På udflugt til Bagenbjerg mølle tirsdag den 7. marts
Det blev et mindeværdigt besøg hos Ole og Bodil på Bagenbjerg mølle. Parret tog i mod os i deres private hjem, som de har indrettet i møllen og Ole viste sine maskiner frem i værkstedet og fortalte små historier hvordan de var kommet til møllen. Bagefter diskede Bodil op med det lækreste kaffebord med hjemmebagte boller, lagkage og de bedste marengskys deltagerne har smagt. En møllerdram blev det også til før alle sang med på “Møllerens sang til sin smukke quinde”. Snakken og gik og luften summede af hygge og gode historier om den gamle mølle, der blev opført 1860 og var den langelandske mølle, der fungerede længst. Mølleriet stoppede i 1981 og allerede året efter blev møllen privatejet. Siden har Ole Petersen vedligeholdt og restaureret møllen. I 2021 modtog han således Bevaringsforeningens præmie for restaurering og vedligeholdelse af møllen, der idag fremtræder som et kært vartegn for Tullebølle.
Om det gode skib Imme Gram tirsdag den 14.februar
Vores egen Jesper Holst fortalte om sit store personlige engagement i vikingeskibet Imme Gram og historien bag tilblivelsen og desværre også slutningen. Det var en særdeles spændende historie om hvordan en gruppe spejdere med ildsjælen skolelærer Hartvig Nielsen i spidsen byggede skibet i 1963 som en kopi af Ladbyskibet – over 20 meter lagt med en vægt på ca 8 ton. Det blev til adskillige store oplevelser på ture rundt om i Europa før det endelige forlis i 2009 ved Lyø.
Historien om Rudkøbing tirsdag den 7. Februar
Forfatter og tidl. museumsinspektør Peter Dragsbo tog os med på en tidrejse helt tilbage til 1300 tallet, hvor Rudkøbing blev grundlagt på grund af byens gode beliggenhed i forhold til havet. Men stor viden og indsigt gjorde Dragsbo historien levende og illustrerede udviklingen til i dag med tegninger af hvordan byen har udviklet sig og hvordan husene så og stadig for manges vedkommende ser ud i dag.
Et hus med mange muligheder tirsdag den 31. januar
Daglig leder af Frivilligcenter Langeland, Nina Andersen, fortalte os om de mange muligheder der er som frivillig på Langeland og om de mange aktiviteter og foreninger vores dejlige ø byder på.
På jagt under vandet tirsdag den 24. januar
John og Jørgen havde taget noget af deres udstyr med, som de bruger når de svømmer ud på undervandsjagt langs Langelands kyster. Det kræver nemlig mere end en snorkel og et par svømmefødder for at få det fulde udbytte af jagten, som foregår med enten spyd eller harpun. Og det kræver et godt øje at spotte fladfiskene på havbunden, hvis man vil have friske fisk med hjem.
Langelands kyster bliver et hotspot tirsdag den 17. januar
Det var en ganske særlig dag for projektleder Thomas Røddik Konradsen, da han kom forbi vores klub for at fortælle om det storstilede projekt: Shores Langeland. Projektet havde nemlig dagen før fået den endelige finansiering af projektet, der vil gøre Langeland til et hotspot for vandaktiviteter, på plads. Shores Langeland har en lang række forskellige projekter hele vejen rundt om øen og det var selvfølgelig en glad Thomas Røddik der fortalte levende om de omfattende projekt.
Brainstorm tirsdag den 3. januar
