom til Danmark i 1967, fortæller sin historie om udviklingen.
Vojo fortæller sin historie om udviklingen og giver os viden om national sammensætning, familiemønstre, politisk orientering, religiøs tilhørighed og mentalitet i daværende Jugoslavien. Som tolk hos Dansk Røde Kors, da de bosniske flygtninge kom i tusindtal til Danmark, har Vojo hørt adskillige rystende historier. Også Vojos families fortællinger giver direkte viden om hændelsernes dramatiske forløb i de kritiske år.
Vojo håber, at hans fortælling kan bidrage til bedre forståelse af, hvad er hvad, hvem er hvem og hvordan et land kan ende i en så grusom og voldelig konflikt. Så vi måske kan forstå grunden til og forløbet af denne krig,
11.06.2019
“Fra optimistjolle til Kongeskib”
af redaktør på Politiken Erik Schnettler.
Hans foredrag var et causeri om et broget og spændende liv som journalist med glimt af livet bag kulisserne på slot og i hytte. Erik Schnettler lavede også selv programmer bl. a. en del om kongehuset, hvor han interviewede en stribe af de kongelige og i Hong Kong lavede et stort program om og med den kommende Prinsesse Alexandra. Sluttede karrieren af med nogle år som redaktør af navne stoffet på Politiken og skriver fortsat navneartikler.
04.06.2019
IT sikkerhed
Ulrik Friis, pensioneret IT sikkerhedschef
giver gode råd
Har du Windows 10? Få tips til at gøre den hurtigere og mere sikker. Hvad er virus, spyware, malware, scareware, rootkit, crapware? Og hvordan slipper jeg af med det?
Spam, scam, phishing, hoax – alt hvad der kommer via mail, og hvordan man beskytter sig.
3 basale regler til at holde din computer sikker.
Hvad gør jeg, hvis min computer bliver “smittet”? Hvordan opdager jeg det? Kan jeg fjerne det?
28.05.2019
Klima
Bedsteforældrenes Klimaaktion holder foredrag
Allerede da vi var unge, blev klimaet debatteret, men politikerne ignorerede det mere eller mindre. I dag har vores børnebørn skarpt fokus på klimaudviklingen, da de har forstået, at det gælder deres fremtid. Fredag 15. marts droppede de skolen og demonstrerede i 20 byer for at regeringen skulle overholde Paris aftalens klimamål.
21.05.2019 kl. 10.45-12.00
Besøg på A. P. Møller Museet
Mødested: Nordre Toldbod 2,
København K
(lige ved siden af Esplanaden 50)
Vi besøgte A.P. Møller – Mærsk Museet, hvor selskabets historiker og leder af arkivet orienterede om generationerne af Mærsk-familien og hovedpunkterne i 115 års erhvervshistorie. Præsentationen inkluderede også information om A.P. Møller fondene og den fremtidige ejerstruktur, ligesom vi hørte om selskabets historie på Esplanaden 50, som i dag er arbejdsplads for næsten 2.000 mennesker. Der var lejlighed til at stille spørgsmål og bese Museets udstillinger.

14.05.2019
Mit liv som krigskirurg under Desert Storm, Bosnien og Kabul
Ebbe Dag Christensen gav os et spændende foredrag om betingelserne som udstationeret kirurg i fremmede kulturer og blandt personale fra andre nationer.

07.05.2019
Samtalesalon
Styregruppen for Hemingway Club Tirsdag præsenterede planer og tanker for klubben – og vi fik alle lejlighed til at lære hinanden bedre at kende – samtalegrupper, hvor ideer til klubbens aktiviteter blev debatteret.
30.04.2019 
Hvorfor er vi nu, som vi er?
Den personlighed vi hver især udvikler
– hvad skyldes den? Arv eller miljø?
Ebbe Taudorf er pensioneret overlæge. Ebbe gennemgik lidt om det menneskelige genom. Derefter så vi filmen “Genetic me” af og med neurobiolog, videnskabsjournalist og forfatter Lone Frank. Læs mere Klik her.
15.02.2019
Opstartsmøde, som du kan læse mere via dette link: Referat – startmøde 15.02.19.