Første møde i 2023 var dedikeret til at planlægge og komme med ideer til aktiviteter resten af året. Kreativiteten udfoldede sig blandt de fremmødte og en “bank” på 13 forskellige emner til foredrag og udflugter er nu oprettet. Medlemmerne kan se frem til spændende foredrag og interessante udflugter som annonceres her efterhånden som de falder på plads. Lige fra koldkrig i nutidsperspektiv til vikinge-bopladser. Palle påtog sig ansvaret for at der er kaffe og ostemadder resten af denne måned.
Julehygge og banko den 20. december
Der var bruge kager og klejner på bordene, da vi holdt det sidste møde i 2022. Først fik vi en julehistorie på klingende langelandsk “Julefluen” fortalt på klingende langelandsk af Karen Klæsøe via YouTube. Bagefter spillede vi banko med mange fine præmier
Da Langeland sagde nej den 13. december
Jesper Skovhus fortalte om de bevægede dage i foråret 2021, hvor et samlet Langeland formåede at få ændret en poilitisk beslutning om at oprette et udrejsecenter på Holmegård ved Bagenkop.
Julefrokost tirsdag den 6. december
Der blev spist, drukket og snakket da vi holdt vores julefrokost , men alle kom hjem i god tid og der var ikke tegn på alvorlige tømmermænd hos nogle af deltagerne bagefter. Endnu en hyggelig formiddag i godt selskab.
Et kig ind bag de lukkede døre tirsdag den 29. november
Henrik Knudsen viste sit store fortæller talent da han tog os med ind bag de lukkede døre i Danmarks forskellige loger. I et spændende foredrag løftede han en flig af hvad der faktisk foregår i de ellers tillukkede loger.
På udflugt til Tryggelev Nor tirsdag den 22. november
Vejret kunne have været bedre, men det ødelagde ikke det gode humør hos deltagerne på udflugten til Tryggelev Nor. Ornitolog Claus Dalskov tog os med rundt til to observations-shelters, hvor vi så flere sjældne dykænder men må vente til en anden gang med at få et glimt af en af havørnene der også holder til i det fuglerige område. Det var en alligevel skøn og lærerig tur, hvor vi blev blæst godt igennem.
Fugleliv på Langeland tirsdag den 15. november
Claus Dalskov fra Ornitologisk Forening begyndte med at gøre rede for de forskellige former for fugletræk, hvor Langeland spiller en vigtig rolle på grund af sin placering i forhold til Østersøen. Efter en kort pause fortsatte han med at fortælle om de mange forskellige arter der gæster vores ø enten som midlertidige gæster eller som fastboende.
Langelandsbanens historie tirsdag den 8. november
John Skredbjerg fra Langelandsbanens Venner fortalte om privatbanen der fra 1911 til 1962 forbandt den sydlige del af øen med Rudkøbing og fungerede som et forbindelsesled sammen med færgeruterne til både Fyn og Lolland. John har selv bygget modeller af stationsbygninger og fortalte anekdoter fra dengang da Langeland havde sin egen togbane.
Beretninger fra et langt liv i Grønland tirsdag den 1. november
Villy Andersen fra Hemingway Club Langeland delte nogle af sine mange historier fra sine 26 år i Grønland. Han kom derop som ung mand, der fik et job i en manufakturforretning og tog derfra med en rygsæk fuld af oplevelser som selvstændig erhvervsdrivende som bådproducent, rensdyrjæger og lystfisker. En spændende beretning fra en verden der både er umådelig smuk og rummer farer man skal være opmærksom på hele tiden når man færdes i den rå landskab,




En tur ud i universet tirsdag den 25. oktober

Mennesket har gennem alle tider set op mod himlen forundret over hvad der mon er der ude. Hvor stjernerne og planeterne kommer fra. Leif Christensen fra Rudkøbing har dyrket sin hobby som amatørastronom gennem mange år og fortalte levende og medrivende om den forunderlige verden der der over os og alle steder rundt om os.
Spændende kig tilbage på datidens traktorer og landbrugsmaskiner tirsdag den 18. oktober







Vi besøgte Traktormuseet på Skovsgård Gods og under kyndig ledelse af medstifter Arne Egelund fik vi et indtryk af datidens traktorer og landbrugsmaskiner såsom mejetærskere og selvbindere fra en tid, hvor der var mange mindre landbrug over alt i Danmark. Arne fortalte om sin interesse for de aldrende maskiner og hvordan han til stadighed er på udkig efter flere til sin samling på 11 traktorer + 1 som han har i fællesskab med en anden. På spørgsmålet om hvordan han dog fandt på at samle på traktorer var svaret med et stort smil: “Tjaa, nogle samler på frimærker. Jeg samler på traktorer, men det er faktisk lidt det samme. Jagten på de sjældne eksemplarer er det der driver værket”. En spændende og lærerig udflugt til det smukke Skovsgård Gods, hvor vi selvfølgelig startede med kaffen og ostemadder i den hyggelige lille cafe der er tilknyttet stedet.
To hjul bevæger sjælen tirsdag den 11. oktober





Jon har været fascineret af motorcykler lige siden han var en stor dreng. For ham er det at køre på motorcykel ikke kun et spørgsmål om at komme fra a til b. Motorcykler har været et omdrejningspunkt hele livet. Han viste fotos fra sine mange ture rundt på kloden med sine forskellige motorcykler og havde sin nuværende Honda 750 med i lokalet, så alle kunne få et kig på hans maskine. Han har også kørt race på baner i Danmark og Sverige og gik igennem de forskellige former for brug af motorcykler i sportslige sammenhænge. Men lige så vigtigt for Jon er det fællesskab, der er blandt motorcyklister karakteriseret ved det kendte V-tegn, man giver hinanden når man mødes på vejene. Som han sagde: “Hvis en bilist kommer forbi en bil der holder i vejsiden, kører han forbi. Hvis en motorcyklist kommer forbi en anden der holder i vejkanten, stopper han og spørger om, der er noget han kan hjælpe med”.
Et andet blik på alkoholisme tirsdag den 4. oktober

Gunnar fortalte om Anonyme Alkoholikere (AA), som er et fællesskab der strækker sig over hele verden og hjælper mennesker der gerne vil stoppe med at drikke på grund af de problemer drikkeriet skaber – både for dem selv og deres nærmeste. AA betragter alkoholisme som en sygdom, hvor løsningen er en bevidst forandring af alkoholikerens opfattelse af sig selv, sit forhold til andre mennesker og til noget større, som man selv definerer. Deltagerne havde flere spørgsmål før snakken ved bordene fortsatte mellem deltagerne over en god kop kaffe.
Personlige historier tirsdag den 27. september
Vi spillede “Terningerne er kastet” hvor deltagerne fortalte historier fra forskellige perioder i deres liv bestemt af antallet af øjne på to terninger. Minderne væltede frem helt tilbage fra den tidlige barndom og flere opdagede fælles punkter i livet, hvor veje var krydset og vi lærte alle sammen hinanden lidt bedre at kende.
Jan fra klubben i Hørsholm var på besøg og fortalte lidt om hvordan klubben der holder sin møder. Bagefter holdt vi et kort møde med alle deltagerne, hvor vi snakkede om fremtidige emner og fik nedsat en arbejdsgruppe, der vil tage sig af det praktiske omkring at sørge for at ostemadder og kaffe står klar ved mødets begyndelse.
Tips og tricks for lystfiskere tirsdag den 20. september


Poul Petersen tog deltagerne med tilbage, da han som dreng fik sit første store hug på sin primitive fiskestang. Stangen forsvandt til havs med fisken, men oplevelsen startede en livslang interesse for lystfiskeriet. Vi fik en god gennemgang af, hvor man kan fange de forskellige fiskearter, hvor den østlige side af vores smukke ø i sær blev fremhævet, når det gælder fladfisk. Sæsonen for havørred ligger fra januar til sommerperioden med de bedste muligheder for den store fangst i april. Vi fik også en spændende beretning om de forskellige tiltag der gøres for at sikre en sund bestand i vores farvande og samtidig rette op på fortidens fejltagelser, som for eksempel optagning af stenrev omkring Langeland, der i nogen grad har fjernet torskens levesteder. Men fiskeriet er stadig godt, og deltagerne blev lidt klogere på, hvor de bedste chancer er, når man er ude med snøren.
Klubbens første udflugt gik til Bigården i Tranekær tirsdag den 13. september.
Som opfølgning på det glimrende foredrag om bier og hvepse tirsdagen før, besøgte vi Bigården i Tranekær, tirsdag den 13. september. Naturligvis med biavler Leif Skov Madsen som guide. Denne gang med syn for sagn og vi fik flere interessante deltaljer om livet som bi. For eksempel om hvordan hanbien – dronen – befrugter dronningen – og dør. Mission accomplished. Vi kom helt tæt på de små arbejdssomme væsener, der finder sig i besøgende, så længe man bevæger sig med passende respekt og ikke kommer for tæt på deres enemærker. Og så fik vi også lejlighed til at smage på biernes egen antibiotika – propolis – direkte fra kilden, før det var tid til kaffen og ostemadden, som blev indtaget under den klare og solrige september himmel.






Foredrag om bier og hvepse samt referat fra styregruppemøde tirsdag den 6. september
Vi startede mødet med vores traditionelle kaffe og ostemad efterfulgt af en morgensang. Denne gang “Sur, sur, sur lille bi omkring”, som på den mest naturlige måde lagde op til biavler Leif Skov Madsens spændende beretning fra biernes og hvepsenes verden. Igen sad man forundret over naturens evne til at organisere sig helt uden at have holdt planlægningsmøder eller i øvrigt tænkt over hvordan bien fx finder hjem til sin familie i bistadet. Den bruger simpelthen synet, hvilket kom som en overraskelse for en del af deltagerne. I hvert fald for skribenten her 🙂
Samtidig lagde det fine foredrag op til besøget på Bigården i Tranekær tirsdag den 13. september kl 10-12. se nærmere beskrivelse under kommende møder – herunder transport.
Styregruppen holdt møde efter deltagerne var gået lidt klogere hjem. Referat som følger:
Ad 1: Jesper ordstyrer, Gunnar referat
Ad 2: Vi kunne glæde os over et større fremmøde ved de to første møder end forventet. John tager en klokke med til at kalde folk sammen ved mødestart. Gert køber 2 brød til næste møde.
Ad 3: Hvad gør vi hvis vi bliver for mange til lokalet på Frivilligcenter Langeland?
Foreløbig ser vi hvordan det udvikler sig. Ved deltager antal over 30 oprettes venteliste. Samtidig kan vi løbende overveje om det kan blive nødvendigt at lave to møder om ugen med selvstændige styregrupper.
Ad 4: Vi har adskillige gode emner så vi hele tiden kan annoncere 5 møder.
04. Okt: Terningerne er kaster (Jesper)
11. Okt: Anonyme Alkoholikere (Gunnar)
18. Okt: Bedre psykiatri (Gert undersøger muligheder)
25. Okt: Astronomi
01. Nov: Virksomheds besøg Striben (Gert undersøger muligheder)
Første møde tirsdag den 30. august






Det blev en åbning ud over alle forventninger, da Hemingway Klub Langeland holdt sit første møde i Frivilligcenter Langeland, tirsdag den 30 august. Efter at være forsynet med kaffe og en ostemad indtog deltagerne deres pladser og startede mødet med en fællessang. Det kunne selvfølgelig kun være “I skovens dybe stille ro” som jo betegnes som Langelands “Nationalsang”. Herefter fortalte Jesper Holst medrivende om sine oplevelser blandt nomader i Mongoliet og en livsstil, der er meget forskellig fra den vi lever med her.
Har du en god ide til et emne eller en aktivitet til vores næste møder, er du mere end velkommen til at skrive til info.langeland@hemingwayclub.dk med din ide. Du vil blive kontaktet, så vi kan få sat en dato på dit forslag.
Vi glæder os til at se dig enten igen eller til dit første møde i klubben.
En stor tak til alle der gjorde det første møde til noget helt særlig.